Összesen 318 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogy omlott össze az egészségügy! Ne vicceljünk már...
Minek összeomlásról beszélni,hát azért ott nem tartunk,hogy emberek az ellátó rendzser összeomlása miatt itt sorban halnának.

(Az igaz,hogy a szocializmusból ránk ragadt,megreformálhatatlan ellátó rendszer olyan rosszul működik,amely valóban irritáló,de ezt csak magunknak róhatjuk fel,és ebben addig nem lesz változás,amíg elhisszük a két nagy posztkommunista politikai erőnek,hogy csak szavazz ránk,lesz több pénz...,de a rossz működést ne azonosítsuk az összeomlással,nem,nem omlott össze,a Föld népeinek elsöprő többsége összetnné a kezét,ha ennyire összeomlott eü ellátó rendszere lenne.)

Ez a szegény nővér teljesen rosszul látja a valóságot.

Hiszen Orbán Viktor
már tavaly (2014.03.10-én) megmondta,
hogy
"A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERT BIZTOS ALAPOKRA HELYEZTÜK."

Tehát, a mai valóság: a biztos alapokra helyezett egészségügy.

Ezt még a vak is látja.
Vagy nem?

(:–)

@Öreg

Szemészeti kezelésre jársz, ugye?

ez a nő: egy polgár a magyarok között.

de tanulságos látni, ahogy a jobbágyok diszlájkolják őt.

Válaszok:
Pelso | 2015. május 21. 10:04
Morgen | 2015. május 21. 10:32
Berecskereki | 2015. május 21. 10:51

Ez nem a kormány problémája és nem az ellenzéké, ez az ország problémája. Az egészségügy helyzete kétségbeejtő, ebből fakadóan a betegek, tehát a mi helyzetünk is az. Saját tapasztalatok sora, SZTK-k, kórházak, sürgősségik,...

Megette a fene az egészet, ha ezen helyzetben is csak a dolgok eltussolása, szőnyeg alá söprése megy az egyes szakmai szinteken vagy éppen a politikai adok-kapok, az egymásra mutogatás, aktuális hatalmi, politikai érdekek képviselete (ott ahol emberi életek, magunk és szeretteink élete foroghat kockán rövid ill. hosszabb távon). Probléma van ezen szinten is, ami megoldást kíván, nem hajtépést. Érdekünk, hogy jobbá tegyük ezen irányt is, közösen, közös érdekből...

Az pedig, aki a szerződéseket hosszabbítgatja számításból, folyamatosan, a dolgozó véglegesítési alternatívája helyett (ha az megfelel a kívánalmaknak, feltételeknek), nézzen magába és keresse meg magában az embert, de nagyítóval (bármely munkahelyen). Ha ilyen emberek is dolgoznak kórházakban, mire számítson ezen helyeken a beteg adott esetekben, mire számíthat az ember? Hányadik helyet foglalja el a fontossági sorrendben, hova priorizálják kezelendő problémáit?

Válaszok:
tommybravo | 2015. május 21. 09:34
hhonor | 2015. május 21. 10:06
hhonor | 2015. május 21. 13:17
@hhonor

Szerintem tévedsz abban, hogy ez nem a kormány problémája. Nem azt mondom, hogy ennek a kormánynak a problémája, hanem minden eddigi kormánynak a problémája, amelyikek képtelenek voltak értelmesen fontossági sorrendet felállítani. Így az egészségügynél fontosabb volt drágán autópályát építeni (kb. ezt csinálta minden kormány), stadionokat építeni (khmmm), értelmetlen tanulmányokra, BKV-s alvállalkozókra (Ferike) milliárdokat elherdálni. Lett volna helye az így "kiszervezett" tíz és százmilliárdoknak, de a saját zseb fontosabb volt.

Válaszok:
hhonor | 2015. május 21. 10:07
@Finale*

élek a szabad véleménynyilvánítás jogával. 8)

@Finale*

Nyomj rá egy X-et!:D

Igaza van!
Ezt jól elQrták a mindenkori kormányok.
Nem csak nálunk, hanem egész Kelet-Európában!!!!
Romániából pl. 3 millió ember dolgozik Nyugat-Európában kizsákmányolva.
Az Euroviziós daluk témája éppen ez.
Az árak felzárkóztatását, a bürokráciát hamar átvették de a bér maradt.
Minden különbség áramlást hoz létre!!!!
Ez természeti törvény!!!

