Első karakter
Közélet
Veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány, és Európa más országai is sorra hozzák a rendkívüli intézkedéseket a koronavírus terjedése miatt. Van, ahol hirtelen, máshol fokozatosan alakul át a mindennapi élet. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnünk.
Az MSZP-t 2006-ban még több mint 2,3 millióan támogatták, azóta viszont előbb a nagypártiságát és a kormányrudat, majd a középpártiságát és az ellenzéki vezető szerepét is elbukta. Hogyan jutott el Horn Gyula pártja oda, hogy már az egyszázalékos szövetségese is kiüresedett, széteső közösségnek nevezi?
A digitális kozmosz hiába kecsegtet korlátlan szabadsággal, miközben önmagunk rabjaivá válunk.
Külhon
„Ki-ki vizsgálja meg: vajon az ő életében Isten még a központban van-e, s ha nem, akkor mi került a helyére!” – mondja Kovács Gergely. Gyulafehérvár új érsekével Erdélyről, Rómáról és a hitről magáról beszélgettünk.
Külföld
Nyer-e valaki a koronavíruson? Hát persze – az autóink! Március 9-ére virradóra felbomlott a szaúdi–orosz olajkartell, és 1991 óta példátlan mértékben zuhant a nyersanyag hordónkénti ára. Utánajártunk a szaúdi–orosz árverseny okainak és a koronavírus olajpiaci hatásainak.
A rövid távú politikai haszonszerzésen túl egyetlen többségi politikust, pártot sem érdekel a romániai magyar közösség.
A rég elmúlt negyvenes évek szülöttei, fiatalként a hatvanas évek őrült változásainak tanúi, kalandos pályafutás végén, életük kései óráján értek a csúcsra – közülük kerülhet ki az Egyesült Államok 2020-ban hivatalba lépő elnöke. Íme Joe Biden, Bernie Sanders és Donald Trump párhuzamos életrajza.
Precedens
A koronavírus tömeges terjedése miatt a magyar kormány – számos más ország hasonló intézkedésével párhuzamosan – a múlt héten kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez az alaptörvény szerint a különleges jogrend kategóriájába tartozik, vagyis alkotmányjogi értelemben határhelyzetnek is nevezhető, de korántsem tekinthető szürkezónának a jogbiztonság szempontjából.
Makronóm
Lassuló világgazdaságot dönthet recesszióba a gazdasági járvány? Magyarország a legjobb helyzetből indul az unióban, de így is elképzelhető kismértékű visszaesés a koronavírus hatására. A reálgazdasági veszteségek mögött a 2010 után megnövelt pénzügyi ellenálló képesség lehet a védőháló.
A világgazdaság komplex rendszer, az országok különböző iparágakra specializálódnak. A termelés így területileg is koncentrált, ezért is tud súlyos károkat okozni egy-egy járvány.
Meta
50 könyv a jövőről
Az internetes kultúra az egyenlőségre hivatkozva összemossa az amatőrt a kiválóval, a digitális forradalom utópizmusának legközelebbi rokona így Marx kommunista ideológiája, pedig a valódi haszonélvezők köre ezúttal is szűk marad – állítja a web hőskorának egy meghasonlott tanúja.
Tudomány
Ismét magyar műhold kering a Föld körül, mindjárt kettő is, és egy harmadik már csak a fellövésre vár. A BME-s tudósok miniműhold-programjának nyomába eredtünk.
Feminens
Sorsfordulókkal teli században dolgozott, élt – és élt túl – Rotschild Klára, a Horthy-, a Rákosi- és a korai Kádár-korszak kalandos életű, legendákkal övezett ruhatervezője.
Jegyzet
Kerouac magányos katolikus misztikusként tekintett magára. A hippinemzedék tagjai viszont modern autonóm individuumként túl kívántak lépni minden isteni és természeti törvényen, hagyományon.
Élet
Az Egy óra múlva itt vagyok... forgatásán akkora pofont kapott, hogy kórházban kötött ki. Megesett, hogy ő kelt a kis Kabos védelmére egy bárban. A közönség évtizedek óta töretlenül rajong érte, megtanult tékvandózni, sikeres színdarabokat ír, s ha kell, angolul is megtanul egy szerep kedvéért.
A 2020-as táncháztalálkozót szerettük volna beharangozni ezen az oldalon, a világjárvány viszont közbeszólt, ezért inkább egy olyan lemezt ajánlunk, amely a világzenéből nyeri ki és hozza el a nappalinkba az aranyat: a népzenét.
Utolsó Figyelmeztetés