Első karakter
Közélet
Van mit rendezni a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia viszonyán, miután a kabinet tudománypolitikai reformja komoly ellenállást váltott ki az akadémikusok részéről. A köztestület átszervezését már a baloldal is szorgalmazta, mégis az Orbán-kormány került össztűz alá.
A kormány és Budapest között hónapok óta zajló háború új frontja jött létre, amikor ellenzéki javaslatra vizsgálóbizottságot állítottak fel az utóbbi huszonöt év korrupciógyanús ügyeinek feltárására. A Fidesz–KDNP frakcióvezetője indítványára a BKV-botrányok és a Combino-beszerzés is terítékre kerül.
Közép-Európa nagy menetelése, II. rész
Hogyan lehetne megújítani a Magyar Tudományos Akadémiát? Mit gondol az elnökaspiráns a kutatóhálózatok elvételéről? Mivel tarthatók Magyarországon a fiatal tudósok? Pléh Csaba nyelvész-pszichológus szerint félreértelmezés, hogy kizárólag a hasznosnak gondolt kutatásokra van szükség.
Noha egyetért a kutatóhálózat reformjának szükségességével, az átalakítást házon belül tartotta volna kívánatosnak. Freund Tamás, Széchenyi-díjas agykutató úgy véli, a kormány által meghozott döntések feleslegesen tépázták meg a Magyar Tudományos Akadémia tekintélyét, amelyet vissza kell állítani. Ehhez kiszámítható, tudománybarát környezet kell.
Külhon
A Szerb Haladó Párt mellett a Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai választás nagy nyertese: huszonhét éve nem ért el ilyen eredményeket a Délvidék magyar politikai ereje.
Külföld
Rég volt ilyen izgalmas a belarusz közélet: az 1994 óta Aljakszandr Lukasenka vezette országban augusztus 9-én lesz elnökválasztás, és egymás sarkát tapossák a valós kihívók. A Backának, azaz Atyusnak becézett vezér rossz csillagállás esetén akár ki is kerülhet bársonyszékéből.
Százezer halottnál és 3,6 millió belső menekültnél jár a 2015 óta dúló jemeni háború. A vége továbbra is messze van: Szaúd-Arábia koalíciója szétesett, északon az Irán által támogatott húszi lázadók megszilárdították pozícióikat, az ország déli része pedig kikiáltotta függetlenségét.
Franciaországban valóban létezik diszkrimináció – de leginkább pozitív, a Magreb-térségből származóknak kedvez. Hálából nem hallani mást a tüntetéseken, mint hogy az állam rasszista.
Precedens
Az Európai Unió Bírósága az uniós joggal összeegyeztethetetlennek ítélte a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. E szervezetek közös jellemzője, hogy vállaltan támogatják a nyílt társadalom koncepcióját. Hogyan keletkezett a nemzetek feletti világrendet szorgalmazó eszme? Körbejártuk a kérdést.
Makronóm
A hazai a világ egyik legmodernebb útdíjrendszere, hasonlót hamarosan Ecuadorban és Indonéziában is magyar szakértők építhetnek ki. Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója szerint a tudás Magyarország fő exportcikke.
Meta
50 könyv a jövőről
Az információs korban összeomlik a rend, és felértékelődik az egyéni tehetség – állítja a 90-es évek egyik alig ismert, mégis megkerülhetetlen könyve. A jóslat lehet igaz, de a személyes önrendelkezés nem pótolja a közösségeket. Az idő a közép-európai jobboldalt igazolja. 
Tudomány
Mik lehetnek a fenntartható erdőgazdálkodás új útjai? A Pilis-kísérlet segítségével erre keresnek választ hazai erdészek és kutatók.
Feminens
Fiatalon csodagyereknek tartották, felnőttként „Magyarország utazó nagykövete” lett, nevét ma is ismerik szerte a világon: huszonöt éve hunyt el Fischer Annie.
Jegyzet
A poptörténet legzavarbaejtőbb, legokosabb és legszórakoztatóbb zenekara a napokban lett negyvenéves. A „zenekar” elnevezést máris visszavonjuk. Az írásból kiderül, miért.
Élet
A népzenében egyesítő erőt lát, a falvakban rejtett megoldást, a gyűjtőmunkában kiapadhatatlan erőforrást. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Pál István Szalonna a trianoni trauma gyógyírjáról, Kárpátaljáról, nótakultúráról és a 21. században is begyűjthető kincsekről. 
Pilinszky egy-egy mondatával iszonyú súlyt ad művészetnek, beszédnek, csendnek, szépségnek.
Kulturális progamajánló.
Tolnai Ottó nyolcvan éve, 1940. július 5-én született Magyarkanizsán.
Utolsó Figyelmeztetés
Az elmúlt hónapok megmutatták: temérdek tevékenység kerülhet át az otthoni munkavégzésbe.