Első karakter
Közélet
Milyen jövőképe van az Európai Uniónak? Mi az orbáni modell lényege? Mit olvasott a nyáron Orbán Balázs és Mesterházy Attila? Vitainterjú a Miniszterelnökség miniszterhelyettesével és az MSZP képviselőjével Közép-Európa érdekérvényesítő képességéről, az uniós intézmények átpolitizálódásáról és a közbeszéd állapotáról.
A fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Visegrádi Együttműködés megerősítésére van szükség. A V4 immár a Párizs–Berlin tengely legjelentősebb ellenpólusának tekinthető, és az utolsó reményt jelentheti az európai patriotizmus és a keresztény kultúrkonzervativizmus ügye számára.
Demográfia, minőségi szűrők, megváltozott életutak – több tényezője van annak, hogy miért jelentkezett idén olyan kevés diák a felsőoktatásba. Általános, nemzetközi összehasonlításban is jellemző jelenséggel van dolgunk? Hol okozhat problémát a drasztikus hallgatószám-csökkenés? Utánajártunk.
Orbán Viktor miniszterelnök idén a járvány miatt a Bálványosi szabadegyetem helyett a Tranzit fesztiválon mondja el a hagyományos „tusványosi beszédet”. A rendezvény vitaszekciója is izgalmas lesz, hiszen összecsap többek között Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.
Közép-Európa felemelkedésének kulcsa igazságunk megvédése. E mögé közösen kell erőt szervezzünk.
Külhon
2012-ben alakult meg, és jelenleg 768 nagycsaládot tudhat tagjai között a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete. Ellátogattunk több magyar otthonba arról érdeklődve, milyen Ukrajnában nagycsaládosnak lenni.
Külföld
Először kigúnyolták, utána hevesen támadták, aztán ímmel-ámmal beálltak mögé, hogy a választás előtt néhány héttel ismét magára hagyják. A győzelem után pedig szinte kivétel nélkül hangos támogatóivá váltak. Íme Donald Trump és a Republikánus Párt viszonyának vérzivataros története.
A kalózkodás korunkra sem tűnt el: ma is sújtja a nemzetközi kereskedelmet és politikát a tengeri rablók tevékenysége. A koronavírus azonban megrendítette az ő bizniszüket is, emiatt pedig új utakat keresnek az üzletmenet folytatásához.
A francia politika nagy kérdése lesz a jövőben, hogy Macron és/vagy a Le Pen-dinasztia rátelepszik-e a konzervatívokra.
Precedens
Akár radikális iszlamista mozgalmakkal is kapcsolatban állhattak a francia önkormányzati választáson egyes jelöltek a napokban nyilvánosságra került híradások szerint. Az utóbbi időben már muszlim párt is alakult Franciaországban. A többségi társadalom egyre aktívabban követel válaszokat a sikertelen integrációs politika miatt.
Makronóm
Simon Attila tevékenységét a látszólagos ellentétek jellemzik: félig bankár, félig mezőgazdász. Családi birtokát egy nagyobb cég is megirigyelhetné, gyümölcsösében épp annyira jelen van a csúcstechnológia, mint a természetbarátság – Magyarország talán leginnovatívabb kertjében jártunk.
Meta
Könyvek a jövőről
A 21. századi nyilvánosságban mindenki adatokra hivatkozik. Ám az adatok a legritkább esetben tények, sokszor éppen a megtévesztés eszközei. Hogyan építsünk egészséges szkepszist a számok zsarnokságával szemben?
Feminens
Az év legsikeresebb női vállalkozójának választották a bükki füvesember lányát, Lopes-Szabó Zsuzsannát. A Gyuri bácsi brandről és a gyógyfüvek magyarországi népszerűségéről kérdeztük.
Jegyzet
A maszk a törzsi arcfestések és fából faragott álarcok óta kíséri az emberiséget – a csoporthovatartozás jelzésétől a szigorúan áll alá csapott Covidmaszkokig.
Élet
Robert Gilvesy, vagyis Gilvesy Róbert az íróasztalánál könyökölve a földkerekség egyik legszebb panorámáját látja a Tapolcai-medencével, Szigligettel és a Szent György-hegyre felfutó szőlősorokkal. Állítja, folyamatosan szerencséje volt. A kanadai születésű magyar építész új hazára talált itthon, és organikus borászatot alapított a régi Eszterházy-pince helyén. Számára a bor kultúra. Az összefogásban hisz, tesz is érte, és hálás a sorsnak, amiért világlátott emberként a Szent György-hegyen alkothat.
Kulturális programajánló.
175 éve, 1845. augusztus 27-én született Lechner Ödön.
Utolsó Figyelmeztetés
Ha van hely, ahol elgondolkodtató a járvány üzenete, akkor az éppen Szantorini.