Első karakter
Közélet
Összeomlott a balliberális értelmiségi és médianyomás alatt a kezdetben konstruktív parlamenti ellenzék, végül meghiúsította a koronavírus-törvény időben való elfogadását. Vajon ezzel 2022-ig megmaradó billogot tettek a saját homlokukra? Elemzésünk.
A koronavírus mentális egészségünkre is súlyos hatással van, ezért a lelki segítő szakmák szerepe felértékelődik ebben az időszakban. Hogyan fejlődhetünk a krízis hatására? Mi lesz velünk érintések nélkül? Miként álljunk helyt szülőként a válsághelyzetben? Pszichológiai körkép a covid-19 árnyékában.
Hogyan kezdte meg működését a Kútvölgyi-karanténkórház? Időben lépett-e Magyarország a szigorító intézkedésekkel, és mennyire hatékonyak a hazai járványügyi döntések? Mikorra várható az ellenszer? Összefoglalónk az aktuális koronavírus-helyzetről.
Vannak helyzetek, amikor egyszerűen jobb a döntést a nemzetállami kormányoknál hagyni, ahogy most is.
Zétény nagy harcos. Hiába mondták, hogy többé nem áll lábra, ő nemcsak felállt, de járni is újratanult. Küzdelmében szülei erőn felül támogatják, s óriási szerepük van a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dolgozóinak is a felépülésében. Riportunk a gyermekmentés Zala megyei harcosairól.
Külhon
Az előző évtizedben másfél millió ukrán állampolgár vált a saját országában hontalanná, és sokan közülük Kárpátalján találtak menedékre. Krími tatár és keletukrán családokkal beszélgettünk tragikus, mégis felemelő tapasztalataikról.
Külföld
Ma 1,3 milliárd, harminc év múlva 2,5 milliárd ember fog élni Afrikában. A fekete kontinens mélyén súlyos konfliktusforrások egész sora és csak kevés biztató példa akad. Pillanatképek a világ ma már egyetlen kontinenséről, ahol drasztikus népességrobbanás zajlik.
Válság idején felértékelődnek a közösségek, és a legadekvátabbnak most a nemzetek számítanak.
Precedens
Az Európai Unió részéről parttalan vitát igen, konkrét intézkedést viszont alig hozott a koronavírus elleni védekezés. Miközben az EU-s szervek nem tudtak érdemben fellépni a járvánnyal szemben, a nemzetállamok szerepe jól láthatóan felértékelődött.
Makronóm
Miért létezik egyáltalán iparűzési adó? Az adónem átalakításának még a gondolata is sokkhatásként érte az önkormányzatokat. A versenyképesség javításaáll szemben a helyi közigazgatás rövid távú pénzügyi érdekeivel?
Meta
50 könyv a jövőről
Ha egy társadalom csupa kisebbségre oszlik, egyetlen csoport sem érezheti eléggé biztonságban magát, hogy a többiekkel nagyvonalú legyen. A többség biztonságérzete a kisebbség biztonságának garanciája – állítja a globalizáció kínai-amerikai sztárkritikusa.
Feminens
Óvodáskorban kezdi a gyermekek személyiségfejlesztését a Blum program: a szervezet alapítójával és vezetőjével, Bácskai Mártával beszélgettünk életútjáról, valamint a rugalmasság, a bizalom és a bátorság szükséges erényeiről.
Budapesti történetek
A Népszigeten még természetes folyóparton érhet minket a pirkadat, aláfestésként kecskék mekegésével, kakasok kukorékolásával.
Jegyzet
Ezerfelől érkező empátia, segítőkészség és jóság jellemzi ma a járvány sújtotta magyar nemzetet: ha egyszer elvonul a baj, meg kell emlékeznünk napjaink új hétköznapi hőseiről.
Élet
Beemelte a magyar népzenét az elektronikus zenei kultúrába, és úgy a hazai underground kulcsfigurája, hogy nem hisz a kategorizáltságban. Dj, producer, szentekről publikál, egyetemistákat tanít, rajong Pilinszkyért, Bob Dylanért, közben némafilmhez ír kóruszenét – Prieger Zsoltnak nincs állandó definíciója. Karantén előtti interjú a martonvásári „angolnával”, aki reneszánsz zenére főz paprikás krumplit.
Utolsó Figyelmeztetés
Ezekben a hetekben milliók szembesülnek többé-kevésbé tapasztalatlanul az otthoni munkavégzés körülményeivel. Mire érdemes figyelni, ha hetekre, de inkább hónapokra az otthonunk lesz a munkahelyünk?