Első karakter
Közélet
Mérföldkő a kutatás-fejlesztésben, az ökológiai válság felismerése, az Európai Unió válaszúthoz érkezése, a magánéleti szabadság elleni küzdelem – mindenki számára mást jelentett 2019. A tudományos és az egyházi élet szereplői, valamint politikusok értékelték lapunknak az idei évet.
A tudományos ötlet nálam az imádságban jön – vallja Csókay András. Így volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásánál is. A Bangladesből hazatért idegsebésszel missziós orvoslásról, a hit erejéről, az abortusz és a hálapénz kérdéséről beszélgettünk.
Színésznek készült, de népszerű televíziós lett. Katolikusnak keresztelték, ám felnőttként már a református hit a sajátja. Nem szereti, ha politikailag kategorizálják, a közügyek csak távolból érdeklik. Interjúnk Gundel Takács Gáborral sportról, televízióról, családról és régi karácsonyokról.
A jobboldalnak a klímahisztéria vulgármarxizmusa helyett a Teremtés iránti alázat útját kell követnie.
A Krucsi-tanyán szívszorító körülmények között él egy kétgyermekes csonka család. A karácsonyi asztalra biztosan nem kerül ünnepi vacsora, és a gyerekek nem bontogathatják sorra az ajándékokat a fa alatt. A Magyar Református Szeretetszolgálattal igyekeztünk legalább az ünnepi várakozást szebbé tenni számukra.
Külhon
„A magyar közösség hatalmas asszimilációs nyomás alatt van, de rajtunk múlik, engedünk-e a nyomásnak. Nem szabad félni. Én nem fogok félni” – szögezi le a felvidéki Somorja református lelkésze. György András kurucos öntudattal képviseli a magyar identitást a Pozsonyhoz közeli kisvárosban. Riportunk a Mandiner hetilapból!
Külföld
Elsöprő választási győzelmével Boris Johnson átlépte a Rubicont. Ez a képzettársítás már nem is tűnik távolinak, ha tudjuk, az eredetileg ókortörténész brit miniszterelnök előszeretettel választ klasszikus előképeket politikájához. A brexitnek szerinte nagyon is sok köze van a Római Birodalomhoz.
Japán a fegyelmezett, kemény és termelékeny munkálkodás hazájaként ismert – de változó világunkban már a távol-keleti szigetország munkakultúrája is változóban van.
Minden korábbinál hatalmasabb létszámú a fiatal nemzedék a Közel-Keleten: a már az internet korában szocializálódó ifjú tömegek egy része a szabadabb életmód, más részük viszont a fanatikus gondolatok hívévé szegődhet. Egy biztos: az új nemzedékek át fogják formálni a most is forrongó régiót.
Egy birodalom uralkodó népéből egy független kis ország hátrányos helyzetű kisebbségévé válni nem csekély változás: az észtországi oroszok és a többségi társadalom között lassan alakul csak a harmónia. De azért alakul – derül ki az észt vidékről született riportunkból.
Kormányválságok, pártrendszerek összeomlása és tüntetéshullámok minden kontinensen: a világtörténelem új korszaka már elkezdődött, az átrendeződés ütemesen zajlott a 2019. esztendőben is. Globális körképünk!
Precedens
A karácsony mindig jó alkalom arra, hogy előkerüljön egy nehéz kérdés: miként kellene viszonyulnia a szekuláris államnak a vallási jelképekhez? Nemrég egy svájci kisvárosban borzolta a kedélyeket az egyik állami iskola azzal, hogy a karácsonyi ünnepségből törölt néhány keresztény vonatkozású dalt.
A szoros választási küzdelmekben az állampolgársággal nem rendelkező bevándorlók jogellenes részvétele is eldöntheti az eredményt az Egyesült Államokban. Ők inkább a Demokrata Pártot támogatják, vagyis törvénytelen voksolásuk főként a baloldalt erősíti – mondja Jesse Richman, az Old Dominion University politikatudomány-professzora.
A szabadságról és a „hódítás nélküli vitézségről”.
Makronóm
Az embereket nagyon megviseli a karácsonyi készülődés, és sokkal stresszesebbé válnak, mint az év más időszakaiban. Kivéve a keresztényeket.
Még a fenyőfát is Nyugat-Európából hozzák a hazánkban működő külföldi üzletláncok. Mekkora biznisz a karácsonyfázás? Termelőkkel és kertésszel is beszélgettünk arról, hogyan teszi próbára a magyar termelőket a multik gazdasági és a klímaváltozás természeti ereje.
Meta
Ha a tetteinkkel nem az emberi jók előmozdítására törekszünk, az végső soron az emberi lét aláásását jelenti.
50 könyv a jövőről
Hit és tudomány kapcsolatában nem fontos, hogy egyes hittételekre akad-e konkrét bizonyíték. Az számít, hogy a vallásosság döntően hozzájárul az emberi közösségek túléléséhez. A kereszténység közben a látszat ellenére virágzik, és a 21. század legfontosabb vallása lesz.
Tudomány
Az ortofotó nemcsak a természeti tájban alkalmazható ökológiai céllal, hanem a fenntartható településfejlesztésben és a minél kevesebb járulékos környezettani károkozással végbemenő beruházások megtervezésében is fontos szerepe lehet. A magyar kutatások egyre több lehetőséget tárnak fel.
Feminens
A cukrászcsalád immár ötödik nemzedéke munkálkodik nap mint nap azon, hogy a „budai Gerbeaud” megőrizze hírnevét, egyre jobbá váljon. Három üzletükből kettő női vezetővel büszkélkedhet – a cukrászdavezető testvérpárral, Auguszt-Arató Augusztával és Auguszt-Arató Flórával beszélgettünk.
Budapesti történetek
A Városligeti Műjégpálya Európa legrégebbi ma is működő műjégpályája, a kontinens legnagyobb szabadtéri mesterséges jégfelülete. És főleg másfél évszázad egymást követő nemzedékeinek emlékeit őrző, különleges téli korzó.
Dr. Szőke Péter Jogász, a Sant’Egidio katolikus közösség budapesti vezetője. 2019-ben a közösség érdemelte ki a Szent Márton-díjat Pannonhalmán
Élet
Az ünnepi könyvtermésből mindig nehéz válogatni. Kétféle szempontunk volt: egyfelől természetesen a művek minősége, másfelől pedig az, hogy hazai szerzők munkáit ajánljuk. A magyar irodalom gazdag és sokféle árnyalatot felmutató kínálata érzésünk szerint nem mindig jut el az olvasóhoz, ebben szeretnénk most a segítségükre lenni. Az alábbi könyvek mindegyike komoly és értékes munka, igazi ajándék lehet a karácsonyfa alatt.
Az egyik generációja legjobb táncosa, a másik kiemelkedő tehetségű zongorista, a harmadik énekel, filmre forgatott képekkel keresi a fogást a valóságon, és bár a saját útjukat járják, egy tőröl fakadnak: Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó fiai. Ha István, Mihály és Márton egyszerre vannak otthon Zuglóban, máris ünnep van Bereczéknél. Karácsonyi kerekasztal apával és fiaival bukfencekben kimondható igazságokról, a világ csámpaságairól és nagy hatalmú bolondokról.
Utolsó Figyelmeztetés
Harangozó Teritől Martin Luther Kingig mindenkinek van egy álma. Kortárs vízióink keretrendszerében pedig a karácsony – az ideális esküvő mellett – az álmok koronaékszere.