Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lényeget már kezdettől fogva abban látom, amit a Standpoint brit hetilap írásának a szerzője fogalmaz meg: „árnyékban maradó lobbisták szövetsége húzódik meg, befektetők és energiavállalatok, amelyek profitot remélnek a zöld üzletből”, a politikusok pedig támogatást a gazdasági szereplők részéről, amely politikai győzelemhez vezet.

". „A svéd energiaóriásoknak a föld megmentése kormányzati szerződéseket jelent. " Nahát! Mindenre gondoltam, de erre nem..

Az egésznek a valódi háttere, hogy a lejáratott szociáldemokráciát
sötétzöld papírba újra tudják csomagolni. Az európai parlamenti
választásokon ez már erősen előjött.

@ZolieM

Ez a kislány nagyobb felelősségtudatról, józanságról és bölcsességről tesz tanúbizonyságot, mint tömegesen a felnőttek a társadalmakban, akár sokan médiákban, politikában munkálkodók. Szalutálhatnak irányába sokan, magam is, mert gyermekként olyan dolgokat vállal fel, amit sokan nem hogy fiatalként nem, de felnőttként sem, olyan helyen sem, ahol felemelhetnék a hangjukat, ahol leginkább tehetnének valamit az emberiség és a jövő élhetőségéért, létéért - akár felhívva mások figyelmét a jövőt meghatározó időszakra. A felnőttek helyett cselekszik, azok helyett is, akik megmaradnak a napi politikai hatalmi küzdelmek, politikai piros pacsik jétékaik mentén, nem látván azt, amit ez a kislány gyermekként is megértett.

Válaszok:
hhonor | 2019. június 26. 15:21
@hhonor

jav.: akik megmaradnak a napi politikai hatalmi küzdelmek, politikai piros pacsi játékaik mentén, nem vagy kevésbé fogva fel annak jelentőségét, amit ez a kislány gyermekként is megértett.

Válaszok:
hhonor | 2019. június 26. 15:43
@hhonor

Ha megtekintem országunkban és a világunkban a változások irányát, akkor csak elképedni lehet, hogy sokak nem tesznek fel kérdéseket. Az ENSZ, az EU, a föld józanabb részének, tudósainak előrejelzéseit, felkiáltójeles felszólalásait, akár a gyerekek adott megnyilvánulásait tekintve, igen, azt mondom ez "zöld közhangulat" a "józanság és felelősség közhangulata", amely annak köszönhető, hogy ők vannak, akik nem csak a mának és maguknak élnek.

Ellehetetlenülnek egyre többen a földön, életterek tűnnek el, az utolsó időszakban vagyunk, amikor még leginkább tehetünk valamit. Majd akkor már mindenki érteni fogja a dolgok tétjét, hogy mit szalasztottunk el és mi az ami mellett sokan elsiklottak, rövidlátó módon. S akik a jövőben születnek, ők pedig oda születnek, amit hátrahagyunk számukra, kész tények elé állítva őket, még lehetőséget sem hagyva, hogy legalább ők tehessenek valamit, józanság mellett.

"David Attenborough: Az elmúlt évezredek legnagyobb veszélye a klímaváltozás

A klímaváltozás mára olyan katasztrófává vált, amely globális méreteket öltött – hangoztatta a brit természettudós, David Attenborough az ENSZ lengyelországi eseményén.

David Attenborough az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást, és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 24. éves ülésén (COP24) hétfőn elmondott beszédében a lengyelországi Katowicében.

"Világ vezetői, vezetnetek kell" – hangoztatta a világhírű brit természettudós, aki az "emberek székét" foglalja el a hivatalosan hétfőn megkezdődött csúcstalálkozón. Hozzátette, "a civilizációink fennmaradása és a létünket biztosító természet egyaránt a ti kezetekben van". "Jelenleg egy olyan, ember okozta katasztrófával nézünk szembe, amely globális méreteket öltött. Évezredek óta ez a legnagyobb fenyegetés az emberiségre nézve. A klímaváltozás" – mondta Attenborough a csaknem 200 ország delegáltjaiból álló hallgatóságnak.