Nem is tudom, hogy hogyan lehet ezt gyógyítani?
Lehet itt akármilyen kormány. A különbségeket nem tudja felszámolni.
Most azonnal emelni kellene a nettó minimálbért, de akkor meg mi lesz a nyugdíjasokkal???

@ergé

a jobbágyok már csak ilyenek

@hhonor

(köszönöm, értsük helyesen, akkor így fogalmazok: Ez nem csak szimplán a kormány problémája és nem csak szimplán az ellenzéké, ez az egész ország közös problémája.)

Egyik ismerősöm mesélte, hogy adódott egy közéletinek tűnő story, ami nyilvánosságért kiáltott. Megkereste az RTL csapatában dolgozó barátját, s kérte, hogy szálljanak ki a helyszínre. A válasz az volt, hogy csak olyan témában forgatnak, amivel bele lehet rúgni Orbánba és a kormányba. Mindez nem legendárium, a tévés szakmában dolgozó ismerőseim sem cáfolják.

Egy feszítő, széles rétegeket érintő, valós társadalmi probléma mögé jelen estben felsorakozott az RTL, majd a TASZ, s végül annak politikai nyúlványaként az LMP.

E hármas felállás a nyilvánvaló politikai mögöttes mozgatórugók hátterével csak lejáratja az egyébként jogos figyelem felkeltést, azt belelöki a napi politika mocsarába.

Az egészségügyből már régóta tart a forrás kivonás. Az ott dolgozók közérzete közel sem volt olyan kedvező, mint ahogyan ez a hölgy igyekszik idealizálni. A múlt rózsaszín ködbe burkolása kissé devalválja a nővér szavait, hitelességét, no meg az is, hogy az RTL-hez fordult. Azért nem ennyire élesek a határok. Egy tartós romlásról van szó, amit az egymást követő kormányok nem voltak képesek érdemben kezelni.

Az egészségügy is mindig a politikai csatározások eszközévé silányodott. Demagógia lenne emlékeztetni a ballib kormányok egészségügyi kormányzati teljesítményére, de érdekes módon a szakszervezetek éleslátása ballib kormányzás alatt mindig eltompult.

Az egészségügyben, de az oktatás tekintetében is politikai pártok feletti konszenzusra lenne szükség. Másként nem lesz előrelépés. Végig kell gondolni, hogy honnan, miből lehet megteremteni az egyébként jogos bérfejlesztési forrásokat úgy, hogy az szinkronban legyen a társadalmi igazságérzettel, s ne más ágazatok rovására, s különösen nem hitelfelvételek által történjen.

A magam részéről nem értettem egyet a FIDESZ, vizitdíj ellenes harcával. Szükség lenne ennek ismételt bevezetésére, a lakossági hozzájárulás emelésére. Nem beszélve arról, hogy például a bizonyítottan dohányosok esetében például minden egészségügyi ellátásért komoly pénzt kérnék. Kidolgoznék egy egyéni egészségügyi kockázati szisztémát, s ezt is figyelembe venném az ellátási költségek megállapításánál.

Senki nem mer beszélni az egyéni felelősségről, mindenki csak követel.

A magyar egészségügyi rendszer nem omlott össze, számos területen világszínvonalon teljesít. Köszönhetően a benne dolgozó felkészült és magas emberi kvalitásokkal rendelkező orvosoknak, ápolóknak, egyéb szakterületi dolgozóknak. Bérek tekintetében vitathatatlanul nem vagyunk versenyképesek a nyugati lehetőségekkel.

becsüljük meg azt, ami van, ami nem zárja ki a még jobb ellátás iránti igényt, az ágazatban dolgozók anyagi elismerésének javítását. A takarónkhoz kell méreteznünk mindent. Tudomásul kell vennünk, hogy mi az EU szegényháza vagyunk, az uniós csatlakozás csak ezt hozta el számunkra.

S azt is meg kellene jobban gondolni, hogy a kormány mire fókuszál a beruházások terén.

Emberileg elismerést érdemel, ha valaki ki mer állni az igazáért. Az ilyen emberek mindig is csodabogárnak számítottak a mi világunkban.

