Első karakter
Közélet
„Hiába gondolom azt, hogy jobban tudnék boldogulni a világ más pontján, a jobb élet nem fizetség azért, hogy elhagyom a saját kultúrám és szülőhazám” – véli Fa Nándor. A világjáró vitorlázóval székesfehérvári műhelyében beszélgettünk a járványhelyzetről, a migrációról és a klímaváltozásról is.
Már nincs vita arról, hogy az egykor felszabadulásként ünnepelt április 4. nem függetlenséget, hanem szovjet diktatúrát hozott az országnak, ráadásul a dátum sem helyes – mondja lapunknak Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke. Történt azonban más április 4-én.
Két fővárosi fenntartású idősotthonban is tömeges megbetegedést idézett elő a koronavírus. Sára Botond kormánymegbízott, a fővárosi védelmi bizottság elnöke a kormányt és az állami intézményeket hibáztató Karácsony Gergely állításaira reagált.
Külföld
Túlélési harc vár az épp egy éve elsöprő választási győzelmet arató ukrán elnökre. Volodimir Zelenszkijt elsodorhatja a világjárvány nyomán kitörő újabb ukrajnai válsághullám. Színészként hihetően alakította a jó elnök szerepét, de a valóságban ez nem elég a sikerhez.
A nyugati mintájú liberális globalizáció és az általa birtokolt tudás élesben vizsgázik egy számára ismeretlen tételből.
Óriások birkózása: a felemelkedő Kína és a globális hatalmát fenntartani kívánó Egyesült Államok konfliktusa korunk legnagyobb geopolitikai játszmája. A feszültség az utóbbi években, Hszi Csin-ping és Donald Trump vezetése idején erősödött fel – amit most a koronavírus súlyosbít tovább.
Precedens
Külföldi, EU-n kívüli felvásárlások fenyegethetik a koronavírus-járvány miatt meggyengült európai cégeket. Úgy tűnik, a veszélyt még az Európai Bizottság is felismerte, és enged a korábban sokszor életszerűtlen versenyjogi dogmatizmusából például az egyes cégek állami feltőkésítése kapcsán.
Makronóm
Sajátos stratégiát követ Svédország, hogy megmentse egyébként is gyengélkedő gazdaságát: erős korlátozó intézkedések helyett a hatóságok titkolóznak, és meg sem kísérelik a kijárási korlátozás elrendelését a gettókban – mondja lapunknak Erik Almqvist korábbi svéd parlamenti képviselő.
Meta
50 könyv a jövőről
A klímaváltozás és következményei a nemzetállamok létét fenyegetik, és sikeres klímavédelemre is csak nemzetek képesek. A felmelegedés ellenszere a nacionalizmus – állítja az elmúlt évek egyik legfontosabb könyve.
Feminens
„A grafika legyen szép és egyedi, ne valami hétköznapi minta, és ha felirat van, csakis magyar legyen” – mondja Virt Emese, aki nagyvárosi építészből lett kisvárosi kreatív alkotó, összhangba hozva a munkáját a családi élettel.
Budapesti történetek
A geometria múlt és jelen, hiszen minden építészet, ami a barlanglakók után következett, szükségképp ezen alapul. Budapest térképe és városképe tele van a geometria csodálatos mintázataival.
Jegyzet
Kijárta a félelem és a kétségbeesés sötét iskoláját, amelyben felismerhette az egyetlen érvényes parancsolatot, ami minden emberi szenvedést és minden testi-lelki mélységet felülír: a szeretet törvényét.
Élet
„Ha az ember elfogadja azt, ami adva van, hirtelen képes lesz élni vele” – mondja a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka alapítója, Gryllus Dániel. Nagyszabású koncerttel ünnepelte volna a hetvenedik születésnapját – karanténzenélés lett belőle. Díjaktól roskadozik az irodai szekrénye, nála fut a mezítlábas magyar líra szerverparkja, amelyről lehívható a magyar költészet legnagyobbjainak megzenésített verskincse, mégis az foglalkoztatja, mit teremthet még a jövőnek.
Múlt év végén jelent meg Gál Vilmos Báthory – A korona ára című regénye, amely a fejedelem életének a lengyel trón megszerzéséig tartó szakaszát eleveníti fel. Szórakoztató, izgalmas könyv, amelyet a karanténidőszakban különösen jó olvasni, persze bármikor lebilincselő lehet, már ha el tudunk szakadni a tévésorozatoktól és az internettől. Gál Vilmos a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa, több lengyel tárgyú írása is ismert, s a Báthory is folytatódni fog a lengyel–litván időkkel.
Ha a világot akarod megismerni, olvass, ha önmagadat, utazz!
Utolsó Figyelmeztetés
Később, amikor ennek az egésznek vége lesz, lehet, hogy úgy emlékeznek majd vissza a gyerekek: ez volt a mennyország. Vagy úgy, hogy a pokol. Ez rajtunk múlik.