Első karakter
Közélet
Az erőszaknak nincs helye az iskolában, meg kell akadályozni a gyöngyöspataihoz hasonló szegregációs bizniszpereket, érvényt kell szerezni a többség igazságának is – hangsúlyozza lapunknak Horváth László miniszterelnöki megbízott.
Kevés hálátlanabb feladat lehet, mint magyar miniszterelnökként beszédet mondani Trianon 100. évfordulóján. Ám kevés felelősségteljesebb feladat is. Orbán Viktor június 6-án Sátoraljaújhelyen mondott beszédében új közép-európai együttműködést vázolt fel: a jövő elkezdődött a Kárpát-medencében.
Súlyos válsággal küzd a Jobbik: korábbi támogatóinak nagy részét elveszítette, szavazótáborának összetétele jelentős változáson esett át. Az egykori radikális párt szavazóinak ma alig több mint egyharmada vallja magát jobboldalinak. Mi vezetett idáig? Elemzésünk.
Külhon
„Nyomjuk együtt a maltert!” – mondta az új szlovák kormányfő a pozsonyi várba meghívott száz felvidéki magyarnak a Trianon-évforduló előestéjén. Egy új korszak nyitánya vagy pőre szavazatszerző akció? Az esemény résztvevőivel beszélgettünk.
Külföld
Marad a jobboldali kormány, vagy baloldali hatalomátvétel jön? Július 5-én, a megszokottnál néhány hónappal korábban voksol Horvátország. Egyelőre kiegyenlített verseny zajlik, ám királycsinálóként jelentkezhet be egy új jobboldali erő.
Érdemi kihívó nélkül, tetemes előnnyel fordulhat rá Aleksandar Vučić elnök pártja a június 21-ei országgyűlési választásra. A lemaradásából kitörni próbáló Szerbia eddigi gyors gazdasági növekedése is segítheti a kormánypárt kampányát.
A századik évforduló teret adott Trianon megértésére és talán a trauma feldolgozására is. De itt az ideje, hogy a jövő felé forduljunk: a világban végbemenő változások új kihívások elé állítják közösségeinket.
Precedens
Sok ország mindenfajta jogi vagy kockázatelemzés nélkül írta alá a nemzetközi beruházásvédelmi egyezményeket, és csak aztán szembesült azzal, hogy ez milyen kockázatokkal és kötelezettségekkel jár – mutat rá lapunknak Lauge N. Skovgaard Poulsen, a University College London professzora.
Makronóm
Amerika az utóbbi évtizedekben számos támadást intézett Európa ellen, hogy destabilizálja, ami a kontinens pozíciójának végleges gyengülését eredményezte – mondja Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az USA és Kína vezette kétpólusú világrend újabb aranykort hozhat el Magyarország számára, ha hazánk lépést tart a technológiai váltással. Matolcsy Györggyel új könyve mentén beszélgettünk világgazdasági folyamatokról és a magyar gazdaság kitörési pontjairól.
Meta
50 könyv a jövőről
Ötven éve pontosan megjósolták, hogy korunk meghatározó lelki­állapota a jövőtől való egyéni és kollektív félelem lesz. Azóta az is kiderült, hogy a soha nem látott sebességű változások vesztese a specialista egyén, győztesei pedig a revizionista rendszerek lehetnek.
Feminens
„Szeretnénk, hogy a kékfestéshez kötődő évszázados motívumok a mindennapokban is megjelenjenek a magyar viseletben” – vallja az Örökkék alapítója, Széki Gabriella.
Budapesti történetek
A híres tervező, Hauszmann Alajos életműveként tekintett a Budavári Palota építkezésére. Tizennégy éven át dolgozott azon, hogy elkészüljön a világszinten is páratlan épület.
Jegyzet
Érdekes dolog a hívószavak és nyelvi újítások kultúrákon, korokon és politikai oldalakon átívelő vándorlása.
Élet
Romos pajták, egy őrségi zsákfalu újragondolt valósága, álomépítés. Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész nemcsak szakállat növesztett az elmúlt néhány hónapban, de belevágott egy régi-új terv megvalósításába is. Interjú a veleméri templom tövében szolidaritási elvű fesztiválszervezésről, Bartókról, az aluljáró népéről és egy pezsgő művésztelep ötletéről.
Beszélgetések, séták és pipázások Fekete Istvánnal a „magam erdeiben”.
Utolsó Figyelmeztetés
A járvány csendesedésével az élet fokozatosan újraindul. Sokakban kis kétkedés is megfogalmazódik: „Ezért kellett a két hónap karantén?” A válasz: igen. Elkerültük a legnagyobb bajt, a tömeges megbetegedést.