@tommybravo

bocs, ide...

(köszönöm, értsük helyesen, akkor így fogalmazok: Ez nem csak szimplán a kormány problémája és nem csak szimplán az ellenzéké, ez az egész ország közös problémája.)

Ha cáfolja az LMP-s kötődést, akkor az úgy van. :))

"Mikor mondja már, hogy nincs ember, így nem lehet? Mindenki a saját székét félti. Közöttük is első Cser Ágnes. "

Láttam a hölggyel egy interjút, ott nagyon tetszett neki, hogy ők Cser Ágnes csipet csapata. Most meg már nem tetszik.
Én sem félnék, hogy kirúgnak, ha egy párt alkalmazna utána.
Egyébként a betegek hol vannak a rendszerben?

"Hogyhogy akkor még takarítani is el kell mennie a szabadnapjain? A férje nem dolgozik?

Dehogynem! Csak nálunk be van osztva, ki mit fizet. Egy kapcsolat szerintem így korrekt. "

Ne csináljuk már!
Egy kapcsolat úgy korrekt, ha valakinek van egy hivatása, akkor a másik mögé áll!
Megvezetés ezerért.

@Laurence Szilard

Obulus "szagod" van.

@ergé

Én sem diszlájkolom, de követem a megszólalásait. Nincs róla pozitív véleményem. "Jobbágy" vagyok?

@Xenon

Szerintem a havi 400.000.- legfeljebb indulo alap lehetne.

A novereknel az 50%-os emeles egy minimum gyorssegely lenne a teljesen eldurvult helyzetre.

Valamit surgosen kene lepni, mert az egeszsegugyi perzsa vasar a leamortizalodassal egyutt elfogadhatatlan szintre jutott.

Ny-on a fogadokeszseg toretlen, ha az orszag mukodo egeszsegugyet akar, akkor erre MOST kell aldozni, minel elobb.

Ehhez nagyon eros elhatarozas es batorsag is kell.

A hazai kozallapotok jellemzoje, h. egy intelligens, bator novernek kell a napi munkaja mellett szerepet vallalni egyaltalaban a problema felszinre emeleseben.

Amennyiben az egészségügy helyzetét nézzük, a riportalanynak igaza van, azonban ezek a problémák nem most, nem 2010 után keletkeztek, hanem már léteztek 1990 előtt is. 1990 után ez még súlyosbodott, mivel ezermilliárdot meghaladó pénzeket vontak ki az egészségügyből, illetve a járulékok egy részét szociálpolitikai céllal használták fel. Ugyancsak idetartozik a privatizációs bevételekből egyetlen fillért sem adtak át az egészségügy forrásaiba. Mindez együttesen 1800-2000 milliárd összeget jelent. Ezekben az időben miért nem tüntettek ilyen elánnal, min t ahogy most teszik?

„Kötelező kamarai tagságom van, fizetek nekik, miközben nulla a munkájuk! Eltelt egy-két hét ezután, bennem meg dolgozott ez a kiábrándító történet. Az, hogy ilyen vezetőink vannak. Ebből is elege van már mindenkinek. Az olyanokból, amilyen Cser Ágnes is.” – mondja a riportalany.

Amit az egészségügy szakszervezetével kapcsolatban mond nagyjából elfogadható. Cser Ágnes negatív értelemben való kiemelése azonban téves. Az általa vezetett szervezet 2004-től folyamatosan megfogalmazta a problémákat, ezek megoldására adandó választ, azonban a szakszervezetek nem voltak egységesek. Amikor sztrájkra, tüntetésre hívta az egészségügybe dolgozókat távol maradtak. Amennyiben most ebben a tüntetésben nincs politikai felhang, akkor vajon 2010 előtt, 2004-2010 között miért nem vonultak utcára?

@ergé

Ön téved T. ergé. Az állításában az is benne van, hogy lájkolni kellene. Szerintem nem lehet lájkolni, de diszlájkolni sem.
Miért?
Azért, mert részigazságokat tartalmaz. Azért mert nagyon sok minden hiányzik. Legfőképpen az előzmények hiányoznak. Ennek következtében a riport úgy látatja, mintha ezek a problémák az elmúlt pár éveben keletkezetek. Ez pedig valótlan.

