Első karakter
Közélet
Géza és István két birodalom szorításában hozta létre a Magyar Királyságot, mégis Szent István munkájáról szoktunk csak megemlékezni, miért? Miben áll Géza és miben István király nagysága? Milyen nemzetközi körülmények közepette hozták létre a magyar államot? Körmendi Tamás középkortörténésszel beszélgettünk.
Az államalapítás óta eltelt ezer év eszünkbe vési: a megváltás benne foglaltatik minden földi szenvedésben.
Nincs beleszólásunk a liberálisok belső vitáiba – mondja a Fidesz pártigazgatója az Index-ügyről. Kubatov Gáborral a „libernyákokról”, pártja 2022-es stratégiájáról, Török Gábor jóslatairól, valamint Karácsony Gergely rovarhoteleiről beszélgettünk.
Fehér Anna nemhogy szerzetesnővér, de még „csak” gyógypedagógus sem lehetett volna, ha az egyházüldöző Kádár-rezsimen múlik. Történetéről, életművéről: egy virágzó egyházi szociális intézményről szól ez a riport, beleértve a halmozottan sérült gyerekeket és a róluk szeretettel gondoskodókat.
Külhon
Évtizedes pereskedéssel jutott el odáig a marosvécsi Kemény család, hogy visszanyerjen egy erdőbirtokot. Nagy Kemény Gézával beszélgettünk családról, becsületről, kitartásról, a névvel járó kötelességről és a román állam végeláthatatlan játszmázásairól.
Külföld
Jamaikai–indiai származású szenátor nőt választott alelnökjelöltül Joe Biden. Talán soha nem volt ennyire nagy tétje, kire esik az elnökjelölt választása: az idős Biden nagy eséllyel nem csupán jelölttársát, hanem utódját is megnevezte.
Elszámította magát Aljakszandr Lukasenka: negyed évszázada tartó uralma megrendült a választás után, az ország népe lázong, a nemzetközi hatalmak – köztük Oroszország – pedig újraértékelik a status quót. Mindezekért drágán megfizethet majd mind Lukasenka, mind Belarusz.
„Meddig lehet Joe Bident a pincében tartani?” – ez volt a 2020-as amerikai elnökválasztási kampány nyarának fő kérdése, ami már önmagában szürreális. A válasz pedig – hogy sokáig – már egészen figyelemreméltó.
Precedens
Történelmi tapasztalat, hogy a pénzügyi hatalom és a bíróságok „zsarnoksága” komolyan fenyegetheti a nemzeti önállóságot, ezért kulcsfontosságú a demokratikus döntéshozatal és a költségvetési függetlenség – mutat rá Renée Lettow Lerner, a George Washington Egyetem jogtörténész-professzora.
Makronóm
Több élelmiszeripari cégnél megfordult Ozsvárt Gábor, egykor nagy húsüzem termékgyártója is volt. Elkeserítette, amit a legtöbb helyen tapasztalt, ezért létrehozott egy kis üzemet a Hévízhez közeli, kevesebb mint ezer lakosú Karmacson. Most egyedül készíti sütőkolbász-különlegességeit.
Meta
50 könyv a jövőről
A képregényfilmek debilizálják a 21. század fiatal felnőttjeit, mert a szuperhősök világával szemben a valóság unalmasnak, a bolygó megmentéséhez képest a helybeni cselekvés felelőssége elhanyagolhatónak tűnik. Miért lehet mégis egy kisvárosi benzinkutas a jövő ikonja?
Feminens
Sarolt és Gizella is a történelem és a magyar nemzettudat formálóivá váltak.
Budapesti történetek
Történelmünk nem csak háborús és nagypolitikai eseményekből áll: a keresztény magyar állam megalapítása óta tudós szerzetesek, többek között bencések és pálosok formálták hazánk kultúráját és szellemiségét a Duna két partján is.
Jegyzet
Aki mindig csak előrenéz, csakhamar elfelejti, honnan is indult, s többé már nincsen hová visszatérnie.
Élet
Ateista gyökerekkel istenkereső, fővárosiként örökké magyarföldi, magyarként pedig norvég, hiszen Peer Gynt útja saját bevallása szerint nagyon is az övé. Rátóti Zoltán első hat évtizedébe számos színházi állomás, sőt polgármesterség, templomépítés is belefért, ha rajta múlik, shakespeare-i fordulattal sok minden történhet még.
Kulturális ajánló.
A cseh szerkesztőt és könyvkiadót, František Mikšet annyira kiakasztotta a bécsi Albertinában látott Picasso – Frieden und Freiheit (béke és szabadság) című kiállítás 2010-ben, hogy néhány évvel később megírta a Picasso, a vörös kakas című könyvét. A tárlat különösebb kritikai él nélkül a világhírű andalúz művész azon oldalát mutatta be, amely szorosan összekapcsolódott a Szovjetunióval és a nemzetközi kommunista mozgalommal, kivívva Picasso számára a békemozgalom hasznos idiótája jelzőt.
Utolsó Figyelmeztetés
Nyugalomban és biztonságban emlékezhetünk meg Szent István királyunkról. A mai világban ezért is szerencsésnek kell éreznünk magunkat.