Első karakter
Közélet
A jobboldalon régi probléma, hogy mindenki azt hiszi, aki egy lépéssel tőle jobbra van, az szélsőséges. A baloldalon valamiért nincs ilyen félelem – mondja lapunknak Douglas Murray brit konzervatív publicista, a jobbközép hetilap, a The Spectator szerkesztője.
Átalakuló szakképzés, megváltozó beiskolázási és óvodakezdési rend, külföldi nyelvtanulási program, bővülő ingyenes tankönyvellátás és kötelező emelt szintű érettségi – 2020 számos újdonságot hoz az oktatásban. Bemutatjuk, hogy mik a diákokat, hallgatókat és szülőket érintő legfontosabb változások.
Ha elrévedünk a múltban, tudni fogjuk, mit kell tenni a jövőben.
Emelkedő bérek, fogyasztás és megtakarítások – ezt várják erre az évre Magyarországon a szakemberek. A trendek nem változnak, ám némileg lassulhat a növekedés. A világgazdaság csak félig-meddig szabadult meg a tavalyi recessziós félelmektől, de a magyar gazdaság eddig jól vette az akadályokat.
A bibliai ember tudja, hogy nincs jövőbe látó képessége.
Öt év alatt harminc százalékkal csökkent hazánkban a csecsemőhalandóság. Az elképesztő eredmény a jól szervezett újszülöttgyógyászok, nővérek, szakdolgozók alázatos munkáját dicséri. Szabó Miklós neonatológussal verejtékes harcokról, feldolgozhatatlan kudarcokról és euforikus sikerekről beszélgettünk.
Külhon
A múlt században New Jersey-ben a zongoratanítás nagyasszonyaként ismerték a magyar származású Olga Von Tillt. A kalandos életű, kifinomult ízlésű, magyar gyökereit haláláig ápoló asszony tanítványai révén jelentős hatással lehetett a modern könnyűzene alakulására.
Külföld
A Migrációkutató Intézet munkatársai tavaly novemberben szakmai terepkutatáson jártak a bevándorlás szempontjából egyszerre kibocsátó, tranzit- és célországnak számító Marokkóban és a Spanyolországhoz tartozó Ceutában. Útinapló a bevándorlók által elképzelt földi paradicsom kapujából.
Donald Trump 2016-os diadala nyomán megkezdődött a Republikánus Párt és holdudvarának ideológiai átalakulása, úgy tűnik azonban, a neokonzervatívok sikeresen túlélték a populista fordulatot. Kultúrharcos közírók és provokatív Twitter-nacionalisták indultak most harcba a régi konszenzus hívei ellen.
Nem a klímaharcosokkal van a baj, hanem azokkal, akik nem engedik feltenni a legfontosabb kérdést: hogyan fog a bolygónk elbírni tízmilliárd embert?
Precedens
A német alkotmánybíróság fennállása óta első ízben nem az alaptörvény, hanem az uniós jog alapján vizsgálta felül a német bíróságok döntését. E felfogás térnyerése könnyen alááshatja a nemzetek Európájának eszméjét.
Hasznos jellemfejlesztő gyakorlat, ha az ember néha a főbűnök szemszögéből megvizsgál olyan dolgokat is, amelyeknek látszólag semmi közük nincs az erényhez, illetve az erénytelenséghez.
Makronóm
Amerikai helyett ázsiai álom? Gurbaksh Chahal indiai–amerikai high-tech vállalkozó, a világ egyik leggazdagabb üzletembere az amerikai Szilícium-völgyben halmozta fel vagyonát, mégis úgy véli, hogy a jövő Kínáé.
Meta
50 könyv a jövőről
A mesterséges intelligencia a 21. század legfontosabb technológiája. Hatása az életünkre nagyobb lehet, mint a tűzé vagy az elektromosságé. Most dől el, hogy rohamos fejlődése az ember szempontjából ragyogó vagy tragikus jövőhöz vezet.
Feminens
Kilencvenegy év alatt a Time magazin mindössze hétszer ítélte oda nőknek a sokat tárgyalt és sokat vitatott Az Év Embere címet.
Budapesti történetek
Az aszfaltbetyároktól a Rottenbiller utca bükkfa burkolatát eladó szélhámoson át Vámosi Jánosig: utainkban benne rejlik előző két évszázadunk egész történelme.
Jegyzet
Magyarként Trieszt az utolsó pont, ahol otthon vagyok, miközben Itáliában vagyok, de mégsem. Mindennek a határán vagyok, és ez jó.
Élet
Találkozni vele olyan, mint egy örkényi helyzetgyakorlat: színre vált a dolgok fonákja. Beszélgetni pedig olyan, mint bármely szólóját lekottázni – nehezített pálya. A címkék, a szavak leperegnek róla, de nem is velük szövetkezett – negyedhangokkal. Lajkó Félix az óév magyar világzenei sikeréről, a másik dimenzióba léptető dallamosságról és a művészi önterápiáról. 
Különös hangvételű, szokatlanul tipografált kötet jelent meg a nyolc éve elhunyt Makovecz Imréről. Makovecz Benjamin személyes hangvételű visszaemlékezése a néhai építőművész rajongóit és kritikusait egyaránt meglepte.
 Megyeri János a párizsi Moulin Rouge után Pécelen, a Ráday-kastélynál kialakított műtermében alkot.
Feljegyzések a jegyzetek könyvéből (1. fejezet)
Utolsó Figyelmeztetés