Első karakter
Közélet
Lesz-e demográfiai trendforduló Magyarországon? Jó-e annyit sorosozni? Milyen rajzfilmet ajánlott Orbán Viktor egy elnökségi ülésen? És marad-e a Fidesz az Európai Néppártban? Interjú Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral, a nagyobbik kormánypárt alelnökével.
Nagymértékben csökkent a szülőképes nők száma az elmúlt években, az idei április-májusi adatok ezért nem hozzák a korábbi biztató születésszám-emelkedést. A családtámogatások hatásairól Fűrész Tündét, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnökét és Kapitány Balázs demográfust kérdeztük.
Budapesten egyre több hajléktalan tér vissza a sűrűn látogatott, közkedvelt terekre. Bár jelentős részüket korábban sikerült bejuttatni szállókra, mostanra a fővárosi intézmények fél házzal üzemelnek. Riportunk a fedélnélküliek sokszor nyomorúságos helyzetéről és átpolitizálódott ügyéről.
Aki mindenkire tekintettel van, egy idő után önmagát fogja megtagadni. A Nyugat ezt teszi éppen most. Mi ne kövessük el ezt a végzetes hibát!
Külföld
A bécsi utcákon csaptak össze kurdok és szélsőbalos támogatóik török nacionalistákkal: a kurd vidékekről importált konfliktus miatt Ankara és Bécs is felemelte a szavát – és bekérette egymás nagykövetét.
Beköszöntött a gazdasági világválság, s a példátlan krízis példátlan politikai válságokhoz vezethet.
„A német nép iránti forró szeretetből” alapították meg hetvenöt évvel ezelőtt azt a pártot, amely minden más politikai erőnél jobban rajta hagyta a kézjegyét a második világháború utáni Németországon – és ezzel Európán is.
Precedens
Sok nyugati nép valószínűleg megfontolta volna a helyünkben, hogy továbbengedi nyugat felé a tatárokat vagy a törököket, de mi, magyarok a keresztény Európa megvédését választottuk – mondja Balogh Elemér volt alkotmánybíró. A jogtörténész-professzorral az alkotmány iránytűszerepéről és a család pótolhatatlan jelentőségéről beszélgettünk.
Makronóm
A kisadózó vállalkozások tételes adója az utóbbi évek gazdaságfehérítési sikertörténete. Az adóforma egyszerűsége és vonzereje azonban számos vállalatot csábított arra, hogy bújtatott munkaviszonyt leplezzen vele. A visszaéléseknek akar véget vetni a tervben lévő új szabályozás.
Meta
50 könyv a jövőről
Korunk szüntelen konfliktusait a relativizmus ideológiája okozza, amelyben nincs igazság: az én igazságom mindig szemben áll a te igazságoddal. A kereszténység ügye, hogy az entrópiára épülő harc korszellemével szemben megmutassa a rendre épülő béke alternatíváját – írja Joseph Ratzinger.
Feminens
Klinikai szakpszichológus, a Semmelweis Egyetem professzora és háromgyermekes anya: Perczel-Forintos Dórával beszélgettünk társadalmunk testi-lelki gondjairól.
Budapesti történetek
Tudták, hogy Budapesten kétszázhatvanféle madár fordul elő az országban honos négyszázból? És vajon mennyit ismerünk fel közülük? Szubjektív seregszemle következik fővárosunk madárvilágából.
Jegyzet
A most újranyíló Itáliában még az idegenség is otthonos a levegőtől, a derűtől, a történelemtől, a kultúrától, a formák csodáitól és tökélyétől.
Élet
A zajos sikerhez szükséges szerepjátszás, magabiztosság-többlet és megfelelési kényszer nem jellemzi, mégis a mai negyvenes népdalénekes-generáció legjobbjai között jegyzik. Bognár Szilvia egyike azoknak, akiknek munkássága megtestesíti a népi kultúra modern kori városi fellegvára, a Fonó Budai Zeneház szellemiségét.
A 2000-es év egyik legnagyobb nemzetközi figyelmet kiváltó tragédiája az Antyej osztályú Kurszk atommeghajtású tengeralattjáró balesete és nyolcnapos mentési kísérlete volt. A történetből 2018-ban az addig leginkább művészfilmesként számontartott dán Thomas Vinterberg rendezett látványos mozit európai koprodukcióban. A film felkerült az HBO kínálatába.
Utolsó Figyelmeztetés
Az utóbbi időszakban már hozzászokhattunk, hogy egyes nagy hatalmú cégek sorra állnak ki nyilvánosan különféle társadalmi célok mellett. A klímatéboly ideiglenes lecsendesedése után egyre gyakrabban társadalompolitikai vagy konkrétan politikai témák kerülnek az igazgatósági ülések napirendjére.