Első karakter
Közélet
A teljes méretű kép megtekintéséhez kattintson a képre jobb egérgombbal, majd válassza a "Kép megnyitása új lapon" lehetőséget.
Ifjúsági szubkultúrából Magyarország legjelentősebb politikai erejévé vált a Fidesz, sikere politikusai szerint mozgalmi jellegében, a választókkal való kapcsolattartásban rejlik. Az utánpótlás sarkalatos kérdés lesz, abban viszont egyetértés van, hogy a kereszténydemokrácia a jövőben sem fog kimenni a divatból.
Zavaros parkolási szerződések, problémás gazdálkodás, nem nyilvános önkormányzati tartozások és 2100 elültetett fa. Mire lehet ez elég? Mérlegre tettük a főpolgármesteri címért induló Karácsony Gergely előző ciklusban Zuglóban végzett városvezetői munkáját.
Az egyetemi ifjúság mindig ellenzéki, a konzervatív karakter nem tépi a száját, a kritika pedig táboron belülre szól – mondja lapunknak Jankovics Marcell. Az író szerint sokan vannak, akik a Fideszre szavaznak, értelmiségiek, de kritikusak is egyben. Interjúnk a kultúrharcról és az MTA átalakításáról.
Hagyjuk a púdert, ez sima baloldali-zöld politikai akció! – mondja lapunknak adott interjújában Németh Szilárd a Greta-jelenségről. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárával a sajtóhoz fűződő viszonyáról, Molnár Oszkárról, Csepel jövőjéről és a honvédség állapotáról is beszélgettünk.
Külhon
„Arra kell törekednünk: olyan helyzetet alakítsunk ki, hogy nélkülünk ne tudjon senki döntést hozni” – vázolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség stratégiáját Kelemen Hunor. A november 10-ei romániai elnökválasztáson újra államfőjelöltként induló pártelnököt arról kérdeztük, Trianon 100. évfordulója előtt mit üzen az RMDSZ a magyar választóinak és a román többségnek.
Külföld
Egyesek prófétának, mások puszta pr-terméknek tartják a svéd kamaszlányt. Tömegeket képes érzelmileg bevonni a klímavédelem ügyébe, viszont gazdasági és médiakörökben sokan sokféleképpen használják fel (és ki) őt. Honnan jött és hová tart Greta Thunberg? Cikkünkben ennek járunk utána.
Erőszakos etnikai-vallási tisztogatás zajlik a szemünk láttára Irakban és Szíriában.
Precedens
Az állam és az egyház elválasztásának a lényege, hogy a vallásgyakorlást egyedül az emberek lelkiismeretére bízzák. A vallási jelképek nyilvános használata ennek ellenére nem jelent problémát – véli Michael W. McConnell professzor, a Stanford Egyetem Alkotmányjogi Központjának igazgatója.
A pártok akkor is ott lesznek a helyi közéletben, ha tiltják őket. Legfeljebb álruhát öltenek.
Makronóm
Amikor a szülők azzal szembesülnek, hogy gyermekük másmilyen, hitegetni kezdik magukat, ám ez a hozzáállás veszélyes – mondják a sérült gyermekeket Pető-módszerrel fejlesztő, felvidéki Artis Centrum szakemberei. Barthalos Hlavácsek Rékával, a centrum vezetőjével és kollégájával, Melecski Júliával beszélgettünk.
Meta
50 könyv a jövőről
Mi a baj a digitális kapitalizmussal? Hogyan lenne lehetséges, hogy adatok és algoritmusok helyett újra az ember legyen a gazdasági folyamatok középpontjában?
Tudomány
Az életünk mind több területére be fognak nyomulni az egyre okosabb robotok a jövőben – eljött a nevelés ideje.
Feminens
Czigány Ildikó Magyarország első női pilótája, zenetörténész, vadgazdamérnök, fekete öves karatés, jógaoktató, többkötetes szerző. Hogy mi a közös mindebben, erről vall a Mandinernek.
Budapesti történetek
Jegyzet
Aki a természet közelében szeretne élni, kénytelen elfogadni a természet közelségének csalhatatlan jeleit. Leginkább az élőlényeket.
Élet
Tíz év fővárosi pörgés, középvezetői fizetés, budai lakás, világjárás után beköltözni egy zéró komfortos jurtába akár ad hoc divatparasztkodásnak is tűnhet, Csatlós Regina viszont egy öt éve egyre erősödő mozgalmat, a vidéken újrakezdőket egységbe szervező „gyüttmenteket” is a pécselyi Hideg-hegyről szervezi. Portré az emberléptékű életre váltók mozgalmának egyik hazai vezetőjéről.
Postásy Csaba, a Falánk Faló és a Bed & Beers tulajdonosa, fizikus, a Sasvári Éva-pihenő megálmodója.
Utolsó Figyelmeztetés
Különös vidék ez a Magyarországból kiszakadt, végül Lengyelországhoz csatolt két kis sarok.