Első karakter
Közélet
Tényleg én leszek a hibás, ha Tarlós nyer? Ezt visszautasítom – mondja lapunknak Puzsér Róbert, aki Karácsony Gergelyt hataloméhes blöffmesternek tartja. A független főpolgármester-jelölt a leromlott Jobbikról és LMP-ről, a hűtlenné lett Momentumról és a hiányzó mérsékelt centrumról is beszélt a Mandinernek.
A főváros hírhedt droggettójának megkezdett felszámolásával régi-új gócpontok élednek Kőbányán (is); a minden eddigi kábítószernél veszélyesebb olcsó dizájnerdrogok iránti kereslet nem csökken. Riportunkban közel férkőztünk a leglepusztultabb függők világához.
A korábbi baloldali fellegvárnak immár tíz éve fideszes vezetése van, de az ellenzék döntő részének sikerült megállapodásra jutnia, így az utóbbi évtized legérdekesebb helyi választása várható a baranyai megyeszékhelyen.
Ugyan megszülettek az ellenzéki megállapodások a polgármesterjelöltekről, a pártok közti konfliktusok, a sértődött korábbi harcostársak és számos kormánypárti kerületvezető behozhatatlannak tűnő népszerűsége is nehezíti a fővárosi ellenzék dolgát az önkormányzati választáson.
Bárkivel együtt tud működni, nem vonja meg a díszpolgári címet Jordán Tamástól, és nagyobb figyelmet kíván szentelni a köztisztaságnak, valamint a fiatalok helyben tartásának Szombathely fideszes polgármesterjelöltje. Balázsy Péterrel beszélgettünk.
A liberálisok a legújabb kor boszorkányüldözői – csak itt nem máglya van, hanem egy mesterségesen hűtött, de indulatoktól fűtött tanácsterem valahol Strasbourg-ban vagy Brüsszelben.
Ha valóban fontos lenne Karácsonynak a budapesti kultúra, valamint a független és a magánintézmények sorsa, akkor nem használná fel őket rövid távú politikai céljai érdekében.
Külhon
Hosszú évek óta tart lezáratlanul a kelet-ukrajnai furcsa háború – besorozott kárpátaljaiakkal az áldozatok között. Csarnai Attila és Skrabski Fruzsina megrendítő dokumentumfilmet forgatott róluk, a gyászoló túlélőkről és közösségeikről.
Külföld
Szeptember 29-én voksol Ausztria, de a hónapok óta tartó botránysorozat ellenére a lakosságot feltűnően kevésbé érdekli a választás, mint a politikai osztályt. Sebastian Kurz és pártja elsőségét senki nem veszélyezteti – de izgalmas játszmák zajlanak a koalíciózásért.
Az iszlám alapvető dogmái Arábia kietlen sivatagában fogantak. A kemény természeti környezet mindig is jelentős hatással volt az iszlám értelmezésére és a muszlim emberek habitusára, a vallási gyökerűnek vélt konfliktusok mögött pedig gyakran az éghajlatváltozás kezeletlen hatásai húzódnak meg.
Az amerikaiak a javunkat akarják, ne adjuk oda nekik – torzíthatnánk el a régi mondást, ha Donald Trump kiszámíthatatlan külpolitikájának hatásait akarjuk elemezni.
Precedens
Nem okozott még olyan politikai vihart egy európai bizottsági poszt elnevezése, mint az Ursula von der Leyen által javasolt „európai életmód védelméért felelős biztos”. Hiába a példás nemi, regionális és pártpolitikai kiegyensúlyozottság, az Európai Parlament balliberális erői intenzíven támadják az új bizottsági felállásra tett javaslatot.
Manapság rengeteget olvashatunk a legkülönfélébb techcézárok és önjelölt világmagyarázók vízióiról a mesterséges intelligencia, illetve a robotok kapcsán. Kevés szó esik azonban a témáról keresztény nézőpontból. Megvizsgáltuk, mi a robotok és a természetjog viszonya.
Makronóm
Szerelembe estem Budapesttel – mondja a Makronómnak Vincent Liegey. A nemnövekedési aktivista a takarékos bőség modelljének híve, amelyben gazdasági növekedés és túlórázás helyett valódi társadalmi értékeket keresünk, és nem követjük a Nyugat által ránk kényszerített gazdasági-politikai mintákat.
Az innováció igénye ma mindenütt felmerül. Nem mint ideológia, nem mint politikai eszköz, hanem mint a társadalmi és gazdasági fejlődés egyik legfontosabb tényezője.
Meta
50 könyv a jövőről
Dresch Mihály, a magyar jazz Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művésze végigsátrazta a kőtengerben a nyolcvanas-kilencvenes éveket, miközben az értelmiség honfoglalási kísérletet tett a téeszesítéssel letarolt táj romjain – sikerrel. Múltidézés és személyes földrajz a helyszínen, a Káli-medencében.
A hírek digitális forradalomról szólnak. Mi van, ha mégis az analóg világ okozza a következő meglepetést? A statisztikák szerint rohamosan nő a társasjátékok, a bakelitlemezek és az analóg film népszerűsége. David Sax szerint nem véletlenül.
Feminens
A hajnali edzéseket és a korán kelést sosem fogja megszokni, de egy-egy világverseny dobogóján állva mégiscsak úgy érzi, hogy ez mindent megér. Kapás Boglárka úszóval beszélgettünk.
Budapesti történetek
Alighanem egy pikáns gőzvasút-kirándulásról szóló Maupassant-novella az utolsó, ami a gyárakkal és lakótelepekkel teleszórt mai Kőbányáról az eszünkbe jut. Pedig…
Jegyzet
Gyermekes nőtársaim, véletlenül se érezzétek magatokat leírva az élet más területein az anyai munkakör betöltése miatt!
Élet
Dr. Honti Béla Anyai nagyapja és az édesapja is Miskolc polgármestere volt. Jelenleg Nagyvázsonyban él. A nagyapjáról szóló film vetítésére érkezett a miskolci CineFestre.
Utolsó Figyelmeztetés