Első karakter
Közélet
Szükség van a kritikára, hiszen aki dolgozik, az hibázik, nincs ez másképp a kormány esetében sem – mondja Sótonyi Péter. A Professzorok Batthyány Körének elnökét, az Állatorvostudományi Egyetem rektorát a működésimodell-váltásról, a magyar tudománypolitikáról és a kabinethez való lojalitásról kérdeztük.
Azok az elkényelmesedett nyugati vezetők, akik már alig várják, hogy Donald Trump kikerüljön a Fehér Házból, könnyen csalódhatnak majd novemberben. Mire alapozom az állításomat, és miért foglal el kiemelt helyet Németország az Amerika-ellenes hangulatkeltésben?
Sárkányölő Szent György, Ritz Hotel teraszán szürcsölgetett homár és elmaradt libernyákozás – ismét ülésezik a tisztelt Ház. Parlamenti naplónk az őszi ülésszak első összecsapásáról.
A Fidesz elveszítette a fiatalokat – szól az utóbbi évek egyik gyakori baloldali narratívája. De vajon nemzetközi összehasonlításban is olyan „tragikus” a párt helyzete a korosztályban, mint állítják? Európai és amerikai példákon keresztül vizsgáltuk, van-e félnivalója a kormányoldalnak.
Külhon
Betarthatatlan járványszabályozások, túlélési kényszer a szerény körülmények között: Kárpátalján az ukrán államigazgatást ismerve szinte mindenki biztos abban, hogy nemsokára ismét áttérnek az intézmények az online távoktatásra.
Külföld
Afrika tehet a legkevésbé a klímaváltozásról és a felmelegedésről – azonban e földrészen érzékelhetők leginkább a következmények. A Nagy zöld fal kezdeményezés az egész kontinenst keresztülszelve akadályozná meg a sivatag terjeszkedését, megteremtve a túlélés esélyét a túlnépesedő Száhil övezetnek.
A politikai stabilitást, a gazdaságot és a migrációt is befolyásolja az egyre növekvő vízhiány a Közel-Kelet országaiban. Szíria és Egyiptom példája mutatja, milyen veszélyes gyúelegyet alkotnak az elégtelen vízmennyiségből fakadó társadalmi problémák.
Precedens
Zárójelbe tenné a brexitmegállapodás jelentőségét Boris Johnson arra az esetre, ha a kilépést szabályozó nemzetközi szerződések jelentős érdeksérelemmel járnának a britek számára. Habár a brit kormányfőt a nemzetközi jog megsértésével vádolják, éppen e jog, illetve Seneca és Cicero siethet a segítségére.
Makronóm
Az infrastruktúra öt éven belül teherbíró képessége végéhez ér, miközben a Balaton Közép-Európa legkedveltebb pihenőtava lesz. A balatoni turizmus sorskérdéseiről, árakról és munkaerőről faggattuk a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton társtulajdonosát, Fodor Márkot.
Meta
Könyvek a jövőről
A globalizáció velünk marad, a nemzetközi koordinációnak azonban továbbra sem ismerjük hatékony formáját. A közösségek önrendelkezésénél a globalista agytröszt, Jeffrey Sachs sem tud jobbat ajánlani.
Feminens
A műtárgy-restaurálás csodálatos feladat – viszont testileg és lelkileg is igénybe veheti a restaurátort. Hutóczki Vivien a női restaurátorlét szépségeiről és kihívásairól mesél lapunknak.
Budapesti történetek
A bírósági épületek stílusa és minősége pontosan tükrözi elmúlt másfél évszázadunk történelmének alakulását.
Jegyzet
A világ még egy igazi sztárnak is szűkös volt a szögesdróton innen. Át kellett hát mászni rajta.
Élet
Kőkemény tanyavilág, vágóhíd, nagyváros, színpad. Szarvas József útjának nagyobb mérföldkövei is furcsák, ahogy hadarós, tájszólásos, kancsal, szemüveges alföldi gyerekként őt is annak tartották. A Nemzeti Színház színésze belső kényszerekről, meglelt útról és egy „kultúra-visszakérdező” szemszögéből a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyéről.
A sorsfordító 1989. év két meghatározó pillanatára, a vasfüggöny magyarországi és berlini lebontására koncentrál Szalay Péter rendező legújabb dokumentumfilmje. A folyamatban kulcsszerepet játszó magyar és keletnémet határőrparancsnokok párhuzamos története mellett megismerjük a vasfüggöny utolsó halálos áldozatának tragikus históriáját is. 
80 éve, 1940. szeptember 24-én hunyt el Iványi-Grünwald Béla.
Utolsó Figyelmeztetés
Itthon, magunk körül kell megtalálnunk azt, amit gyakran külföldön kerestünk.