Első karakter
Közélet
Lehet akár űrtechnikánk vagy bármilyen modern eszközünk, ha nincs hozzá képzett, lojális katonánk, akkor semmit nem ér az egész – mondja Benkő Tibor. A honvédelmi miniszterrel a magyar hadiipar fejlesztéséről, NATO-kötelezettségeinkről és a katonai életpálya presztízséről beszélgettünk.
Újabb kényes ügy került elő a szerencsi időközi választáson induló Bíró László múltjából. A baloldali összefogás jobbikos jelöltje, aki korábban antiszemita megjegyzései miatt kényszerült magyarázkodásra, zűrös céges múltú alakok kezére juttatta a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet, amely előbb nem fizette ki az alkalmazottait, majd megszűnt.
Agresszív politikai akció, amelyet a vak gyűlölet hajt, és már rég nem az egyetemről és Vidnyánszky Attiláról szól – mondja Lajos Tamás filmproducer a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult hisztériáról. Az intézmény kuratóriumi tagjának meggyőződése, hogy a felhergelt tüntetők az erőszakos fellépést akarják kiprovokálni.
Az Európai Bizottság új migrációs javaslata messze áll a kompromisszumostól. Ennél nagyobb baj, hogy a testület újfent bebizonyította: nem célja a megállapodás, a saját – mellesleg nem működő – elképzeléseinek érvényesítése fontosabb az EU védelménél.
Külhon
Izgalmas eredményeket hozott a vasárnapi romániai önkormányzati választás: húsz év után újra magyar polgármestere van Marosvásárhelynek, és több fontos, román többségű városnak is magyar vezetője lett. Bukarest balos vezetője csomagolhat, a fővárost a nemzeti liberálisok szerezték meg.
Külföld
Rég látott ilyen izgalmas időket a Downing Street 10. háza: Boris Johnson a járvány és a brexit újabb köreivel küzd – miután az utóbbi évben elvált, apa lett, tarolt a választáson, és majdnem elvitte a koronavírus. Mérlegre tesszük a brit miniszterelnök eddigi teljesítményét.
Barrett meghallgatása és megválasztása a republikánus többségű szenátus feladata – sprint lesz ez a javából.
Otthon az Obama-örökség továbbépítése, külföldön a hagyományos aktív és beavatkozó külpolitika felerősítése – körbejártuk, milyen Amerikára számíthatna a világ Joe Biden elnökválasztási győzelme esetén.
Precedens
Meghökkentő kezdeményezéssel fordult az Európai Unió Bíróságához egy holland bíróság. Arra hivatkozással, hogy a lengyel bíróságok szerinte nem kellően függetlenek, európai elfogatóparancs ellenére megtagadná egy bűncselekménnyel gyanúsított lengyel állampolgár átadását hazájának. A döntés veszélyes precedenst teremthet.
Makronóm
Kevesen gondolnák, hogy csemegekukoricá­val Franciaország és Magyarország látja el Európát, és már a Távol-Keleten is egyre divatosabbak az európai termékek. A Kecskeméti Konzerv pozícióit a koronavírus-járvány tovább javítja, de a klímaváltozással még meggyűlhet a magyar zöldségtermelők baja. Kovács János ügyvezetővel beszélgettünk.
Meta
Könyvek a jövőről
A nyugati ember meggyőződése, hogy pusztán szavakkal megváltoztathatja a teremtett valóságot. Bűnnek egyedül a fősodortól eltérő politikai véleményt tekinti, a futóbolondokkal szembeni fellépést pedig antidemokratikus erőszaknak tartja. Mégis van remény – vallja a modernitás halk szavú, ám éles elméjű kritikusa.
Tudomány
Magyar polihisztor tökéletesítette az éghajlatváltozás matematikai hátterét – Bacsák György munkásságára emlékezünk.
Feminens
„Nincs az a tudományos módszer, ami engem át tudna hangolni” – mondja csángó örökségéről Iancu Laura, aki egyszerre költő, kutató, tanár és édesanya.
Jegyzet
Minket nem lehet sehonnan hazazavarni, elüldözni – mert, mint a magyar nyelv, térben és időben jelen vagyunk.
Élet
Lőrincz György a Borászok Borásza és Az Év Bortermelője díj mellett szinte minden elismerést kiérdemelt, ami itthon csak szóba jöhet. Fiával, Gyurival közösen építik a borászatukat. A hivatás számukra az áldás iránti hálával kezdődik, lelki töltekezéssel és az istenhit átadásával folytatódik. Egerről, borokról, klímáról és szeretetről beszélgettünk apával és fiával.
Kultúrális programajánló.
25 éve, 1995. október 6-án hunyt el Mándy Iván.
Utolsó Figyelmeztetés
Ahogy nézem a Társadalmi dilemmát, magamat szkennelem: én is függő vagyok?