Első karakter
Közélet
Budapesten és néhány nagyvárosban pozíciókat vesztettek, a kisebb településeken viszont tovább erősödtek a kormánypártok. A szavazóbázis megtartásában, további bővítésében nagy szerepe lehet a már futó Magyar falu programnak, amelynek mintájára a jövőben a kisvárosok támogatását tervezi a kormány.
Nem szabad finnyáskodni, össze kell fogni Gyurcsány Ferenccel és a Jobbikkal is, ha az ellenzék le akarja váltani a kormányt – ajánlotta majdnem három évvel ezelőtt Medgyessy Péter. Noha akkor lehurrogták, a recept most Budapesten sikeresnek bizonyult. A volt miniszterelnök a választást és a baloldal állapotát értékelte.
Megkezdte őszi ülésszakát a parlament. Az Országházban zajló eseményekről lapunk is beszámol, újságíróink helyett azonban a közemberekre bízzuk a tudósítást. Ezúttal Szabó Zsanett (37, Gyál, kozmetikus) beszámolóját olvashatják.
Budapest
Gyurcsány és Bajnai embereinek megjelenése a városháza környékén, politikai tisztogatás, fojtogató káderhiány és grandiózus fővárosi médiatervek Kálmán Olgával – miközben már javában zajlik a 2010 előtti balliberális elit restaurációja, egyre többet tudunk meg arról, mit tervez a fővárossal és a kerületekkel az új vezetés.
A helyhatósági választás fővárosi eredménye igencsak átrendezte a politikai mezőt az elkövetkező öt évre. Mi lesz a fejlesztésekkel? Milyen lehet a kormány és a városvezetés kapcsolata? Fürjes Balázzsal, a Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkárral beszélgettünk.
A parlamentáris demokráciában, ahol van ellenzék és van kormánypárt, az önvizsgálat utáni beismerés sajnos csak a gyengeség jele lehet.
A posztmodern liberalizmus célja, hogy az Igazságot viszonylagossá téve egyes kisebbségek érdekében főszabállyá emelje az abnormalitást.
Külhon
Az EP-választás sokkja után a jövő februári szlovákiai parlamenti választáson indítandó esetleges közös listáról tárgyalnak a felvidéki magyar pártok. Megvizsgáltuk az idáig vezető folyamatokat és az új együttműködés esélyeit.
Külföld
Kék ég alatt végtelen sárga gabonamezők: mintha az ukrán lobogó is az ország termékeny anyaföldjére reflektálna. Körképünk a nagy ukrán földvitáról éhes oligarchákkal, még éhesebb idegen hatalmakkal és a meg nem kérdezett ukrán néppel.
Kissé elnyomja az állandósult helyi kormányválság zaja a romániai elnökválasztást, pedig nem lényegtelen kérdés, hogy ki kerül keleti szomszédunk elnöki székébe. A szász származású Klaus Iohannis elnök kényelmes pozícióból várja a ringbe kihívóit.
Hiába az intenzív nemzetközi lejáratókampány, a szigorú ausztrál bevándorlási politika nem várt eredményt hozott.
Nincs válasz arra a látszólag egyszerű kérdésre: hol rejlik a hatalom az EU-ban, melyik intézményé a főhatalom, ki szuverén?
Precedens
Elégedetlenek az eddig elért eredményekkel, ezért a politikán kívüli területeken próbálkoznak a nemzetállami keretek felszámolásának hívei. A fiatalok megfelelő „nevelésével” és a civil szféra „átprogramozásával” gyengítenék a nemzeti öntudatot.
Választás után mindenki a győztesekről és a vesztesekről beszél. Szeretném azonban felhívni a figyelmet azokra, akik a „választást”, a választási eljárást, a demokrácia ünnepét működtetik.
Új lendületet hozhat a közigazgatásba a távoli ügyfél-azonosítás.
Makronóm
Az Egyesült Államok és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodást támogatná, ugyanakkor jogosnak tartja, hogy az USA kereskedelmi háborúba kezdett Kínával. Szeretné, ha több magyar cég lenne a tengerentúlon, de a kínai befektetéseket gyanúval figyeli Eric Stewart, az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács elnöke.
Meta
50 könyv a jövőről
Pusztán az egyre több adattól nem leszünk okosabbak. Az információs zajban a hibás következtetések esélye is nő. Előrejelzés? Sosem volt ilyen kockázatos.
Feminens
Akkor tudnak sikeres emberré válni, ha tisztában vannak az identitásukkal – vallja Szénási Szilvia a cigányság felemelkedéséről. Az Uccu Alapítvány vezetőjével a romák önképéről, saját szervezetéről, valamint a cigánytelepek és az elit budai kerületek eltérő világáról beszélgettünk.
Élet
Aba Sámuel sírhelyétől kőhajításnyira él egy vikingre szakállasodott fenegyerek, aki diákokat és szőlőt nevel Mátraalján. Riportunkban végigkísértük Major Levente egy napját az igazgatói irodától a borospincéig.
Utolsó Figyelmeztetés
Ma már vége lenne a világnak a streamelés nélkül. Valahol persze így is vége van.