Első karakter
Közélet
„Nem fogjuk feltett kézzel végignézni, hogy Gyurcsány politikai zabigyerekei megalakítsák az első Szél–Jakab–Tordai-kormányt” – mondta Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetőjét a diktatúra vádjáról, a járványhelyzet pártpolitikai következményeiről, valamint a kormány és a főváros konfliktusáról kérdeztük.
A bulinegyed biztonságos, de továbbra is bármi megeshet: ez szűrhető le a belvárosi kettős gyilkosság után, a járványügyi korlátozások feloldásakor. Bulizó fiatalt, szórakozóhely-vezetőt, bűnügyi szakembert is megszólaltattunk Erzsébet téri riportunkban, amelynek visszatérő motívuma az alkohol és a drog.
Magyarország túl van a járványon, de a koronavírus velünk marad – mondja lapunknak Letoha Tamás szegedi kutatóorvos. Szerinte a covid-19 körül kialakult „médiahisztéria” a valósnál veszélyesebbnek láttatta a betegséget, ráadásul a magyarok nagy része már megszerezhette a védettséget a kórokozóval szemben.
A törekvés az egyenlőségre maga is újratermeli az egyenlőtlenséget.
Közép-Európa nagy menetelése, I. rész
Külhon
A Sapientiának kettős szerepe van: egyfelől maga a képzés, másfelől az állami egyetemek ösztönzése, hogy bizonyos képzéseket indítsanak magyar nyelven is – mondja az erdélyi magyar magánegyetem rektora. Dávid Lászlót a romániai magyar oktatás és az értelmiség helyzetéről kérdeztük.
Külföld
A nyugati világon végigsöprő tiltakozáshullámban fontos szerepet játszik az antifa. Donald Trump amerikai elnök a minap bejelentette: terrorszervezetnek kívánja nyilvánítani az erőszakos taktikáiról hírhedt aktivistahálózatot. Hogyan született meg az antifa, kik állnak a soraiba, és mit gondolnak a világról?
Nyugaton sokan vizionáltak egy „illiberális tandemet” Moszkva és Ankara között, az előző hónapok eseményei azonban nagy nyomást helyeztek a két ország kapcsolatára.
A Black Lives Matter aprócska fekete aktivista szervezetként kezdte, mára az amerikai közélet megkerülhetetlen tényezőjévé vált. Felépítése miatt képtelenség érdemi vitára hívni vagy felelősségre vonni, és könnyen pórul járhat, aki nem csatlakozik a tiltakozók kórusához.
Precedens
Július elsején Németország veszi át az Európai Unió soros elnökségét. A fél évet minden bizonnyal a koronavírus gazdasági hatásainak kezelése fogja dominálni, de a német elnökség arra is felhasználhatja ezt az időszakot, hogy más területeken is kedvező változásokat érjen el Berlin számára.
Makronóm
Minden válság új lehetőség, a Corvin téri Stageshop gitárbolt esete ezt kiválóan bizonyítja. Az üzlet tulajdonosa, Galambos Ernő jól érzett rá egy évvel ezelőtt, hogy meg kell újítania a cégét – ennek köszönheti, hogy a koronavírus-járvány alatt megháromszorozta internetes forgalmát.
Meta
50 könyv a jövőről
A nemzeti önrendelkezés jó, de nem elegendő. A helyi identitás megerősítése is fontos a globalista utópiák meghaladásához, az emberi lépték győzelméhez – vallják a Front Porch Republic szerzői.
Feminens
Erős sztereotípiák élnek arról, mennyire más egy unoka és egy nagyszülő világa, holott a szakadék közel sem áthidalhatatlan – mondja Nemes Orsolya generációkutató.
Budapesti történetek
Felismerjük még a Szilkehordót, az Erdőjárót vagy az Álomhozó Csillagot? Fényárban úszó fővárosunkban ritkán jut eszünkbe az ég felé tekinteni – pedig nagy hagyománya van a pest-budai csillagvizsgálatnak.
Jegyzet
Osztom azt a véleményt, mely szerint jó vidéken élni. De nem igaz, hogy „a vidék” mindenben jobb a (nagy)városnál.
Élet
Aki bírja, az megszállottan bírja – írták róla egy befolyásos embereket összesítő lista kapcsán. Negyedszázada képernyőn lenni önmagában teljesítmény, Borbás Marcsi mögött viszont annyi országjáró kilométer is van, hogy a kettő együtt rekordgyanús. Március óta az Őrségben él, de a visszavonultság csak látszat. Interjú megérkezésről, „marcsiságról”, új magyar gasztronómiáról.
Utolsó Figyelmeztetés
Ötvenéves lettem, épp még a karantén előtt. A mi generációnk minimum tíz évvel tovább dolgozik majd, mint a szüleinké. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy e pluszévtized az eddigi viszonyok közt végigvihető?