Első karakter
Közélet
Nincs semmilyen fejlemény, amely arra utalna, hogy a magyar demokrácia bármilyen szempontból is autoriter irányba fordulna – hangsúlyozza lapunknak Navracsics Tibor. A volt EU-biztost hazatérése körülményeiről, a Fidesz néppárti tagságáról, belpolitikai ambícióiról és új feladatáról is kérdeztük.
Túlórázás, félelem a megfertőződéstől, élet és halál közt lévő betegek – a koronavírus-járvány egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi dolgozókra. A lapunknak nyilatkozó érdekvédő szerint itthon szakszerű védekezés zajlik, de fontos, hogy a frontvonalban harcolók megfelelő védelemben részesüljenek.
Véget értek Karácsony Gergely mézeshetei: a főpolgármester a járványhelyzet kezelése során hibát hibára halmoz, elég, ha a Pesti úti idősotthonban kialakult állapotokra gondolunk. Bár a liberális média lelkesen asszisztál az intézkedéseihez, az elhibázott döntések könnyen ráéghetnek a politikusra és csapatára.
Az Európai Unió Bírósága a bizottság szoros irányítása alatt áll, az Emberi Jogok Európai Bíróságát pedig az ngó-k mozgatják – mondja Pokol Béla alkotmánybíró. A jogtudós politológus megzsarolt tagállamokról, az EJEB sötét foltjairól és a börtönbizniszről is beszélt lapunknak.
Külhon
Lehet-e a végvári vitézségben nagyobb öröm, mint azt hallani, hogy nem vagy egyedül? Erdély egykori fejedelmi fővárosában vizsgáltuk meg a szórványmagyarság helyzetét.
Külföld
Nyugat-Európában sorra alakulnak az iszlám pártok, számos muszlim politizál a baloldali formációkban, és több európai nagyvárosnak, Londonnak, Rotterdamnak és Hannovernek is muszlim polgármestere van. Kik ők, mit akarnak, és meddig terjednek a lehetőségeik?
A világ innenső feléről hajlamosak vagyunk egylényegűnek tekinteni Ausztráliát és Új-Zélandot. Pedig a koronavírus-járvány kezelésétől a migráción át a klímapolitikáig külön utakon jár az angolszász világ két gazdag, fejlett mintaországa.
Az EU és tagállamainak többsége még mindig alszik, és hisz a szép szólamokban. Kérdés, hogy a koronavírus kiváltotta gazdasági és politikai válság utáni időkben meddig működhet ez a politika.
Precedens
A magyar jogállamiság romlásáról számolt be éves felmérésében a World Justice Project. A szervezet magát függetlenként jellemzi, holott működése a globalizáció erősítésében és a nemzetállamok szerepének gyengítésében érdekelt nemzetközi cégektől vagy például a Soros Györgyhöz kötődő Open Society Justice Initiative támogatásától függ.
Makronóm
Középiskolában megbukott informatikából, most digitális alapokra helyezi a bankszektort. Suppan Márton a semmiből építette cégbirodalmát az elektronikuspénz-alapú kártyák berobbanásával. A vállalatvezetőt a hagyományos egyetemi képzés értékéről, a neobankok biztonságosságáról, valamint arról is kérdeztük, mikor kerül a legbefolyásosabb magyarok közé.
Meta
50 könyv a jövőről
Világszinten csökkenő népesség, egységes családmodell, vallásos Kína, demokratikusabb autokráciák, autoriterebb demokráciák – és a biotechnológia minden előtt. Milyen jövőt jósol 2050-re a világ legbefolyásosabb lapja?
Tudomány
Nagy területeken pusztul hazánkban a feketefenyő-állomány, magyar kutatók vizsgálják az érintett területeket és újjászületésük lehetőségeit.
Feminens
„Magyarországon nem luxus piacra járni, és vannak helyi kistermelők, akikkel még lehet személyesen találkozni.” Kocsis Dóra a lassú élet eszményeit követve járta be a világot, és osztja meg gondolatait a fenntartható jövőről.
Jegyzet
A katolicizmus egyetemes ünnepi asztalán minden íznek, minden fűszernek – és minden egymást követő pápa karakterének – értelme, jelentése és különleges funkciója van.
Élet
Generációk óta nem volt olyan extrém határhelyzetnek kitéve az emberi psziché és a családi együttélés, mint hetek óta világszerte. Az alagút vége még nem látszik, mindenkire alkalmazható megoldási receptek nincsenek. „Ami megélhető, az túlélhető” – mondja Somosiné Tésenyi Timea mentálhigiénés szakember, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, akit a tömegekre nehezedő lélektani teher elviselésének, kezelésének lehetőségeiről kérdeztünk.
Don DeLillo a fogyasztás mechanizmusaiban tenyésző halálfélelemről.
Tökéletes belső utazás, avagy az ambient műfaj alaplemezei.
Utolsó Figyelmeztetés
Aki azt hiszi, hogy majd a közösség megküzd helyette is a válsággal, és neki nem kell semmin se változtatnia, súlyosan téved.