@Laurence Szilard

A segítőd sem tud rólam semmit. De!
Ha már a "vén takonynál" tartunk: Nézzetek egymásra!

Majom az apád, meg te és a segítőd.

@kuwiq

Komolyan gondolom, mint mindent, amit ide irkalok.
Annal is inkabb, mert a velunk elo kiszamithatatlansag es korrupt viszonyok terepe az egeszsegugy mukodese, ahova tevedve kellemes es nagyon lehangolo meglepetesekben is lehet reszunk.

Nagyon szeretnem megerni, h. egy gyors es alapos berrendezes segit majd az ertelmes, jol kepzett szakemberek itthon tartasaban.

A jo egeszsegugy egyik alapja a filleres anyagi gondoktol mentesitett, tisztessegesen megfizetett apolo-gyogyito szemelyzet.

Vannak mas teruleteken is ber elmaradasok, de az egeszsegugyiekre Ny-on toretlen a fogadokeszseg.
Ha akarunk magyar egeszsegugyet, nagyon gyors beremeles szukseges a dolgozok itthon tartasara.

Az, h. erre egy nover altal inditott mozgalom hivja fel a figyelmet es nem a szakma vezetese, elkepesztoen kiabrandito.

Mit mond Cser Ágnes?

"– Több egészségügyi szervezet is tüntet ezen a héten, mert tarthatatlannak látják a mostanra kialakult helyzetet. Mi vezetett idáig?
– Amikor 2004-ben megfogalmaztuk a sztrájkköveteléseinket, úgy számoltunk, hogy a rendszerváltástól 1500 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. Emellett egyetlen kormány sem fizette be a privatizációs bevételekből a több mint 220 milliárd forintnyi járuléktartozást az egészségbiztosításnak. A folyamatos forráskivonást jelzi, hogy ma a bruttó hazai termék öt százalékát sem költjük egészségügyre, ezzel az uniós országok között az utolsó helyen állunk. Emellett azt is látni kell, hogy az egészségügyből lehetett a legtöbb pénzt kilopni. És rá kell sajnos mutatni, hogy az egészségügyieket képviselő szervezetek sem voltak egységesek.

– Ez is hátráltatta a határozottabb fellépést?
– Azért alakulhatott ki ez a helyzet, amiről ma mindenki beszél, mert korábban a szakszervezetünk küzdelmeihez egyetlen szervezet sem csatlakozott azok közül, amelyek most tiltakoznak. Ha ők 2004-ben vagy később nem maradnak csendben és nem maradnak otthon, hanem csatlakoznak a sztrájkköveteléseinkhez és a megmozdulásainkhoz, akkor sokkal keményebb helyzetet tudtunk volna teremteni a szociálliberális kormányok számára. A privatizáció esetében is „hátradőlve ült” minden szervezet, és nem voltak figyelemmel arra, hogy ezzel a munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek a közalkalmazottak. Senkit nem érdekelt, mekkora veszteség éri ezeket a dolgozókat. 2002 és 2010 között, ahogy később Szócska Miklós államtitkársága idején is, mély csend volt. Most legyintenek arra, hogy miért beszélünk 2004-es sztrájkkövetelésekről. Erre szomorúan azt kell mondanom, hogy mostani követeléseik csak töredékét jelentik annak, amit 2004-ben testületi döntéssel, mindkét ágazatra kiterjedően összeállítottunk."
http://mno.hu/magyar_nemzet_be..

Van erre válasz erre Stumpf András által készített riportban?
Nincs.

Miért nem foglalkozott ezzel is a kérdések felvetése során?

@BookZZ

"Na ez az, a kedves hölgy "kissé" túloz. Minden relatív. Ha ez összeomlott, akkor megnézném mit írna a világ többségén uralkodó "egészségügyi" állapotokról. Már ha azt egészségügynek lehet nevezni, ami sok helyen van." --

igen,szerintem is jobban járnánk,ha mi a mi országunkat nem a fejlett világhoz,hanem inkább a harmadikhoz sorolnánk és hasonlítgatnánk.
Hátha örülni is tudnánk pár dolognak...

