Első karakter
Közélet
Puskás Ferenc óta az egyetlen magyar BEK-győztes futballista, aki edzőként portugál és belga bajnokságot nyerve olyan sikereket ért el, amilyenekhez hasonlót sem produkált más magyar szakember. Emellett Cristiano Ronaldo felfedezője. Az Erdélyből induló, hármas állampolgár Bölöni László a nemzeti régiós európai polgári kezdeményezés egyik vezéralakja, ennek kapcsán találkoztunk vele Budapesten.
Zsarolás, politikai nyomásgyakorlás, bizalomvesztés – az Index-ügyet sokan sokféleképpen értelmezik. Úgy tűnik azonban, hogy leginkább egy öngerjesztő belháború pecsételte meg a magát eddig függetlenként meghatározó portál sorsát, amihez az ellenzék lelkesen asszisztált.
A nyilvánosság és a történettudomány mára döntő mértékben veszített abból a képességéből, hogy hagyományok éltető közege legyen.
Természetvédelmi területen zajló fakitermelés, nyolcvanéves, egészséges bükkfák a biomassza-erőmű kazánjaiban – efféle jelenségeket tapasztaltunk a Mecsekben egy patinás környezetvédő szervezet nyomra vezetésével. A Civilek a Mecsekért Mozgalom Pécs baloldali polgármesterével is harcban áll.
A latin-amerikai narkókommunista maffiákhoz kötődő baloldali pestis hídfőállása Madridban van – és terjesztésre kész.
Külhon
Május óta új igazgatója van a Komáromi Jókai Színháznak. Gál Tamással az intézmény megújításáról, a felvidéki magyar kultúréletről, a politikai közeg gyengesége miatt a kulturális intézményekre háramló kötelességekről és a közelgő népszámlálásról beszélgettünk.
Külföld
Az utóbbi években jelentős vereségeket szenvedett el a török elnök, s bár korábban elutasította a Hagia Szophia átalakítását, vallásos-konzervatív szavazóbázisa megszilárdítása céljából utat engedett a szimbolikus térfoglalásnak – ezzel pedig tovább távolodik Kemal Atatürk országától.
Északról az orosz medve, délről a kínai sárkány fogja körül. Nyugatra tőle, a valaha Dzsingisz kán uralta sztyeppén rendőrállamok, puha posztszovjet diktatúrák és forradalomról forradalomra bukdácsoló kényszerköztársaságok sorakoznak. Politikai tudatában a nomád szabadság keveredik a hidegháborús tojástánccal a kínai és a szovjet blokkok között. Ez Mongólia.
Már nemcsak Brüsszel lehet felelős azért, mert csökkenteni kell a görögök nyugdíját vagy épp a postások fizetését, hanem egyes tagállamok is.
Precedens
Gyakran hangoztatott nézet, hogy a Nyugaton erőre kapó BLM mozgalom felszámolja a modernitás értékeit, úgymint véleményszabadság, egyenlőség és tolerancia, így nem is tekinthető modern jelenségnek. Létezik azonban olyan elmélet, amely a modernitás logikáján belül képes magyarázni napjaink eseményeit.
Makronóm
A koronavírus-járvány alatt a román fuvarozócégek előretörtek a magyarországi piacon, egyre inkább ők viszik külföldre a magyar árut. Közben a nyugati országok uniós szintű szabályozássá emelték protekcionista piacvédelmi trükkjeiket, hogy visszaszorítsák a keleti tagállami fuvarozókat.
Meta
A klímapánik nem előre-, hanem hátrafelé viszi a környezetvédelem ügyét. A nemzetközi szervezetek és ngó-k olyan szabályokat kényszerítenek a kormányokra, amelyek semmire sem jelentenek megoldást, viszont megfojtják a valódi innovációt – állítja egy bátor és provokatív új könyv.
Tudomány
Régóta ismert jelenség a denevérek tájékozódása és zsákmányszerzése hangvisszaverődés alapján. A természetes és a városi környezetben számos olyan felülettel is találkozhatnak, amely megzavarhatja őket. Zsebők Sándor, az ELTE viselkedésökológiai csoportjának munkatársa elmondja, mi a teendő, ha denevér röppen a szobánkba.
Feminens
Tizenhárom éve Mészáros Andrea vezetésével nyitott meg elsőként az országban túlnyomórészt fogyatékosokat foglalkoztató étterem. Az azóta eltelt időszak tapasztalatairól és új budai éttermükről beszélgettünk a Kék Madár Alapítvány ügyvezetőjével.
Jegyzet
Korunk fősodratú kommunikátorai azt a hamis illúziót keltik, hogy a világban mindenki azt csinál vagy nem csinál, amit csak akar – vagy nem akar.
Élet
Pszichológus tanácsára fordult a zene felé, lelkében éppúgy megfér az Iron Maiden, Kurtág György, a jazz, a klasszikus, a népzene, és bár hamar futott vele a szekér, a valódi sikert a látszólag széthúzó hatások szimbiózisa hozta el. Lukács Miklós azon kevés cimbalmosok egyike, akik önálló zenei identitást építettek fel hangszerük segítségével.
Megnyílt a Káli Cool.
Tóth János népi iparművész, fazekasmester. Magyarszombatfa.
Utolsó Figyelmeztetés
Kell a fejlődés, vagy ahogy sokan megszokták: a „haladás”. De ha ez csupán önmagáért történik, és se vége, se hossza, akkor könnyen félrecsúszhatnak a dolgok.