Első karakter
Közélet
Mennyiben befolyásolhatja a Karácsony-féle hangfelvétel a főpolgármester-választást? Mit hozhat ellenzéki oldalon egy országos kudarc? Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet vezetőjét és Horn Gábort, a Republikon Intézet elemzőjét ültettük egy asztalhoz, hogy megvitassák az önkormányzati választás forgatókönyveit.
Egyházi közszolgálat a javából: a ferencesek lassan két évtizede működtetik Gyöngyösön az Autista Segítő Központot, ahol a legfontosabb a gyermekek önállóságra nevelése. Riportunkban betekintettünk az intézmény mindennapjaiba, ahol a fejlesztési munkát felkészült, elhivatott világi szakemberek végzik.
Egyre több pénzt költenek a magyarok vényköteles gyógyszerekre, ezzel párhuzamosan évről évre nő a kidobott orvosságok mennyisége. A helyes gyógyszeralkalmazás nem az erősségünk, ezért tájékoztató kampány indult a beteg-együttműködés elősegítése érdekében.
Hogyan lehet megőrizni a történelmi folytonosságát és polgári lakóövezeti jellegét az egyre látogatottabb turistacélponttá váló Budai Várnegyednek? Nagy Gábor Tamással, az I. kerület hatodik ciklusára készülő fideszes polgármesterével beszélgettünk a kampányfinisben.
A legrosszabb kommunista időket idéző koncepciós eljárás – mondja Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő a Trócsányi-ügyről, ugyanakkor fenntartja, Ursula von der Leyen megválasztása az uniós politika új korszakát hozhatja. Az Európai Néppárt alelnökét a Fidesz és a pártcsalád viszonyáról is kérdeztük.
A politika a döntés és a választás felelősségéről szól.
Külhon
Évek óta zajlik, és a végéhez közeledik az ukrán közigazgatási reform. A kárpátaljai magyarság számára a legnagyobb tét az, létre tud-e jönni Beregszász központtal egy magyar többségű járás.
Külföld
Mindkét országa konfliktusba került az Európai Unióval: hazája éppen kilép az EU-ból, missziós állama, Magyarország pedig jogállamisági-szuverenitási vitában áll Brüsszellel. Iain Lindsay budapesti brit nagykövetet kérdeztük a diplomácia finom világáról – politikailag forró időkben.
Sokszor jelentették már be az Iszlám Állam elbukását – de sok ezer harcosa ma is aktívan kitart olyan területeken, amelyeket sem a kurdok, sem az iraki kormányerők nem ellenőriznek. Dezső Tamás helyszíni tudósítása az iraki senki földjéről, ahol lőtávolban mozognak az utolsó iszlamista harcosok.
A hatalmon lévők abban reménykednek, hogy meg tudják úszni döntéseik társadalmi és politikai következményeit.
Precedens
Barcelonában a baloldal turisták helyett inkább menekülteket látna a városban. Jóllehet a turizmus politikai indíttatású démonizálása hozhat rövid távú sikereket, súlyos veszélyeket is hordoz magában. Bátortalan próbálkozások Magyarországon is voltak ezzel kapcsolatban, de eddig zsákutcának bizonyultak.
A függés és a függetlenség évszázadai alatt is működött Szent István gépezete.
Makronóm
Hogyan gazdagodtak meg a legfejlettebb országok? Hiába is tudakolnánk tőlük, nem azt mondanák, amit valójában tettek a jóléthez vezető úton. Ezért kérdezi a Makronóm inkább az ötven országot megjáró, öt nyelven oktató, karrierjét egy európai cég felépítésével kezdő norvég közgazdászt, Erik S. Reinertet.
Meta
50 könyv a jövőről
Lehet, hogy alábecsüljük a természet ütésállóságát? Mi van, ha éppen a klímaváltozáshoz sikerrel alkalmazkodó fajok további erősítése a krízis megoldása? Vakmerő tézisek a környezetpolitika újragondolásához.
Feminens
„Az ateizmus a Nyugat luxusa – a hegyen megérzi az ember, hogy van valami, ami felette áll” – vallja Sterczer Hilda hegymászó, Erőss Zsolt özvegye, akivel a hegyek közötti és az azokon túli megpróbáltatásokról beszélgettünk.
Budapesti történetek
A retró felkiáltójele.
Jegyzet
Harminc éve hivatkozom rá, és kavarog a fejemben az egész láp- és szövegvilág. – Sánta Gábor emlékének
Élet
„Népdalénekes”, miközben Karádyt, Piafot, virágénekeket, portugál fadót vagy saját szerzeményeket legalább annyit énekel, mint gyimesi keservest és cigány pergetőt. Makacsul idealista, közügyeket karol fel, és tűri magán a „pr-cigány” címkét is, hogy célt érjen. Szalóki Ági szerint a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását már csecsemőkorban el kell kezdeni.
Utolsó Figyelmeztetés
Legyünk hálásak a kitartó óvónőknek, tanároknak, orvosoknak és ápolóknak!