A magyar csapatkapitány a kezdőrúgást pontosan onnan végzi el, ahonnan Puskás Öcsi, Albert Flóri, Nyíl vagy Gera Zoli is útjára indította a pöttyöst – mondja Fürjes Balázs, az új Puskás Aréna tervezéséért és építéséért felelős kormánybiztos, Budapest-fejlesztési államtitkár, akivel a stadionról, fociról, gyermekkori futballemlékekről beszélgettünk.
Kispesttől Madridig nagy a távolság, nemcsak kilométerekben, hanem történelmi ívben is. Huszonhét év telt el azóta, hogy Puskás útja másfelé kanyarodott, humora azonban semmit sem változott, sztorizókedve, mesélő stílusa a régi maradt. Csak külsőben változott meg. Azt mondják, a sikerek csak a színésznőket szépítik meg. No meg olykor az emlékeket. A magnó indul. S Magyarország egykori Öcsije, Spanyolország hajdani Panchója mesél...
Évtizedekig tartó vita, több mint félszáz terv, világháborúk és egymást váltó politikai rendszerek tarkították a Népstadion történetét. A legendás sportlétesítmény, korának egyik legmodernebb épülete hatvanhárom évig volt Magyarország nemzeti stadionja, ma az új Puskás Arénában él tovább.
Freddie Mercury pálinkázik, Bono magyar politikusnak vall szerelmet – kultúra és szórakozás, énekes és űrhajós világsztárok a Népstadionban.
Kiváló épületnek tartotta a Népstadiont, ahol számtalan kettős rangadót, válogatottmérkőzést, koncertet nézett végig. Ezért is törekedett arra, hogy az új Puskás Aréna megőrizze a régi létesítmény hangulatát, miközben teljesen új, fedett nézőterű, 67 ezres stadiont tervezett Skardelli György építész.
A Puskás Arénában fizikailag él a múlt, pedig 21. századi, innovatív élményaréna, árszínvonalát tekintve pedig európai és világviszonylatban is erős középmezőnyt képvisel. Íme, a nemzet stadionja!
A semmiből kellett elkezdeni a magyar foci feltámasztását, de az első eredmények ár érzékelhetők. Futballközpontjainkban megépültek a szükséges pályák és létesítmények, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a kispesti Magyar Futball Akadémia pedig számos kulcsjátékost adott a magyar nemzeti csapatnak az utóbbi években.
Makronóm
Az elhízás miatt várható gazdasági veszteséghez vagy a hazánkban a 2010-es években létrejött infrastrukturális beruházásokhoz képest is eltörpül a stadionfejlesztésekre fordított pénzösszeg. Magyarország a nemzetközi összevetésben sem az építési költségekben, sem az egymillió főre jutó férőhelyek számában nem mutat kiugró értékeket.
Élet
Utolsó Figyelmeztetés