Első karakter
Közélet
Mindnyájunknak át kell gondolnunk az Istenhez, embertársainkhoz és a teremtett világhoz való viszonyunkat, és az erkölcsi értékrend világméretű felülvizsgálatára van szükség – mondja lapunknak Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Ünnepi interjúnk a járvány miatt rendhagyó húsvétról.
Tűkön ülve várja több mint százezer diák, hogy megtudja: fog-e, és ha igen, hogyan érettségi vizsgát tenni a járvány idején. Több forgatókönyv is reális lehet. Bár a kormány a héten bejelentést ígér, valójában minden azon múlik, hogy a következő időszakban hogyan alakul a koronavírus-helyzet.
A tavaly őszi támadásoknak is sokat köszönhet a friss Máté Péter-díjas Ismerős Arcok zenekar. Nyerges Attila énekest emellett kérdeztük családmodellekről, a Lázár Ervinnel való kapcsolatáról, az állami támogatásról és arról is, mi a baja a nemzeti rock kifejezéssel.
Globális járvány ellen lokális önvédelem, nyílt társadalom helyett be- és lezárások, az „egyrészről-másrészről” bizonytalanságával szemben jó és rossz harcának egyértelművé válása. De van, ami változatlan.
Külhon
A távoli Uruguayban a harmincas évek óta – számos sorsfordulót megélve és most újra erősödve – ápolja nemzeti hagyományainkat a magyar szórványközösség.
Külföld
Skandinávia messze nem egylényegű országok halmaza: a koronavírustól a migrációig jelentősen eltér a szigorú dán és a liberális svéd modell. Összeállításunk az északi országok nagyon is különböző irányú útkereséséről.
Míg a szomszédos Svédország a legszabadelvűbb, leghaladóbbnak gondolt migrációs politika kísérleti terepe, addig Dániában mind a jobb-, mind a baloldal a szigor híve a bevándorláspolitikában. Mette Frederiksen szocdem vezetésű kormánya külön utas politikát visz sikerre a kortárs európai baloldalon.
A világ nagy árat fizet a történtekért. Kérdés, hogy Kína is nagy árat fizet-e majd. A vita erről szól most Amerikában.
Precedens
Akik a járvány kapcsán hozott különleges intézkedések miatt kritizálják a kormányt, valójában minden alkalmat kihasználnak arra, hogy rosszat mondjanak Magyarországról – véli Karol Karski lengyel jogászprofesszor, az Európai Parlament képviselője és kvesztora.
Makronóm
Mi a közös a vendéglátósban, a cukrászban, a fesztiválszervezőben, a borászban és a kertészben? Az, hogy mindannyian örülnének, ha csak egy vicc kezdődne így, azonban sajnos a koronavírus-válság mindannyiuk életét felforgatta.
Meta
50 könyv a jövőről
Nagyon nem mindegy, hogy napjaink digitális átalakulása a 18. századi brit vagy a 20. századi amerikai ipari forradalom mintáit követi. Az egyik a kommunista mozgalomhoz, a másik széles középosztályhoz vezetett – lehet választani.
Tudomány
Krisztus idejéből vagy a középkorból származik a torinói lepel? Újabb kutatások szolgálnak adalékokkal a kormeghatározás körüli vitákhoz.
Feminens
Zsidóként és nőként küzdött egzisztenciájáért a Horthy-korszakban és a világháború után is Ungár Margit, az első magyar ügyvédnő.
Jegyzet
A Balatonon ugyanúgy futnak a felhők árnyékai, mint tavaly. A világ és saját életünk azonban egy csapásra megváltozott.
Élet
Harminchét évesen balesetben szegycsonttól lefelé lebénulni olyan brutális életkrízis, amelyhez a világon jelenleg több százmillió embert érintő karanténlét átmeneti valósága aligha fogható: Holló András „karanténja” – fizikailag – örökre szól. A naptára mégis tele van. Kerekesszékesen is táncot tanít, országszerte előad, hitoktat, a járvány kitörése előtt pedig elhatározta, önkéntes elvonultságban imaévet tart. Húsvéti beszélgetés a krízisben rejlő feltámadásról. 
Arra kértünk a kultúra legkülönbözőbb területein alkotó neves személyiségeket, árulják el, milyen gondolatokkal, énekekkel, zenével, filmmel, olvasmánnyal készülnek a húsvétra. Mert a lélek felemelkedésének a karanténlét sem szabhat korlátokat.
Márai Sándor százhúsz éve, 1900. április 11-én született Kassán.
Utolsó Figyelmeztetés
Egy csapásra minden megváltozott körülöttünk. Ami volt, az nincs.