Első karakter
Közélet
Hogy lehet egyetemistaként vezetni egy helyettes államtitkárságot? Hogyan tud felzárkózni a kormány Gyurcsány csetbotjához és a Momentum netes kommunikációjához? Miért jönne haza ma egy huszonéves külföldről? Kinek az ügye a fenntarthatóság? Interjúnk Rácz Zsófiával, a fiatalokért felelős helyettes államtitkárral.
Megmértük Gyöngyöspata mikrotársadalmának lázát a feszültségek újbóli felerősödésekor. Az oktatási szegregáció áldozataiként jogerősen beállított hatvankét roma nagyon várja a kártérítési milliókat, sokan mások igazságtalanságot kiáltanak, a városvezető a működés megbénulásától tart.
A párt elkezdett reagálni a belső kritikákra, hogy visszaszerezze azt a polgári réteget, amelynek szavazatai számos helyen hiányoztak a győzelemhez az önkormányzati választáson.
Az Egyesült Államok kivételével a világ minden egészségügyi rendszerére jellemző az orvoselvándorlás – hangsúlyozza Merkely Béla, a kétszázötven éves Semmelweis Egyetem rektora, akivel az intézmény nemzetközi megítéléséről, a meg nem fizetett orvosok helyzetéről, a hálapénzről és a nővérképzésről is beszélgettünk.
Az Európai Néppárt rögös útja a keresztyén alapoktól az iszlám tiszteletéig.
Külhon
„Azt hittük, kivégezni visznek, mert az udvaron már feküdtek tetemek” – emlékezik vissza 1989-es sorsfordulójára Tőkés László, de nem sokkal később már ölelve fogadta egy román rendőr. Temesvár hősével beszélgetünk a harminc évvel ezelőtti romániai forradalomról és utóéletéről.
Külföld
Magyarország mozgástere korlátozott, bár a vágyvezérelteket ez nem érdekli.
Az Egyesült Államok gyengülése és Kína lassú menetelése? Klímakrízisek és zölddiktatúrák? Világhatalmat élvező nagyvállalatok és mindent felülíró technológiai fejlődés? A húszas évek várható globális folyamatairól és konfliktusairól kérdeztük a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóit, Ugrósdy Márton igazgatót, illetve Szalai Mátét. A Mandiner hetilap írása.
Precedens
A büntetések megítélése terén az európai jogi gondolkodás előszeretettel zárkózik elméleti elefántcsonttornyába, nem úgy az angolszász jogi kultúra, ahol a közvélekedés jóval nagyobb szerephez jut. A társadalom biztonságának garantálása közös ügy, ezért a büntetőpolitika alakítása nem szigetelhető el a polgárok véleményétől.
Továbbra is alapvető kérdés, hogy miket tekint az „európai életmód” alkotóelemeinek az új Európai Bizottság.
Makronóm
Klímavészhelyzet mint politikai termék? Az új budapesti városvezetés azt mondta magáról, hogy zöld, de hogy ez miben valósul meg, azt a hatvanezer Facebook-követővel bíró sztárkertész, Megyeri Szabolcs szerint senki sem tudja.
Meta
50 könyv a jövőről
A klímaváltozás lehet a jövő nagy regényeinek egyik központi témája. Az egyik legmenőbb sci-fi-szerző máris elképzelte, hogyan fest majd New York, a nemzetközi pénzügyi rendszer és vele a nyugati civilizáció 2140-ben.
Feminens
Az emberi kapcsolat fontos, ezért kell önmagára és a gyerekre egyaránt figyelnie egy pedagógusnak, és ha szükség van rá, módosítani egy-egy módszeren – vallja Joós Andrea biológiatanár, aki az élménypedagógia híveként és TEDx-előadóként tett szert ismertségre.
Budapesti történetek
Egy évszázada nyílnak sorra a modern nagyáruházak Budapesten: történeteikben megelevenednek a korok, amelyek szülték őket, s az embertömegek, amelyeket elláttak a városi élet minden szükséges – vagy divatos – kellékeivel.
Jegyzet
Élet
Aranykeretes szalonképek, az elitről az elitnek festett művek után a 19. század második felében a valóság betört a műtermekbe, a festők érdeklődésének középpontjába az eltagadott nyomor, a szegénység került. A magyar kultúra napja alkalmából összeállításban foglalkozunk a magyar festészet forradalmi időszakával, amelynek szimbolikus kezdete – a század nagy magyar festője, Munkácsy Mihály 1844-es születése – egybeesik a Himnusz megzenésítésének évével. 
Kiállítás mutatja be a Kelet-kutató Vámbéry Ármin életútját.
Feljegyzések a jegyzetek könyvéből (2. fejezet)
Utolsó Figyelmeztetés