Első karakter
Közélet
Van-e valós mozgástere az ellenzéknek a járvány idején? Ki a hitelesebb válságkezelő, Orbán Viktor vagy Karácsony Gergely? Hogy állnak a pártok a ciklus félidejében, és vajon léphet-e Gyurcsány Ferenc az ellenzéki összefogás élére 2022-ben? Elemzői vitainterjúnk Lánczi Tamással és Závecz Tiborral.
A járvány okozta rendkívüli helyzet minden családot megvisel, de hogy birkóznak meg a megnövekedett terhekkel a gyermekeiket egyedül nevelő szülők? Riportunk egy vak édesapa, egy szívbeteg kislányt nevelő asztmás édesanya és egy kétgyermekes, sorstársainak is besegítő anyuka küzdelmes karanténhétköznapjairól.
Karácsony Gergely olykor anélkül él a veszélyhelyzet adta egyszemélyes döntési jogkörével, hogy bevonná a kerületek vezetését a döntés-előkészítésbe. Máskor akár hetekig nem adja meg a szükséges információkat egy polgármesternek. Panaszok Csepelről és Budafokról.
A múlt és az élet teljességének lebecsülése a halál kultúrájához vezet.
Külhon
„A megtisztulást tűztük ki elsődleges célként” – mondja lapunknak Grendel Gábor. A szlovák parlament alelnökét, a választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) párttal szövetséges NOVA politikusát a felvidéki magyarság és a visegrádi együttműködés jövőjéről is kérdeztük.
Külföld
Óriási politikai viták árán, kanyargós törvényalkotási manőverek közepette igyekezett bezsebelni a biztos győzelmet a Kaczyński-tábor – de végül nem került sor a voksolásra. Így nem tartottak elnökválasztást Lengyelországban.
Óriási mérete, regionálisan különböző adottságai és államszövetségi rendszere miatt sem ígérkezett könnyűnek az USA koronavírus elleni védekezése. Az ügy az egységes fellépés helyett pártpolitikai, valamint a tagállamok és Washington közötti viták martaléka lett.
Klaus Iohannis minapi magyarellenes kirohanása csak azt érhette váratlanul, aki a végsőkig táplálta az „européer” és „kisebbségbarát” román államfővel kapcsolatos illúzióit.
Precedens
Nem földi paradicsom, de jól vezetett, biztonságos ország – véli hazánkról John O’Sullivan. Baloldali testrablókról, internacionalista konzervatívokról, főállásban magyarázkodó európai kormányokról és a magyarok elleni hadjáratról beszélgettünk a budapesti Danube Institute igazgatójával.
Makronóm
Nem a 2008-as pénzügyi összeomláshoz, hanem háborús helyzethez hasonlít inkább a koronavírus-válság, és gyorsabb gazdasági talpra állás jöhet – mondja lapunknak Richard Grieveson, a Közép-Európa gazdasági folyamataira szakosodott, bécsi székhelyű intézet, a WIIW igazgatóhelyettese.
Meta
50 könyv a jövőről
John Casti matematikus szerint a modern világ katasztrófái az egyszerű és a bonyolult rendszerek közötti konfliktusokból fakadnak. Ahogy az emberi közösségekben egyre nő a komplexitás, úgy szaporodnak a kártyavár összeomlásával fenyegető események. Megelőzhetünk-e mindent, amit mi magunk okozunk?
Tudomány
Az Andoktól az óceánig: Bezuk István 1956-ban vándorolt ki Amerikába, s nyughatatlan lélekként veszélyes kalandokra indult a világban – így kajakozott végig most ötven éve az Amazonason is.
Feminens
„Van egy határtalanságélmény az írásban, ami kicsit félelmetes is” – vallja Szabó Borbála. Az íróval a politikai szekértáborharcokról és a férfi-női szerepek alakulásáról is beszélgettünk.
Jegyzet
Nyelvhasználatunk jellemünkről, műveltségünkről árulkodik. Persze hazafiságunkról is, hiszen népét és nemzetét becsüli meg az, aki a nyelvét szereti.
Élet
A formák megszállottja, porcelántervező művészként ezért vált a századelős kávéházi tárgyi emlékek, csészék, kiöntők rabjává. Mihály Gyula az elmúlt évtizedekben a legnagyobb hazai relikviagyűjtemény tulajdonosa lett. 
A minden idők egyik legfontosabb skandináv noir sorozatát, A híd négy évadát gyártó svéd Filmlance ismét szintet lépett. A kalifátus néhány női sorsra és két helyszínre, Stockholmra és a szíriai Rakkára fókuszálva mutatja be az Iszlám Állam pár évvel ezelőtti működését és európai toborzási módszereit. A sorozat egyszerre vérfagyasztó, feszültségekkel teli politikai thriller és felelősségteljes társadalomkritikai alkotás.
Utolsó Figyelmeztetés
Meglehetősen idealisztikus a koronavírus elleni védekezés hónapjait az erkélyen hegedülő művész alakjával és a kertben önfeledten játszadozó családok képével illusztrálni.