Első karakter
Közélet
Parlamenti tudósítássorozatunk e heti részében Rózsa László (65, Békásmegyer, nyugdíjas) Szabó Tímeától kezdve Szabó Tímeán keresztül egészen Szabó Tímeáig terjedően számol be a Tisztelt Házban történtekről.
Budafok-Tétényben a helyhatóság megújulása regénybe illő fordulatokkal zajlott. Acsarkodás a kisemmizett MSZP és az összekovácsolódott DK–Momentum között, eredetileg kisebbségi vezetés elé néző, végül többséget szerző fideszes polgármester – riportunkban bemutatjuk a kialakult viszonyokat.
Az első rész tartalmából: A modern progresszió a fogyaszthatóságig semlegesített értékválasztását akarja rákényszeríteni a valóságra.
Még négy év után is libabőrös leszek a közösség erejétől – mondja Lénárd Vivien, aki azután, hogy a Mályvavirág Alapítvány támogatásával kigyógyult a méhnyakrákból, a csodával határos módon életet adott egy kisfiúnak. A daganatokkal küzdő nőket segítő szervezet a minap komoly nemzetközi elismerésben részesült. Riportunk a Mandiner hetilapból.
Tetőtől talpig összegyurcsányoztátok magatokat – mondja a fideszes Dömötör Csaba a momentumos Hajnal Miklósnak. Hajnal szerint az a párt csak ne SZDSZ-ezzen, amelyik a kilencvenes években még együttműködött a már megszűnt liberális alakulattal. Vitainterjú a Nélküledről, nemzetpolitikáról és a fociválogatott Eb-esélyeiről.
Tojásleves, káposztás tészta, főtt hús meggymártással és darával, csokiöntetes piskótakocka – csak néhány tipikus étel, amely generációk menzaélményét határozta meg. A most iskolába járó gyerekek tányérjára már sokkal egészségesebb ebédek kerülnek. Utánajártunk a menzareform eddigi eredményeinek. A Mandiner hetilap riportja.
Külhon
A Vasgárdát a román társadalmi viszonyok termelték ki: hiába került ki az ország végül győztesen a háborúból, a lakosság jelentős része érezte úgy, hogy nyomorra van kárhoztatva. Miskolczy Ambrus történésszel beszélgettünk a román politikai és ideológiai mozgalomról.
Hongkong – magyarul „illatos kikötő” – hónapok óta könnygáztól bűzlik. Mind kevésbé tartható az egy ország, két rendszer elve, és a távoli Peking központosító törekvéseit egyre elkeseredettebben próbálják visszaverni a kapitalista nagyváros demokráciához szokott lakói.
Külföld
Vajon le tudja-e vezényelni a Nobel-békedíjjal kitüntetett fiatal miniszterelnök, Abij Ahmed az afrikai kontinens talán legfontosabb politikai, társadalmi és gazdasági átalakulását Etiópiában? Riportunk az ősi múltú, bonyolult jelenű kelet-afrikai országból.
Európa újra csendes, de a keleti végein jegelt konfliktus veszélyezteti a nyugalmat. Öt éve tart a katonai-politikai kötélhúzás Moszkva és Kijev között a Krím és az elszakadt kelet-ukrajnai területek fölötti ellenőrzésért. Riportunk a befagyott orosz–ukrán konfliktus határzónájából.
Precedens
A múlt év vége óta tapasztalható ellenzéki akciók az Országgyűlésben a magyar parlamentarizmus történetének egy kevéssé dicsőséges korát idézik fel. Az első világháború előtti nagy obstrukciók idejét a parlament szégyenkorszakaként is emlegetik.
Az ombudsman fő eszköze a nyilvánosság – ha él vele.
Makronóm
„Az egyik kezemben több millió dollárt tartok, a másikban fegyvert” – szólt John Perkins jelmondata. Az amerikai közgazdász-író bestsellerjében arról vall, miként adósított el országokat az Egyesült Államok érdekében. A Makronóm exkluzív interjúja a fosztogató kapitalizmust leleplező sztárszerzővel.
Meta
50 könyv a jövőről
Csak látszat, hogy az emberi civilizáció virtuális korba lép: végtelen számú digitális eszközhöz végtelen mennyiségű ásványkincsre volna szükség, de más gond is akad, figyelmeztet egy finn médiaguru.
Feminens
Kozmutza Flórát a legtöbben József Attila és Illyés Gyula élettörténetein keresztül ismerik, holott saját jogán is komoly pályát futott be. Lányával, Illyés Máriával beszélgettünk.
Budapesti történetek
Volt egyszer egy szocializmus, melynek mélyén egy IKV nevű bürokratikus szörnyeteg viaskodott az elemekkel, a beázó tetőkkel, kidőlő-bedőlő falakkal – és az emberek idegrendszerével. Egyáltalán nem nosztalgikus utazásunk az Ingatlankezelő Vállalat emlékezetébe.
Jegyzet
„Polgári értékrend? Érdeklődés hiányában kivonták a forgalomból” – akár ezt is megállapíthatjuk a huszadik századi megpróbáltatások történetéről szóló mai közéleti diskurzust látva.
Élet
Lírai hangvételű film készült a kászoni paraszti kultúráról. Az Ars Sacra fesztiválon a kategória fődíjával jutalmazott, Ott legbelül dal van című dokumentumfilmet Mohi Sándor rendezte a néprajzkutató Tánczos Vilmos szakértői segítségével. Hosszú éveken át folyó munkájuknak köszönhetően egy letűnt kor embereihez kerülhetünk közel – a filmet karácsonykor vetíti a Duna televízió. Miért gyűjtött Kodály éppen ezen a vidéken? Mi motiválja a néprajzost a filmforgatáson? Mi kell a jó dokumentumfilmhez? A premieren a Dunatáj Alapítvány alkotóival beszélgettünk. 
Manapság egy sikeres kiállítás előfeltétele, hogy a bemutatásra szánt műveket koruk történelmi, társadalmi és kulturális tendenciáiban elhelyező kurátori koncepció kísérje. E felfogás szerint rendezték meg  a Szépművészeti Múzeum 2005-ben indult nagyszabású tematikus sorozatának ötödik kiállítását is, amely a 17. századi flamand barokk festészet fénykorát mutatja be tíz szekcióban.
Utolsó Figyelmeztetés
2021-ig döntenünk kell, hogy az egész éven át tartó nyári vagy téli időszámítást válassza Magyarország. A kedves olvasó már elgondolkodott a kérdésen? El kellene!