Első karakter
Közélet
Tolna megye egyik aprófalvas területén járva azt látjuk, csökken a kistelepülések lakosságmegtartó képessége. Riportunkban megszólal egy Kisdorogon élő holland missziós és a Magyar falu programért felelős kormánybiztos is.
Balos médiaháború dúl Budapesten, az utóbbi hetekben egyre erőteljesebb támadásokat kapott az ATV. A kartácstűzből kijutott a csatornát tulajdonló újprotestáns egyháznak, a Hit Gyülekezetének is. 
Hogyan őrlődik fel az orosz lélek két pólusa, az apokaliptikus és a nihilista között minden középút? Mi az összefüggés az orosz politika és egy történet közt, amelyben még a legszörnyűbb gyilkosság sem jóvátehetetlen? Putyin fő ideológusának regénye bepillantást enged Oroszország világába.
Most kiderül, hogy az Istenre féltékeny emberi önimádat milyen morális károkat tud okozni.
Az ellenségeskedés, amely minden jövőbeli háború csírája, már eleve bele van írva a hétköznapjainkba.
Miért tartja eddigi legjobb lemezének az idén megjelent Időszigetet? Hogyan gyűrűznek át a tengerentúli jelenségek hazánkba? A törzsi logika veszélyeiről és arról is beszélgettünk Ákossal, miért nem érdemes kihagyni Istent az alkotói folyamatokból. Interjúnk a dupla Aréna-koncertre készülő énekessel.
Külhon
Hetvenöt éve kezdték meg a magyarok elhurcolását a szovjet munkatáborokba. A kárpátaljai Badaló falu lakóit kérdeztük a családi emlékezetben megmaradt tragédiákról.
Külföld
Három parlamenti választás és két bedarált miniszterelnök négy év alatt: a brexitfolyamat örvényei teljesen felkavarták a patinás brit demokráciát. A december 12-ére kiírt új választás előtt a pártok és vezetőik ígérgetésekbe menekülnek, miközben a brexit még mindig lezáratlanul tornyosul előttük.
Az EU nagy hibákat követett el a migráció terén, de nem ismeri be – mondja Hans-Georg Maaßen. A német alkotmányvédelem korábbi elnökét a CDU állapotáról, a német nyilvánosság problémáiról, valamint az Európai Unió keleti és nyugati államai közötti feszültségekről is kérdeztük.
Az új tüntetéshullám miatt lekapcsolták az internetet Iránban, de az ilyen módszerek egyre kevésbé lesznek működőképesek a jövőben. Az iráni rezsim nem olyan erős, mint amilyennek láttatja magát.
Precedens
Matthew Spalding, a Hillsdale-i Főiskola oktatási programjának dékánja szerint Donald Trump amerikai elnök helyes álláspontot képvisel a bevándorlás kérdésében, és joggal vetne véget a születési alapon járó állampolgárság gyakorlatának.
„Bárcsak itt is úgy lenne, mint Angliában. Hogy itt is megvolnának a whigek és a toryk. Az egyik a hatalomban, a másik türelmetlenül kopogtatva a hatalom ajtaján. De mi is buktassa meg Tiszát most? A habarékok? Szegények!”
Makronóm
A rendszerváltoztatás óta rengeteg kiadó és terjesztő emelkedett fel és bukott el a könyvpiacon. Hatházi Attila könyvárus a fővárosi, Széll Kálmán téri boltjából nézte végig, ahogy a tervgazdaságot követő vadkapitalizmusból kiemelkedve megszilárdították piaci dominanciájukat a legerősebbek. Riportunk a Mandiner hetilapból.
Meta
50 könyv a jövőről
A 21. században érdekellentét feszül a szuverén állam és a határokat nem ismerő pénz között. A világ összes anyagi erőforrásának harmada adóparadicsomokban pihen. Innovációra sosem használják fel – ha mégis hozzányúlnak, szabad választásokba avatkoznak vele.
Tudomány
A fizika nemzetközi tudományos életét megrengető kutatásokat végeznek a debreceni Atommagkutató Intézet magyar tudósai. Az új felfedezések új dimenzióját nyithatják meg a fizika eddig ismert világának.
Feminens
„Húsz év elteltével már elég jó válaszokat tudok adni” – állítja Dúll Andrea, a környezetpszichológia hazai úttörője, akinek egy, a kilencvenes években feltett tudományos kérdés tematizálta egész szakmai életét.
Jegyzet
Amint múlnak az évek, mindinkább törékenynek tűnik mindaz, amire addig nem csupán kedvesként, fontosként, de természetes adottságként is tekintettünk.
Élet
Both Miklós, akit A dal zsűritagjaként és a Napra gitáros-énekes-dalszerzőjeként ismerhetnek, 2014-ben ment először Ukrajnába gyűjteni, s azóta szinte az egész országot bejárta a Kárpátok vidéke és a háborús övezet kivételével; százharminc faluban gyűjtött közel ötezer ukrán dallamot. Egy magyar zenész munkájának köszönhetően Ukrajna legnagyobb online folklóradatbázisa jött létre. Portré.
Tisztára, mint az Új Zrínyiász! – kaptam fel a fejem az alapötlet hallatán, ám Mikszáth idő előtt feltámadt hősei bankelnöki pozíciót és igazgatósági tagságokat kapnak a dualizmus időszakának Magyarországán, egy legendás viking harcos viszont biciklisfutárként éli a mindennapjait, kőkorszaki kolóniák pedig Oslo utcáin igyekeznek az egykori életmódjukat zavartalanul fenntartani. Időbevándorlók az HBO-tól, kritika.
Muhr Albert sokszoros válogatott jégkorongozó, a Ferencváros tízszeres bajnoka, volt televíziós gyártásvezető és vendéglátós.
Utolsó Figyelmeztetés
Folytattam szüleim örökségét, megtanulva, megtapasztalva és mozgalmunkkal hirdetve: a gyerek az élet.