Első karakter
Közélet
A nemzet temetőjében nyugszanak jakobinusok, ’48-asok, ’56-osok és kommunisták is. Ha ideológiailag nehezen is férnének meg egymás mellett, fizikailag mégis ugyanaz az arborétum fogadja be őket.
Szembenállás a rendszerrel, a haza mint hivatás, a magyarság megélése és hirdetése – mások mellett politikust, történészt és orvost kérdeztünk meg arról, mit jelent neki 1848. március 15.
Az első szabadon ünnepelt március 15-én százezres tömeg jelent meg. Az ellenzék 12 pontja szabad, független, demokratikus Magyarországot követelt. A felvonulás szervezői között volt Rockenbauer Zoltán a Fidesz, Szent-Iványi István az SZDSZ részéről. Most felidézik lapunknak az akkori eseményeket.
Az 1989. március 15-ei felvonulásnak óriási lélektani hatása volt: az ellenzék rájött, hogy egységben az erő. Kónya Imre még aznap megszövegezte meghívóját az ellenzéki szervezetek számára, egy hét múlva pedig megalakult az Ellenzéki Kerekasztal.
Bécs által bujtogatott népfelkelések a szabadságharcát vívó magyarság hátában, magyar lakossággal szembeni vérengzések, Trianon előképe – főleg ilyenekre gondolunk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt feszítő nemzetiségi kérdések kapcsán, de ezzel jócskán leegyszerűsítünk…
Nem ártana, ha néha azon is gondolkoznánk, hogyan tudnánk jóra használni a modern technikát.
Külhon
„A választók azt érzik, hogy a felvidéki politikusok nem tesznek semmit a régió helyzetének megváltoztatásáért. Az, hogy magyarok vagyunk, evidencia, de nem elég a túléléshez, a túlélésért tenni is kell” – vallja Világi Oszkár. A politikusból lett felvidéki nagyvállalkozót a szlovákiai választásról, a magyar kisebbség jövőjéről, az FC DAC-ról és a Csallóközről is kérdeztük.
Külföld
Tízezrek indultak meg Görögország felé, miután február 27-én Törökország bejelentette: nem tartóztatja fel tovább a migránsokat. De milyen geopolitikai játszmák vezettek eddig, és mi a helyzet ma török földön? Összeállításunk az új bevándorlási hullámról.
Néhány nappal a török határnyitás után érkezett Isztambulba a Migrációkutató Intézet kutatója: riportunk arról, hogyan fogadják török földön az újabb migrációs konfliktust.
Precedens
Az élettel teli városközpontokat, piacokat és tágas utcákat leszámítva Szíria nyomasztó romhalmaz.
Az 1848-as forradalom jól illeszkedik abba a magyar hagyományba, hogy a jog eszközeivel igyekszünk elnyerni a szabadságot. A helyzet azóta sem változott.
Makronóm
Magyarország jobban figyel a vállalkozókra, mint Szlovákia, és még a fogászati turizmus is sokkal jelentősebb, mert az ország nem csatlakozott az euróövezethez, így alacsonyabb árakon lehet ellátást nyújtani – mondja Szabó Bodák Magdolna. A felvidéki fogorvos fogápolási tévhiteket is eloszlat a Makronómnak adott interjúban.
Meta
50 könyv a jövőről
A jólétnek gazdag szakirodalma van, az összeomlás természetét viszont kevesen merik tanulmányozni. Pedig minden civilizáció számára elkerülhetetlen, ráadásul izgalmas is: válság idején születnek a legértékesebb szellemi teljesítmények.
Feminens
Jegyzet
Amikor mindent elöntenek a negatív hírek és információk, már csak ép eszünk és lelki egészségünk védelmében sem árt olykor kitekintenünk a felhők fölé.
Élet
Az utolsó honvédek az 1920–30-as éveket is megérték, és a hivatalosan utolsó veteránt még túlélték néhányan – derül ki a Ress Zoltánnal folytatott beszélgetésünkből. A történész mesélt nekünk a Ferenc Józseftől járadékot kapó öreg honvédről és az 1848 hagyatékával visszaélő bűnbandáról is. Természetesen Görgei Artúr személyét sem kerültük meg.
1848–49 emlékezete mára jórészt a nemzeti panteon tagjainak emlékezetévé egyszerűsödött, csakhogy miközben a nemzet élet-halál harcot vívott a szabadságért, az „istenadta nép” egy része – az események tétjét akár nem is értve – a Balaton egyetlen fürdőhelyére húzódott, a túlélésre hajtott. Bujdosók, nyaralók, nemzetőrök és árulók közös hedonista zárványa a késő reformkori Balatonfüreden. 
Ahogy múlik felettem az idő, egyre kevésbé fogadok be újdonságokat zenei téren, és ezzel talán nem vagyok egyedül. Jól bevált, régi korongok forognak a lejátszóimban, egyre kevésbé fizikai valójukban, gyakran csak adathalmazként. Többek között ezért volt átütő erejű a találkozás Kátai Tamás zenéjével: a Meta című, 2016-os album egyes részletei első hallásra könnyeket csaltak a szemembe. A pillanatot lázas keresés követte, meg akartam ismerni a zenekart (mint kiderült, a szerzőt) és teljes munkásságát.
Berlinger Gábor: hagyományőrző honvéd százados, parancsnok, a hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj alapítója. Civilben közgazdász, a Szerencsejáték Zrt. munkatársa. A Nagysándor József-emlékház a budakeszi honvédzászlóalj főhadiszállása.
Utolsó Figyelmeztetés