Hallgattam egy rádióban, nagyon szimpatikus, elkötelezett ember. Nem Ő, hanem valaki más mondta azt, hogy egyre nő a magán egészségügyi szolgáltatásokat (CT, ultrahang etc.) igénybe vevők száma, így teszek én is, ha Anyámnak kell valamilyen sürgős vizsgálat, de azt látni kell, hogy ha egy komolyabb műtét szükséges, akkor gyakorlatilag mindenki az állami központokban (szív, onkológia) köt ki. Nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak. Létezik néhány csúcsintézmény, ahova a Forma 1 baleseteseit is be lehet vinni, a zöm azonban bánatosan lepukkadt.

@kuwiq

Kedves kuwik, en tenyleg nagyon naiv vagyok, mert mitol lennek nem, pl.. Sajnos.

Annyira remenykedem, h. szeptemberre a Ripplit rendbe hozzak. Sok ido tenyleg nincs.

A "szakma" erkolcsi szinvonalaval nincsenek illuzioim.

Az termeszetes, h. mikor vegre ezesetben egy nover hajlando kiallni az elfogadhatatlan korulmenyek ellen, arra mindenki, akinek elszamolni valoja van ezzel a kormannyal szemben, raepul. Ezert is nagyon karos, h. nem az intezmeny vezetok, foorvosok adnak a jogos elegedetlensegnek hangot, sot, a nyilvanossag minden forumat felhasznalva.

Ma ez Magyarorszag. Eleg szomoru.

@SLI0010

Nekem nem kell Cser Ágnest idézned, meg mást sem mert olvastam őket.

A probléma nem a végkifejletnél kezelendő, hanem folyamatában. Ez ami hiányzik, erről beszél Cser Ágnes is és erről írok én is már 2004 óta.

Itt találsz egy összehasonlító táblázatot a szlovák jövedelmekkel. http://hirkozpont.eu/index.php..

Szerinted ez a nagyarányú eltérés az elmúlt 4-5 évben jött létre? Mit tettek korábban a szakszervezetek?

A magyar egészségügy problémája több, mint a dolgozók bére. Az egész eü. egy átláthatatlan káosz. A szükséges reform soha nem lett elvégezve. Így nem más, mint egy lyukas pénznyelő zsák. Ahhoz, hogy valós változás legyen, mind mennyiségileg, mind minőségileg legalább kétezer milliárd forintra lenne szükség. Arra az összegre amit 2010 előtt kivontak, vagy bele sem tettek az egészségügybe. Ennek során a szakszervezetek sumákoltak és hallgattak. Visszatekintve nagyon úgy néz ki, hogy egyes szakszervezeti vezetők beálltak az éppen aktuális politika uszályába és a saját pecsenyéjüket sütögették. Amennyiben nem ezt teszik, akkor 2004-től kezelni lehetett volna a problémákat és a bérek is azonosak lehetnének a szlovák bérekkel.
A bajnai-kormány válságkezelésének hatása, a jövedelmek, az állami szolgáltatások drasztikus csökkentése az eü.-ben is közvetlen és közvetve megjelenik.

Tényleg senkihez nincs köze a hölynek..

http://nepszava.hu/cikk/105787..

Válaszok:
Morgen | 2015. május 21. 13:25
@Mark Bolt

Mikor volt ez másképp?

@Sróf

Demokráciában ő is elmondhatja a véleményét. Gondolom, nem veszi zokon, ha az ember gondol róla valamit.
A Mandi ugyanúgy járhat, mint a HV.
Azért kíváncsi lennék arra, miért szüntették meg ott a kommentálási lehetőséget?

Mi az ami megvalósult ebből a programból?

"EGÉSZSÉGES NEMZETÉRT NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PROGRAM 2001-2010."

http://www.vitalitas.hu/?ctype..

Válaszok:
Berecskereki | 2015. május 21. 13:19
@hhonor

Ugyanakkor be kell látni az intézmények sincsenek könnyű helyzetben. A kórházak eladósodottak, túlköltekezettek.

2010-ben a GDP 14,3 százalékát költöttük, míg 2015-ben már csak 8,6 százalékát költjük egészségügyi kiadásokra.

Varga Mihály a kiadáscsökkenését azzal indokolta: "kevesebben vagyunk, csökkent a lakosság népességszáma, kifutnak a nagy uniós beruházások, és ez az egészségügy költségvetésében is megjelenik."

