Első karakter
Közélet
Kivérezteti a kabinet az önkormányzatokat? Kevesebb vagy több pénz jut a helyhatóságoknak a jövő évi költségvetésből? Hol húzódnak a helyi és az országos politizálás határai? A lokális szuverenitásról és a politikai kultúráról beszélgettünk Cser-Palkovics András és Márki-Zay Péter polgármesterekkel.
A Demokratikus Koalíció nyerésre áll az ellenzék legerősebb pozíciójáért folytatott versenyben, de vajon így lesz ez 2022-ben is? Az idős szavazóbázis és a pártelnök megosztó személye egyaránt akadálya a további növekedésnek, akárcsak a fiatalok körében egyre népszerűbb rivális, a Momentum.
Külhon
A koronavírus-járvány óta először indult útnak a Katolikus Karitász Orvosmissziója. Az önkéntes orvosokból álló különítmény július első hétvégéjén a Délvidéken végzett szűrővizsgálatokat magyar diákok és hozzátartozóik körében. Vojcek Lászlót, a missziót vezető orvost kérdeztük a tanulságokról.
Külföld
Visegrád nemcsak a természeti, hanem a politikai viharok közepette is ellenáll és túlél.
„Ez Európa nagy pillanata” – állította Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, noha az EU-csúcs újra megmutatta: a huszonhetek a legalapvetőbb kérdésekben sem tudnak megegyezni, az északi és déli, a gazdag és szegény államok közötti törésvonalak tovább mélyülnek. A tét pedig igen nagy, az unió versenyképessége forog kockán.
Megtisztítanák a „maffiával” összefonódott bolgár politikát a július elején utcára vonuló tüntetők. A balkániasan abszurd fordulatoktól sem mentes események megingatták Boriszov kormányfő pozícióját – valószínű azonban, hogy a politikai válság csupán az oligarchaharc újabb fejezetét jelenti.
Precedens
Európa és különösen a nyugati fele egyfajta önrombolás állapotába került, a visegrádi országok maradtak az utolsó fellegvárak, ahonnan vissza lehet hódítani a kontinenst – fogalmazott David Engels történész, a Brüsszeli Szabadegyetem professzora, a poznańi Nyugati Intézet vezető elemzője.
Makronóm
Az amerikai születésű Várdy Zoltán Budapesten valósította meg „amerikai álmát”, pedig épp a 2008-as válság előtt lett a TV2 vezérigazgatója. Ma már üzletfejlesztési tanácsokat ad saját vállalkozása és a Design Terminal Mentorprogramja keretében. Válságkezelési tapasztalatairól és arról kérdeztük, mit tanácsol a magyar startupoknak.
Meta
50 könyv a jövőről
A képernyőalapú olvasás átprogramozza az agyat. Leépíti a képzelőerőt, az elemző- és ítélőképességet. Már csecsemőkorban szükség van a fizikai könyvek közelségére, az iskolákban pedig vissza kell építeni a primátusukat – vallja egy elismert agykutató.
Feminens
„A lehetetlen elvárás és erőltetése nem gyógyítás. Csak a képessé tevés az” – vallotta a 85 éve született Dévény Anna, aki speciális manuális módszerével kisbabák százait gyógyította meg.
Budapesti történetek
Nevezték előbb Gödörnek, majd Széll Kálmán térnek, és 1951-től Moszkva térnek – miközben a passzív rezisztencia gesztusával előző névadója beceneve nyomán a népnyelv sokáig inkább Kalefnak hívta. A tér 2011 óta ismét régi nevét viseli, utazzunk egyet a múltunk körül!
Jegyzet
Nagy járványok után menetrendszerűen megérkezik az anarchia. A szobordöntések és minden érték megkérdőjelezésének a kora.
Élet
„Őrizd a szellemet, és rúgj fel minden szabályt!” – mondja a múlt év díjjal is elismert ifjú séftehetsége, az év fenntartható éttermének konyháját vezető Farkas Richárd. Aki betér a tíz legjobb vidéki étterem között jegyzett őrségi Pajta bisztróba, mégsem öncélú konyhai forradalmárkodást talál. Tojásos nokedli kamutliszttel, nyírfa kérgéből csapolt nedű, fermentált fenyőtoboz, kovászolt spárga és társai, avagy mitől lehet a magyar gasztronómia tényleg újra világhírű?
Magyarország legrégebbi és legnagyobb fotógyűjteménye a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára. A több mint egymillió darabot számláló kollekció a teljesség igényével gyűjti a magyar történelem fényképeken rögzített pillanatait; emellett fotótechnika-történeti anyaga is számottevő. Egy nemrég megjelent kötet, a letölthető Fényképtárgy most a gyűjtemény kulisszái mögé enged betekintést.
125 évvel ezelőtt, 1895. július 20-án született Moholy-Nagy László.
Utolsó Figyelmeztetés
Manapság sokan keresik, keressük a relaxációs gyakorlatokat, a jógát, a meditációt: nekem ezt mindet egyben nyújtja, amikor egy idős emberrel találkozhatok.