Első karakter
Közélet
A Fidesz–KDNP a megyei jogú városok többségében elnyerte a polgármesteri posztot, a budapesti kerületekben viszont az ellenzéki összefogás diadalmaskodott. A kormánypártok szerint a Borkai-faktor egyértelműen ártott, a szexbotrány nélkül több helyen is győzhettek volna. Elemzésünk az önkormányzati választásról.
Tinder, tiniszex, drog, pornó és más függőségek, szülői felelősségek és felelőtlenségek: Bese Gergő iskolalelkész nem fél a legkeményebb témáktól, úgy véli, beszélni kell róluk a fiatalokkal és a szüleikkel egyaránt – A magyar ifjúság helyzetét elemző cikksorozatunk első része.
A közösségi médián kívül gyakorlatilag nincs élet: szakértőkkel beszélgettünk az új kommunikációs platformok mindent és mindenkit s leginkább a fiatal nemzedékeket átformáló hatásáról – A magyar ifjúság helyzetét elemző cikksorozatunk második része.
Még az első Orbán-kormány alatt, 2000-ben indult meg a nagy mintás ifjúságkutatás hazánkban, és azóta négyévenként sor kerül rá, kirajzolva a trendeket. Riportunk a kutatás legutóbbi eredményeiről és az egészen friss trendekről – A magyar ifjúság helyzetét elemző cikksorozatunk harmadik része.
„A következő másfél-két hónapban dől el, hogy milyen eszközökhöz folyamodunk” – mondja lapunknak adott interjújában a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger Istvánnal a testület követeléseiről, a paraszolvencia örök kérdéséről, valamint a kamara és a politika viszonyáról beszélgettünk. 
A kékgalléros munkások egyre nagyobb számban jobboldali populista pártokra kezdtek szavazni, miközben a balközép párt versenytársat kapott a városi „értelmiségért” folyó küzdelemben is: a zöldeket.
Külhon
Hetvenöt évvel ezelőtt vette kezdetét a délvidéki magyarirtás. A tragikus évfordulóra jelent meg a Délvidék története című kiadvány ötödik kötete Gulyás László történész szerkesztésében.
Külföld
Angela Merkel hosszú uralmának végére felerősödtek a német Kereszténydemokrata Unión belüli értékviták: a Merkelt követő fősodor további pragmatizmust és centrizmust, az elégedetlenebbek viszont több konzervatív üzenetet és politikát támogatnának. Kik ők, és mit akarnak?
Jarosław Kaczyńskiék pártja a vasárnap tartott választáson jelentős győzelmet aratott a megosztott ellenzék fölött, így akadály nélkül folytatódhat a Jog és Igazságosság négy éve tartó kormányzása.
Nem áll túl jól a progresszív politizálás liberális poszterfiúja az október végi választás előtt Kanadában: Justin Trudeau-nak nem tettek jót az elmúlt hónapok botrányai – igaz, ellenfelei sem túl acélosak. Választási körképünk a világ második legnagyobb területű országából.
Európának hamarabb kellett volna ébrednie, hogy eldöntse, mit is akar Szíria és a kurdok ügyében.
Precedens
Nagyban hozzájárulnak a globalizáció káros hatásaihoz a beruházásvédelmi választottbíróságok, amelyek gyakran semmibe veszik az államok alkotmányos értékeit. A megoldást az olyan kétoldalú egyezmények jelenthetik, amelyek újra a nemzeti bíróságok hatáskörébe utalják e jogviták rendezését is.
A valódi műveket teátrális gesztusokra cseréljük, az igaziak helyére profán szentek lépnek.
Makronóm
Napjaink globális technológiai háborújának egyik fő frontvonalát térképezzük fel Vattay Gáborral, az ELTE fizikusával, aki szerint az Egyesült Államok szándékosan kelt zavart a kvantumszámítógépekkel kapcsolatban, miközben az amerikai multiknál már „ott ketyeg a prototípus a pincében”, és a téma kutatásából kizárják a külföldieket.
Meta
A zalavári apátság alapításának idei, ezeréves évfordulóján izgalmas új felfedezéseket tettek a régészek.
50 könyv a jövőről
A nyugati ember Marco Polo óta számolt Ázsia felemelkedésével. A közmegegyezés szerint most elérkezett – de mi van, ha e korszak rövidebb lesz a vártnál? Ha az elmúlt évtizedek lenyűgöző növekedése mellett alábecsüljük a jövő geopolitikai kockázatait?
Feminens
Szabó Magda lélektani regényei, családi drámái, különleges női karakterekről szóló írásai hozzájárultak a 20. és a 21. századi magyar nők gondolkodásának, világ- és énképének alakulásához.
Élet
Az egykor virágzó háztáji kerteken túl, de a fenntarthatóan művelt ipari szántók ideáján innen van egy szó, amely átalakíthatja a jövő étkezéskultúráját: a bió. Drexler Dóra bízik a fordulatban: nyolc éve vezeti az ország egyetlen önálló, ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézetét – ejtőernyősként. Ásó, kapa, portré.
Rekordot döntött az amerikai mozikban, de itthon is több mint százezren váltottak rá jegyet az első októberi hétvégén. Sokan kritizálják, mert szerintük erőszakra biztat, mások korszakos mozinak tartják. Velencében néhány hete Aranyoroszlánt nyert. Joaquin Phoenix akkorát alakít a gonosz eredettörténetében, hogy beleszakad a vászon.
Utolsó Figyelmeztetés
A harminc éve leomlott berlini fal tökéletesen bemutatta, hogy a kommunizmus mit tud ajánlani az embereknek a nyugati szabadsággal és a piacgazdasággal szemben.