Lám EU támogatások jelentősége... Valóban csökken a lélekszámunk, viszont az egészségügyi kiadások jelentős részét a gyerekek és az idősek ellátása teszi ki. A társadalom korosodik, ezzel párhuzamosan pedig a költségek növekednek az egészségügyben.

A kórházakban a kérdés: fedezet nélküli kötelezettségvállalás vagy kevesebb esetben segítség (és/vagy ellátás minőség visszafogás) a csökkenő költségvetés miatt? Választhatnak az intézmények, mivel, hogyan játszanak, hogyan sakkoznak ezen területen.

2010-ben 30 milliárd kifizetetlen számla volt, ez 2014-re 60 milliárdra nőtt.
[valasz.hu forrásból]

Orvos kivándorlás irányában lényegében évente többen migrálnak és mennek nyugdíjba, mint amennyi fő végez az egyetemeken. Országosan a betöltetlen háziorvosi praxisok száma pl. már 300 felé közeledik.

Nincs idő tétlenkedésre, a politikai egymásra mutogatásra, egymás szapulására, a politikai érdekek miatt adott, szükséges megoldások elódázására.

@Berecskereki

A másik.

www.eum.hu/egeszsegugyi

Válaszok:
Berecskereki | 2015. május 21. 13:22
@*ufó*

Azt mondd már meg, hogy a pénzen kívül milyen "igaz dolgokért" küzd Sándor Mária ?
Azon túl, hogy az ország tönkrement, nincs mindenre pénz, a gyurcsányi időkben széthordták a kórházakat, megszüntették az OPNI-t, semmilyen fejlesztést nem eszközöltek, most hirtelen mindenki az Orbán kormányt hibáztatja?
A közeljövő terveiben szerepel az egészségügy "gyógyítása".

Demokráciában el lehet dönteni, kit akartok a miniszterelnöki székben látni. Akárki is lesz, akkor varázsszóra megjavul az egészségügy ?
Rendben lesz a nagyok adóztatása és a kicsik levegőhöz jutása?
Olyan elvont gondolatokat közölnek itt egyesek, hogy Heller Ágnes újra katedráéra állhatna, annyi muníció összejött már a ballib oldalon.
Meg kellene érteni, hogy itt egy országról van szó! Olyanról, amelyik a mélyben van még minden apró sikere ellenére is. Leginkább erkölcsi mélységben!
Sokszor gondolok arra, miért képesek egyesek mindent elkövetni a békétlenség, a kiszolgáltatottság érdekében?
Az természetes, hogy fel kell emelni a szavunkat az egészségügy botrányos helyzete miatt. Node! Az elég, ha jobban fizetjük a "személyzetet" és velük szemben semmilyen elvárást nem fogalmazunk meg?
Menjetek be egy nem elit kórházba és töltsetek el ott pár hetet, meg fogjátok látni, miről beszélek.
Sándor Mária pedig hamarosan a politika szélkakasává válhat, mert semmi komplexitás, következetesség nem jelentkezik a mondókájában. Nemrég még azzal dicsekedett, hogy milyen jól össze tud dolgozni az egészségügyi tárcával és Cser Ágnessel.
Most meg előjön azzal, hogy nem LMP-s? Aztán ez éppen ki a francot érdekelné, ha értelmes kérdéseket vetne fel.

@Berecskereki

Nem hozza linket.
A címe:
Egészségügyi Fejlesztéspolitikai Koncepció
2005. AUGUSZTUS
A kereső segítségével megtalálható.

@Julismama2

Már várom a másik kettő "megtagadást" az LMP irányába.

@Laurence Szilard

Mer mér?

@SLI0010

Az idézettel kapcsolatos téma rendben. Én is ezt tettem, ezek szerint te csak megerősítetted. Amennyiben jól értelmezem ezzel kapcsolatos megfogalmazásod.

