Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lényeg: "Száz éve van egy stratégiánk: a németek és az oroszok összenövését meg kell akadályozni."
Az EU meg azért gyenge, mert jobb kapcsolatokat akar a Holddal, mint Oroszországgal.

Így beszél az, aki nincs valakinek a zsebében, hogy diktálás után adjon interjút.

Na ez egy izig verig amerikai, de valahogy megis szimpatikus a ficko.

@kispufi

Így van.

Kihívó, de végül is szimpatikus hozzáállás. Egyet kivéve. Nem értem a stratégiai németellenességet. Csak az a baj, hogy ő nem beszélhet az USA nevében. Jó lenne, ha beszélhetne és ezeket kimondaná. Világos beszéd lenne.

Egyébként annak idején tetszett, hogy Orbánnak volt bátorsága a svéd ajánlatot választani, mert összességében kedvezőbb volt. Ma már azt gondolom, nem biztos, hogy megérte, mert Amerikának valóban csak érdekei vannak. Csak az a kérdés, mit lehet csinálni azért, hogy egy ilyen hatalom ne nőjön túlságosan a fejünkre. Mert most akkor nyilvánvalóan az a bajuk, hogy nem ők kapták a paksi beruházást, s akkor az ún. szabadkereskedelmi egyezményről ne is beszéljünk.

@triumphator

Én úgy mondanám, hogy felüdítően nem PC.
De tényleg, ritka az ilyen őszinte beszéd, amit nem bugyolálnak diplomáciailag vagy PC-módon megfelelő hablatyba.

On Monday February 27th, 2012, WikiLeaks began publishing The Global Intelligence Files, over five million e-mails from the Texas headquartered "global intelligence" company Stratfor. The e-mails date between July 2004 and late December 2011. They reveal the inner workings of a company that fronts as an intelligence publisher, but provides confidential intelligence services to large corporations, such as Bhopal's Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon and government agencies, including the US Department of Homeland Security, the US Marines and the US Defence Intelligence Agency. The emails show Stratfor's web of informers, pay-off structure, payment laundering techniques and psychological methods.

szerintem ez a tehermegosztásos duma sima beismeráse annak, hogy elfogyott a pénzünk

Ez nem más töle, mint vaskos irónia. Már többször tapasztaltam, hogy itt nemigen fogékonyak az ilyesmire. Kár, mert az irónia is füszerezi a kommunikációt.

@Zsozsó

Ez csupán vaskos irónia a részéröl. Kár, ha az ilyesmi nem talál értökre, hisz az irónia is füszerezi a kommunikációt...

Válaszok:
duzur | 2016. április 20. 17:28
@Inhaler

Apropo. Nem csak a német cégeknek vannak botrányai. Amint "megjósoltam", más autógyártók trükközése is kiderülget. Most épp a Mitsubishi bukott le, hasonló manipulációk miatt mint a VW...

@duzur

Elolvastam pontosabban az interjút és már nem vagyok benne biztos, hogy irónia az amit annak hittem. Lehet cinizmus is de akár komoly vélemény is. Who knows?..

Válaszok:
Berecskereki | 2016. április 20. 18:23
@duzur

Irónia lenne? NEM.

George Friedman kiváló megfigyelő, elemző és ehhez segítségül ott van az általa létrehozott szervezet, a STRATFOR-t (Strategic Forecasting, Inc.

A "Jó lenne megérteni, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek ellenségei. Az Egyesült Államoknak érdekei vannak." megállapítása pedig mindent elmond, így akár mottója is lehetne a riportnak.

Ahhoz, hogy érthető legyenek a riportban jelzett, de nem részletezettek el kellene olvasni a The next 100 years könyvét, amelyben kifejti Törökország szerepét és Amerika viszonyát. Rövid ismertető található a http://ottomania.hu/assets/gf... linken.)

Válaszok:
vizesnyolcas | 2016. április 20. 19:11
duzur | 2016. április 21. 07:37

Még, hogy Európa gazdagabb volna? Amerika benne volt a múlt századtól kezdve minden háborúban,és most Európa védelmére nincs pénze? Kérjük, akkor semmiképp se hozzon Magyarországra fegyvereket - ötvenhatban se segített, hát most se kérünk belőle,elég volt nékünk már a háborúból,nem kérünk belőle!

@Berecskereki

Inkább a The Next Decade-et ajánlanám. Azt 2011-ben írhatta, és sorra teljesülni látszanak, a benne vázoltak. A The Next 100 Years inkább fantáziajáték. - Nincs olyan szakértő, aki 100 évre előre látná az eseményeket, méghozzá azzal a részletességgel, ahogyan ő azokat előadja.

"Nincs olyan, hogy Európai Hadsereg.

Nos, ez bizony probléma. Amíg viszont így áll a dolog, nem kellene Európának más létező hadseregekre mutogatnia, arra utalnia, hogy azoknak mi lenne a dolga. "

"Miért Európának kellene kezelnie a Közel-Kelet káoszát?

"Nem az a kérdés, kinek kellene. Az a helyzet, hogy vagy Európa fogja, vagy nem lesz kezelve."

