Első karakter
Közélet
Európában egyedülálló módon a Fidesz–KDNP három egymást követő ciklusra szerzett kétharmados felhatalmazást. Mit értek el az Orbán-kormányok ez idő alatt? Mit hozhat a jövő a 2030-ig tervező miniszterelnök és pártja számára? Elemzésünk a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről.
Polgári Magyarország, alkotmányos demokrácia, politikai kormányzás Fidesz módra – pontosan mi a Nemzeti Együttműködés Rendszere? A Mandiner hetilap vitainterjúja Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel és Schiffer Andrással, az LMP volt politikusával sikerekről, uniós kritikákról, sajtószabadságról és a kormány alá bevonandó ügyészségről, tíz évnyi Orbán-kormányzás után.
Külhon
A válságba süllyedt Ukrajna nehéz sorsú régiójának, Kárpátaljának egyik balsors sújtotta települése Aknaszlatina. Megnéztük, hogyan él ma a sóbányászat egykor messze földön híres fővárosa.
Külföld
Minden bizonnyal a 78 éves Joe Bidennel fut neki a Demokrata Párt és szépkorú szponzorai az őszi amerikai elnökválasztásnak. Nem esélytelenek, de feladatuk van bőven: egy alkalmas, várhatóan női alelnökaspiránst kell találniuk.
Jönnek a fehér éjszakák, a svédek sütkérezhetnek saját „fejlettségükben”, de voltaképpen csak magukat és a környezetüket veszélyeztetik.
Megerősítette a járvány és a karantén korszaka a CDU–CSU-uniót: a népszerűségi hullámhegy tetején újra elindult a játszmázás a Merkel utáni csúcspozícióért. Strauß és Stoiber után ismét egy bajor pályázhat a legnagyobb eséllyel a német jobboldal vezetésére?
Precedens
A nagy hullámokat vető német alkotmánybírósági döntés megerősítette a nemzeti alkotmányjog uniós jogot korlátozó szerepét. Az EU bomlasztásáról szóló, riogató hangok azonban túloznak: az ítélet talán a nemzetállamokat háttérbe szorító föderalista elképzeléseknek parancsolhat megálljt.
Makronóm
A 2010 előtti gazdaságpolitika szavakban, a 2010 utáni tettekben állt közelebb a baloldali értékekhez, legalábbis ami a minimálbérek alakulását illeti. Elemzésünkből kiderül, hogy a baloldali kormányok alatt a minimálbér reálértéke általában csökkent, a jobboldaliak alatt szinte minden esetben emelkedett.
Meta
50 könyv a jövőről
Nyugaton egy egész iparág épül a kompakt világmagyarázatokra – Yuval Harari vagy Thomas Piketty könyveit milliók forgatják. Mivel nevez ebbe az intellektuális versenybe Kína egyik legmagasabban jegyzett kutatója? Miben más a kínai gondolkodás?
Feminens
Elismert színművész, egyre sikeresebb pedagógus, háromgyerekes anyuka, Tordai Teri lánya. De ki ezeken a jelzőkön és szerepeken túl Horváth Lili?
Budapesti történetek
Játékos és érdekes szobrok sora került az elmúlt években a budapesti utcákra – a nyomukba eredtünk.
Jegyzet
Néha különféle válságokban kapott szúnyog­csípéseken nyavalygunk ahelyett, hogy elődeink makacs kitartásából merítenénk erőt.
Élet
Tíz éve hülyének nézték, a kovászát pedig romlott csiriznek – mára beállt mögé, tőle tanul a szakma. Vajda József szociológus-pék nélkül talán nincs kenyérforradalom, és nem lennénk ma a tízmillió otthon sütő pék országa. Karanténkonklúzió a fogyasztói társadalomról, válaszutakról, buboréknyi boldogságról.
Réber László rajzai a mai napig kortalanok és korszerűek. Száz éve, 1920. május 21-én született Réber László.
Utolsó Figyelmeztetés
Egeinket behálózó, csillagainkat túlvilágító műholdrendszer épül ki Starlink néven ezekben a hónapokban és években. Biztos jó lesz ez nekünk?