Első karakter
Közélet
A nemzetközi sportvezetők tudják: ha Magyarország és Budapest pályázik valamire, az olyan rendezés lesz, amilyet a nagykönyvben megírtak – mondja lapunknak Gyurta Dániel. Az olimpikonnal a Duna Arénában beszélgettünk az úszósport karanténhelyzetéről, a sportdiplomácia hasznáról és a 200 méteres mellúszás titkáról.
Miközben a politika csatazajos volt az utóbbi két évben, a gazdaságban és a társadalomban csendes, de annál szorgalmasabb építőmunka zajlott. Íme a kormányzás mérlege félidőben.
Hirtelen a diplomások országa lettünk: a nyelvvizsga-amnesztia százezer egykori hallgatónak jelenthet segítséget a munkavállalásban. A nyelviskolák viszont nehéz helyzetbe kerülhetnek, hacsak nem kapnak kormányzati segítséget.
Tordai Bertalan katasztrófaorvos a Hungary Helps kormányzati program egy kongói akciójában teljesített orvosi missziót, amikor közbeszólt a koronavírus-járvány. Afrikai élményeiről, egy belga beteg hírére szétszéledő kórházi orvosokról és az itthoni védekezés kellő szigoráról is beszélt a Mandinernek.
A veszélyhelyzet liberális kritikája valójában antidemokratikus tendenciákat erősít: eszerint a politika legitimációs alapja nem is annyira a választói felhatalmazás, hanem az, hogy a döntéshozatal megfelel-e a „nyugati mércéknek”.
Külhon
A romániai ingatlan-visszaszolgáltatási folyamat jogi labirintusait lassan lehetetlen számontartani. Nagyváradon is folytatódik a hányatott sorsú premontrei prépostság ügye.
Külföld
Világháború utáni tipikus szerveződésként magasztos ideák és nagy elhatározások jegyében fogant az Egészségügyi Világszervezet – hogy aztán az elért kisebb-nagyobb sikerek mellett a nagyhatalmi játszmák csatazajától legyen hangos a hidegháborútól egészen a koronavírus-konfliktusig.
Ahogy az amúgy is évszázados gondok sújtotta Dél-Olaszország újabb válságba süllyed a világjárvány következtében, a maffia ismét életre kel: a krízis új lehetőségeket teremt hatalma, hálózata és tevékenysége kiterjesztésére.
A nemzetközi gazdaság és politika alapelvei nem fognak gyökeresen megváltozni.
Precedens
A világjárvány világosan megmutatta, mekkora szerepe van az infokommunikációs technológiának a sikeres védekezésben. Bár a személyes adatok védelme továbbra is alapvető érték, elképzelhető, hogy kezelési és felhasználási gyakorlatuk jelentősen megváltozik a jövőben.
Makronóm
A lakáspiac már 2019 második felében lassulni kezdett, az idei tavaszi szezonra pedig teljesen befagyott a koronavírus-járvány miatt. Balogh Lászlóval, az Ingatlan.com vezető szakértőjével elemeztük a lebénult ingatlan- és a felbolydult albérletpiaci helyzetet.
Meta
A járvány után jöhetne egy olyan élet, ami nemcsak innovációt, új vívmányokat és határoknélküliséget, de vigaszt és mindenekelőtt emberi léptéket képes nyújtani a benne élőknek.
50 könyv a jövőről
Úgy tanultuk, hogy az emberi történelmet uralkodók, hadseregek, pénz és ideológia határozzák meg. Pedig a baktériumok és a vírusok, a vulkánok és a naptevékenység már Róma bukásában is főszerepet játszottak – állítja egy zseniális új könyv.
Feminens
Tóthné Libor Mária, vagy ahogy a legtöbben ismerik: Limara a kenyérsütés nagyasszonyaa magyar interneten. Közel százezren követik a Facebookon, tanulják el módszereit, az otthoni kenyéralkotás ősi szenvedélyének hódolva.
Budapesti történetek
Már Aquincumban is szólt a víziorgona, fővárosunk évszázadait pedig a legkülönfélébb zenészek töltötték meg dallamokkal.
Élet
A Pannon Filharmonikusok Bécsben rekedt vezető karmesterének példáján keresztül drámaian érzékelhető, ami közegüktől megfosztott milliókkal történik világszerte: egy dirigens zenekar és közönség nélkül vákuumba kerül. Karanténinterjú Bogányi Tiborral túlélési stratégiákról, finn és magyar életszemléletről, a megújulás kényszeréről.
A forgatások leálltak, elmaradnak a filmes események, fesztiválok és a filmvásárok, a forgalmazás is nehéz helyzetbe került. A szakma munka nélkül maradt, a mozik lakat alatt. Mégis, mint a tavaszi hajtások, bújnak egyre elő az újabbnál újabb, a helyzethez meglepően gyorsan alkalmazkodó kezdeményezések. Terítéken a Budapesti Távmozi és a magyar Cinego.
A nagy októberi szocialista forradalom évfordulójának előestéjén vérfagyasztó hír járta be a magyar sajtót: nagy értékű itáliai reneszánsz és barokk festményeket, köztük Raffaello egyik fő művét lopták el a Szépművészeti Múzeumból. Egy olasz–magyar koprodukcióban készült dokumentumfilm, A Budapest-művelet járja most körbe az akkori eseményeket.
Utolsó Figyelmeztetés