"A támaszpontok érdekelnek. Taszár. Annak költségeit mondjuk fizesse a magyar kormány. És: vásároljon F–16-osokat. Hogy mit mond a miniszterelnök a melegházasságról, teljesen mindegy. "

No, csókolom, ez a világos beszéd.
Merkel nem csinál semmit, több, mint biuzos, hogy gyeplővel tartják, a mi gyerekeinket akarják elküldeni Szíriába a mi pénzünkön, az USA-ból vásárolt fegyverekkel.
Vagyis: Tessünk megvívni egy háborút az ISI-el , vagy bárkivel, különben a törökök megtanítanak bennünket móresre.

Ezek mellett ki le nem szarja, hogy a puklik sztrájkolnak?

@Zsozsó

"A gátlástalan nagyhatalom egyszerűen durva képviselője"
... őszinte képviselője.
Amúgy meg melyik nagyhatalom nem volt eddig gátlástalan?
A fickó őszintesége hasznos lehet az USA-n kívüli értő füleg számára, mert egyértelművé teszi, hogy mire kell felkészülniük, és világossá teszi számukra, hogy mik lennének az igazi érdekeik akár az USA-val szemben is.
Amikor kimondja, hogy "Száz éve van egy stratégiánk: a németek és az oroszok összenövését meg kell akadályozni. Erről szólt a hidegháború is.", akkor tulajdonképpen a szájába rágja az európaiaknak, hogy ...sszátok meg, nektek az lenne az elemi érdeketek, hogy összefogjatok az oroszokkal.

@ppppp

Tévedsz. Akik értő szemmel olvassák az írásait, észre kell vegyék, hogy miközben a fickó az USA érdekeinek védelmezőjeként adja elő magát, valójában leleplezi Amerika szándékait a külvilág előtt.

@Döge

Maradnék az F-16-osoknál. Az is elég lehet.

@Berecskereki

De miért csak ennek a riportnak lehetne ez a mottoja? Sok egyébnek is.
Csak miközben, "minden szinten, szinte minden"-hol, különbözö maszlagokkal szeretik álcázni ezt a nyers tényt, Friedman kimondja, hogy mese nincs, a király meztelen. Pedig az amerikaiak is szeretik a meséket...

@Tehetetlen Dodó

Együtt ünnepelhetsz a Don kanyarnál nyomoruságosan elpusztult férfiak rokonaival!..

@yes_we_can

Merre található az etika bármelyik nagyhatalom politikájában? Az álságos szónoklatokon kivül.

@

Attól tartok, nem olvastad az írásait. Figyelmedbe ajánlok négy momentumot:
1. Amikor a nyilvános tanulmányaiban mindenhez kőkeményen és ideológiamentesen, kizárólag az USA érdekei felől közelít, valójában nagyon komoly szolgálatot tesz az USA-n kívüli világ számára, mert leleplezi az USA-t a külvilág előtt.
2. Ez a fickó nem értett egyet az Irak elleni háborúval, mert azzal az USA megbontotta az Irak és Irán közötti erőegyensúlyt.
3. Zsidó létére indokolatlannak és beszüntetendőnek tartja Izraelnek az USA általi támogatását.
4. Munkásságának kézzelfogható pozitív eredményei tapasztalhatók. Ilyen az, hogy Izrael erős rosszalása elenére az USA a kiegyezés útjára lépett Iránnal. (Ez a Friedman által gründolt Stratfornak már régi javaslata. Nem tudok más elemzésekről, amelyek hasonlót javasoltak volna az USA kormányzatának.) - Jellemző, hogy a tesze-tosza Obama-kormánzásnak is ez az egyetlen pozitív fejleménye.

Válaszok:
duzur | 2016. április 24. 11:57
@

Kommented elsö részével, ami az USA-val kapcsolatos, teljesen egyetértek.
Az EU jövöje elég homályos. Pedig lehetne egy igazi sikertörténet is, ha a tagországok népei magukénak tudnák érezni. Sajnos egyre inkább a különbözö érdekek ütközöfelülete, konstruktív végkifejletek nélkül.
Hogy ki mindenki ludas ezekben a folyamatokban, azt majd az elemzök kidolgozhatják. Böven lesz kiket okolni és biztos nemcsak Mon.
És persze a külsö-belsö körülmények és feltételek se könnyítették a döntéshozók helyzetét. Sokuk már unja a banánt és inkább csak a saját gázsijára figyel...

@catalina9

Most inkább a törökök...

@Finale*

Amíg Europa is szorgalmasan szállítja a fegyvereket labilis területekre, nem lehet mindent az USA-ra fogni. Nem beszélve arról, hogy az alapvetö probléma, a földrészek közti gazdasági szakadék se csak az USA politikájának a következménye. Ezzel nem Amerikát védem, hanem az összes tehetös országot vádolom. Beleértve Svájcot, ahol soha nem nézték mennyire fekete vagy véres az a vagyon amit diszkréten elrejtettek...

@mscee

Légy türelemmel. Talán még azt is megéred, hogy a tudósaik között se legyen aránytalanul sok zsidó...

@vidékilány

Megannyi pikáns háborus perspektíva...

@vidékilány

Bocs, de az imént se fogadtam szót.
Kesernyésen is lehet nevetni.

@vizesnyolcas

Vajon hányan tudnak itt minderröl ???