Első karakter
Közélet
Magyarországon már azzal is kultúrpolitizál az ember, ha polgári és keresztény értékeknek ad helyet a repertoárban – mondja Ókovács Szilveszter. A Magyar Állami Operaház főigazgatóját az elhúzódó Andrássy úti rekonstrukcióról, ideológiai háborúskodásról, zászlóügyekről és a Gyurcsány-féle fenyegetésről kérdeztük.
Rekordszámú fertőzött, határzár, bizonytalanságokkal teli tanévkezdés – pár nyugalmasabb hónap után újra magasabb fokozatra kapcsolt a világjárvány. Miben térhet el a mostani hullám a tavaszitól? Hogyan készülnek az iskolák a fertőzésveszélyre? Kell-e tartani az oltástól? Körbejártuk a kérdéseket.
Totális kudarc és összeomlás vagy ellenzéki diadalmenet? Újpesten eltérően vélekednek a helyi fideszes politikusok és a momentumos polgármester arról, miként alakult a kerület sorsa az önkormányzati választás óta. Megnéztük, hogy mi folyik a városrészben.
Ezer évre visszanyúló felelősségünk, hogy megvédjük és felemeljük Közép-Európát. Az idő elérkezett.
Külhon
A felvidéki magyarság nem engedheti meg magának a többpártiság luxusát – vonták le az újabb szlovákiai választások tanulságait a magyar pártok, amelyeknek mind az EP-ből, mind a pozsonyi parlamentből sikerült kiesniük. Az együttműködésről kérdeztük az MKP, a Híd és az Összefogás vezetőit.
Külföld
A progresszió erős bástyái vagy balos fantazmagóriák kísérleti terepei a nyugati nagyvárosok? Nagy körképünk a baloldal vezette Londontól Berlinig, Rómától Chicagóig.
Újra vörösbe öltözhet a császárváros az október 11-én tartandó választáson – a kérdés az, hogy a jobboldalon mi lesz a megerősödött néppárt, a megroppant radikálisok és a politikába visszatérni kívánó Heinz-Christian Strache különjátszmájának eredménye.
A belarusz nemzet ébredezik, keresi önmagát, és szerves hagyomány hiányában építi történelmét.
Precedens
Évekig tarthat az ipari termelés Európába és Amerikába való visszahozatala, miután a koronavírus-járvány megmutatta a hazai termelési kapacitások értékét. A protekcionista fordulat során azonban fontos a versenyképességet is szem előtt tartani – szögezi le Lynn A. Fish, az amerikai Canisius College vállalatgazdaságtan-professzora.
Makronóm
A jövő egyik legfontosabb eszköze a drón – aki kreatívan és okosan használja, komoly üzletet építhet fel. Hobbijából harmincéves kora előtt teremtett dinamikusan növekvő céget Holman Ágoston társával, Gyarmati Krisztiánnal. Őrző-védő drónjaik okosabbak, mint hinnénk.
Meta
Könyvek a jövőről
Az igazi kiváltság ma már nem faji, hanem ideológiai alapú, a progresszív mozgalom uralja a tömegkultúrát és a szórakoztatóipart, mégis áldozati státuszra neveli tagjait, ezzel megakadályozza őket a kibontakozásban, mert felmenti az egyént a sorsáért viselt személyes felelősség alól – írja Carrie Lukas amerikai politológus.
Tudomány
1709 júniusában kétnapos fizikai szemléltető előadás zajlott Sárospatakon: Simándi István, a pataki iskola neves, világot járt professzora ekkor mutatta be a várban II. Rákóczi Ferencnek a kollégium külföldről hozott fizikaoktatási eszközeit – és az első hazai „mozizásra” is ekkor kerülhetett sor.
Feminens
A lényeget néha éppen akkor látjuk, ha van néhány lépés távolság, rálátásunk a dolgokra – vallja Laposa Zsófia, a neves badacsonyi családi vállalkozás szőlész-borásza.
Jegyzet
Élet
Szinte bárkihez közel lehet hozni történelmi eseményeket, csak meg kell találni a módját – vallja a dokumentumfilmes Bárány Krisztián és Bárány Dániel. A több elismerést begyűjtő testvérpár mesélt egyebek mellett a dokumentumfilm fűszeréről, suttogva beszélő szemtanúkról és a kifosztandó koronaládáról.
Kutúrális programajánló.
Utolsó Figyelmeztetés
Csodás az az érzés, hogy van egy közös gondolatunk, egy közös értékünk: ez pedig a család.