Első karakter
Közélet
Milyen terhekkel, kényszerekkel kezdte meg a kormányzati munkát 1990-ben az Antall-kabinet? Mi a miniszterelnök politikai hagyatéka? Az első szabadon választott kormány beiktatásának harmincadik évfordulóján kérdeztük Antall József belügyminiszterét, kabinetfőnökét, pártjának ügyvezető elnökét és frakcióvezetőjét.
Van-e szellemi reneszánsz a magyar jobboldalon? Vajon járt-e intellektuális felvirágzással a tízéves Fidesz-kormányzás? Létezik-e még baloldali dominancia a kulturális területen? Erről, valamint a hazai és a nemzetközi konzervatív könyvtermésről is kérdeztünk három prominens magyar gondolkodót.
Megszűnhet a frontális oktatás bizonyos képzéseknél, és a számonkérési módszerek is változhatnak a felsőoktatásban – tudtuk meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárától. Bódis József szerint a teljes felsőoktatási struktúra megújulhat a közeljövőben.
A túlélés és az országépítés művészete a génjeinkben van.
Külföld
Idén a járvány miatt nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot a székelyföldi kegyhely: egy évvel a pápalátogatás után kérdeztük meg az illetékeseket az újabb fejleményekről, a tavaly és idén történtek tanulságairól.
A koronavírus miatt érezhetően kevesebb figyelem jutott mostanában a bevándorlásra, ám a korlátozások feloldásával új lendületet kaphat a legális és illegális migráció. A fejlett észak pedig még az eddigieknél is vonzóbb célpontot jelenthet százmilliók számára.
Elnöksége kudarcával fenyegeti a koronavírus-járvány Jair Bolsonaro brazil államfőt, ám a radikális kijelentéseiről ismert politikus nem hagyja magát: keményen küzd a hatalmáért.
Mintha semmi sem változott volna az utóbbi három hónapban, úgy folytatódtak az unión belüli politikai csatározások.
Precedens
A kibervédelem a közeljövő egyik legégetőbb feladványa lesz. Mivel a világ vezető nagyhatalmainak többsége már lépett, most a NATO-tagokon a sor, hogy felzárkózzanak. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítása nem újabb támadás a jogállamiság ellen, hanem a kötelező minimum.
Makronóm
A kézműves termelés jóval válságállóbb a multikénál, a járvány okozta leállás pedig kiváló alkalom a cégek racionalizálására Czotter András, az Ágymester Manufaktúra ügyvezetője szerint. A bölcsészből lett asztalos azt is elárulja, miért nem tartaná katasztrófának, ha enyhén növekedne a munkanélküliség.
Meta
50 könyv a jövőről
Az emberiség teljes pusztulásának esélye a megelőző évszázadokban egy a tízezerhez volt. A 21. században – akár az orosz rulettben – egy a hathoz. Monumentális könyvében egy fiatal ausztrál morálfilozófus részletesen bemutatja, mik is pontosan az egzisztenciális kockázatok.
Tudomány
Sokan csodálattal adóznak az őslénykutatóknak, amiért apró csontmaradványokból meg tudják állapítani egy addig ismeretlen faj, netán egy nagyobb élőlénycsoport hajdanvolt létezését és jellemzőit – így jártak magyar kutatók is.
Feminens
Gáll Tímea gyógyszerésznek indult, de életútja visszavezette a nagyszülők egykori malmába, immár családostul – hogy új élettel töltsék meg a rájuk hagyott örökséget.
Jegyzet
Meglepetés volt, amikor 1978-ban ő jelent meg a Szent Péter-bazilika balkonján. Aztán a világ megszokta a lengyel szentatyát – ő pedig a világ plébánosa lett.
Élet
Az évente harmincezres tömeget megmozgató Gombaszögi nyári tábor, Felvidék legnagyobb kulturális eseménye mára messze több, mint szellemi kohó, buli, fesztivál. A szervező fiatalok kezükbe vették jövőjük alakítását. Az idei együttlét elmarad, de a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára több száz magyarlakta település földjének összegyűjtésével, Magyar megmaradás emlékmű felállításával, időkapszulával üzennek a jövőnek: „Vagyunk!”
Hét év távlatából már jól látszik Kun Árpád első regényének időtállósága.
Kilencvenöt éve, 1925. június 3-án született Tony Curtis hollywoodi színészlegenda, producer, író.
Utolsó Figyelmeztetés
Újra eszükbe jutott egyeseknek az augusztus 20-ai tűzijáték lefújása. És ez valószínűleg nem csak politikai haszonszerző akció.