Az elmúlt öt évben a kormány átvállalta a kórházak adósságállományát. Elindult egy korszerűsítési program. A korábban elhanyagolt, felbolygatott betegszállítás rendezése is megkezdődött. Gépek, berendezések cseréje történt. Kisebb mértékben a jövedelmek is növekedtek. Igaz, hogy a 2010 elötli elmaradt jövedelemnövekedést nem pótolták, de ez is folyamatban van. Amikor mindezek sínen lesznek elindulhat az egészségügy teljes reformja,m amelyhez tőke és legalább három év szükséges. Ebben a folyamatban az egészségügyben dolgozók véleményére, munkájára is szükség van, ahogy a szakszervezetekére is.
Belinkelt a 2001 évi elképzeléseket, megadtam a 2005 évben készült tanulmányterv címét, amely az internet segítségével megtalálható. Olvasd el és írd le, hogy mindabból, ami megfogalmazásra került a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány mit nem valósított meg, illetve mit valósított meg.
Erről lehet vitatkozni, kitalációkról nem.

Válaszok:
Morgen | 2015. május 21. 13:40
@SLI0010

A kifejezetten szakmai feladatokat leszámítva szív és emberszeretet kell a betegápoláshoz.

@Berecskereki

Itt, a hangadókat semmi sem érdekli a politikai lózungokon kívül.

Válaszok:
Berecskereki | 2015. május 21. 14:05
@koronaszep

Szorulásod van? Netán lekozmált a főztöd?
Így jár az aki össze-vissza kapkod. ;-)

A hsz. helyett inkább diszlájkoljál az neked és haverjaidnak jobban megy.

@Xenon

A te véleményedben is van igazság.
De! Én akkor emelem bárki fizetését is, ha kifogástalan munkát végez. Szó sincs róla, hogy nem hibázhat, de azt nem tűröm, hogy a "munka tárgya" ne számítson!
Kezdhetném demagógiával is!
miért kommunikátorokat képzünk és miért nem ápolókat?
Miért van az, hogy ha a két kereső közül az egyik kiesik, a család éhen hal? Miért van az, hogy a tüntikre van sok pénz?
Na, ugye!

@Morgen

Ha csak lózugok lennének, de nemcsak azok, hanem ferdítések, összemosások, részek kiragadása és másként való tálalása. A komplexitás hiányáról már nem is beszélve. A hsz.-ok többségének nem rendelkezik a legminimálisabb tájékozottsággal, csak innen-onnan összecsipegetek szavakkal operál. Semmi értelme az ilyen társalgásnak.
Mindez alól Sándor Mária sem kivétel.
Néhány gondolatom a riport vezetésével is lenne, de ezt most elhagyom, bár egy gondolatban már utaltam erre is.

Ezzel együtt részemről le is zártam a témát, mert tök unalmas végigolvasgatni azokat a beírásokat, amelyek számos médiafelületen megtalálhatók, amelyek elsődleges célja pártpolitika és nem szakmai.

Válaszok:
Morgen | 2015. május 21. 14:09
@SLI0010

Én azt tapasztaltam, hogy a valóban beteg embernek figyelem kell. Nem elévágni az ebédet, ha nem tud felkelni, hanem meg kell etetni. A guta majd megütött, amikor végigetettem a kórtermet, mire bejött valaki és azt mondta, ilyen még nem volt, hogy "ezek" megették volna a kaját.
Nem részletezem az élményeimet, inkább azt javaslom mindenkinek, hogy engedjenek meg maguknak pár nap tapasztalatcserét, ha valakijük megbetegszik.
Ugyanis minden rajtuk fog múlni!
Emberrel csak ember tud bánni. Én a kutyámat is ápolom, ha rászorul, mert nem bírom, ha szenvedő élőlényt látok.
(Szerencsére engem soha nem kellett ápolni, mindent meg is teszek annak érdekében, hogy ne kelljen, mert inkább lemondanék a kórházi kezelésről, mint kiszolgáltatva legyek a lelketlenségnek).
Erről nem értekezik a ballib oldal, a jobboldal és a média sem.

@Berecskereki

Több idézet is passzolna ide, de inkább a saját szavaimmal: Nem csoda, hogy idejutottunk, meg van az oka.

Kedves nővér! Téged tönkre tett a média, a nyilvánosság, jobb lett volna, ha senkinek nem nyilatkozol.

"A férje nem dolgozik?

Dehogynem! Csak nálunk be van osztva, ki mit fizet. "

Én a gázt, te a vizet, én a szemetet, te a hitelt,
Te a villanyt, én a tv-t,
te a telefont, én a fűtést
.................


Mi összerakjuk, amink van és közösen gazdálkodunk:-))))

Éljen meg ez a nővér hosszú, szebb életet.
Ez a kormány sem a lehető legjobb, és ideje lenne nagyon figyelni a Sándor Máriákra.
De a nagy bajok is valahol, valamikor szárba szökkennek, s attól kezdve, míg a végére nem járunk, egyre csak erősödnek, fokozva a nyomorúságot.
Ami esetünkben így kezdődött, 2008. november 4-én az IMF-EU-Világbank hitel felvételével kezdődött.
Mindig így van ez.
Amikor felveszi egy jó hazafi a hitelt, az emberek néznek bambán maguk elé.
Talán még meg is dicsérik a "Gyurcsányt", nem hagyta, hogy pácba kerüljünk, ügyesen megtette, felvette.
Aztán, 8-10 év múlva még mindig jönnek a Sándor Máriák, és nem értik.
nem értik, miért van így.
Pedig, amit visszafizetünk hitelkamatok fejében évente a "jóakaróinknak", abból az 1500 milliárd Ft-ból csodálatos egészségügyet, oktatást stb. lehetne működtetni.
Ez az, ami hiányzik Máriából is, de az ő mentsége, hogy nem ebben szakember.
De ott vannak a SZAKSZERVEZETEK.
ŐK VAJON MIÉRT NEM TESZIK FEL SOHASEM EZT A KÉRDÉST:
KI EZÉRT - AZ ADÓSSÁGKAMATÉRT - A FELELŐS?
Végül: ha ez a kormány bukik, a Sándor Máriák miatt lesz - feltéve, ha valóban pártokon kívüliként lépnek fel.
Úgyhogy: figyeljen minden illetékes és gondolkozzon-cselekedjen, ha Sándor Mária megszólal, így, ebben a formában, önzetlenül, tisztán.

@Apáczai

"A színe-java közül a Mammont szolgáló többség már elhagyta a hazáját."

Rövid és visszafogott leszek.
Ez demagóg és nem igaz.
Aki a Mammont akarta szolgálni az éppen hogy itt maradt, mert külföldön ("nyugaton") nem természetes az adómentes hálapénz.
Azok mentek külföldre, akiknek elegük lett a nővér által leírt állapotból.
A kormány pedig nagyívben fekáliát helyez erre, hiszen nekik külön ellátás jár és soha a büdös életben nem találkoznak a valósággal. Számukra ez az állapot nem akut, meg kell a pénz másra, például a szép stadionokra, hiszen a főnök szereti a focit...

Valahogy úgy érzem, hogy akivel Stumf interjút csinál, bajba kerül az illető.

@puszika

A hölgy sikeresen leamortizáltatta magát is...

@polnemkor

Mielőtt 2010-ben átvették a hatalmat Orbán látszólag értette, hogy pénzt kell tenni az egészségügybe, ezt konkrétan meg is ígérte.
Aztán -ahogy általában történt az épp hatalomra kerültekkel- elfelejtődött.
Sőt, a helyzet -úgy mint várólisták hossza, az egész rendszer átláthatósága, a dolgozók bére -különös tekintettel a nem orvos eü-i dolgozókéra- tovább romlott.
És abban is biztos vagyok, hogy igaz az, hogy a paraszolvencia összege is csökken -nem csak az utóbbi öt évben, hanem folyamatosan (gondoljunk csak bele: az átlag beteg életszínvonala nem nő, fizetnie pedig már akkor kell ha nem fél év, hanem 1 hónap alatt sorra szeretne kerülni- a nővérnek, betegszállítónak, mentősnek nem jut).

Mostanra minden bizonnyal eljutottak oda, hogy már nem félnek. Azért sem, mert a nővérhiány akkora, hogy valahol fel fogják venni -vagy ha nem elmehet magán intézményhez. Vagy ha elég fiatal elmehet külföldre dolgozni.
Abban pedig biztos lehet hogy sem a kamara, sem a Cser Ágnes vezette szakszervezet nem fog érdemben fellépni érte, értük -és közvetve a betegekért.
Merthogy az azért érdekes, hogy a sajtó nem azt firtatja, hogy ezek a szervezetek melyik párthoz kötődnek -hanem azt hogy a fekete ruhás nővér- vagy akárki akinek tele lett a hócipője ki által lett kitalálva.