A brit természettudós bemutatott a küldötteknek egy videómontázst is, amelyet a klímaváltozásért aggódók üzeneteiből állított össze. "Nem látjátok, mi történik körülöttetek?" – kérdezte egy fiatal férfi. "Mi már érezzük Kínában a klímaváltozás egyre növekvő hatásait" – hangoztatta egy fiatal nő. "Ez volt az én otthonom" – mondta egy bozót- és erdőtűz martalékává váló épület mellett álló nő.

"A világ lakosai elmondták véleményüket. Fogy az idő. Az emberek azt akarják, hogy a döntéshozók most azonnal cselekedjenek" – szólította fel a résztvevőket Attenborough.

A klímacsúcsot megelőzően a természettudós azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az emberek székének elfoglalója szerte a világról több százmillió olyan embert képvisel, akiknek életére hatással van a klímaváltozás. "Azért ül ott, hogy emlékeztesse a konferencián dolgozó politikusokat, valamint a kormányokat és más irányítókat, hogy ez az intézmény nem egy elméleti vállalkozás, nem egy vákuumban dolgoznak. Valódi emberek jövőjével van dolguk" – fűzte hozzá a természettudós.

A hétfőn megnyílt katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.

Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid (CO2) kibocsátásának csökkentésére, illetve a kibocsátott CO2 megkötésére és környezetbarát felhasználására."

"Új filmjében, amely lakonikus egyszerűséggel a Climate Change: The Facts (Klímaváltozás: A tények) címet kapta, a 92 éves természetfilmes minden eddiginél határozottabban tudatja, hogy legfeljebb tíz évünk ha van arra, hogy radikálisan megváltoztassuk az életünket. Nem csak a nemzetek, államok, multinacionális vállalatok szintjén – hanem az egyének szintjén is...

Attenborough filmje sokkoló, nyomasztó. A jól ismert, puha hang, a szofisztikált brit akcentus most segélykiáltást hallat. Egy olyan ember, akit lehet, már is nem fog érinteni az a hatalmas mértékű pusztulás, amely csak a legnagyobb közös erőfeszítéssel elkerülhető.

A film végén megjelenik az új generáció a 16 éves Greta Thunberggel élen. A svéd aktivista kislány, aki iskolasztrájkot kezdeményezett, természetes egyszerűséggel kijelenti: rájött, hogy minek járna iskolába, ha a szülei és a nagyszülei tönkretették a jövőjét. Félelmetes belegondolni, hogy a 2003-ban született Greta végigélhetné az évszázadot, de a legoptmistább előrejelzések is 3 Celsius-fokos hőmérséklet növekedéssel számolnak harminc éven belül. Nem is kell mondani, ez milyen rettenetes éghajlatváltozást jelent."

Válaszok:
hhonor | 2019. június 26. 15:53
@hhonor

Mi pedig sokan, sokszor a kis politikai homokozónkba ülünk, kis vödör vizet öntünk magunk elé a homokba és jóleső módon veregetjük abba kis mancsainkat, homokpogácsákat gyúrunk, homokvárakat építünk vagy éppen próbáljuk rombolni egymás építményeit, elvagyunk a kis homokozónkban a saját dolgainkkal. Maguk számára sokszor ez képezi a valóságot, korlátos világunkat.

Ingmar Rentzhog, David Olsson, Gustav Stenbeck, Kristina Persson, Petter Skogar, Johan Lindholm, Anders Wijkman, Catherina Nystedt Ringborg,
Ez ugyanaz, mint Sztálin Politbürója volt és a többi bolsevik-kommunista, nyújorkból létrehozott, pénzelt szervezet, csak éppen a nevek és az időpont változott.
Bolsevik, Kommunista, szocialista, liberális, zöld=egy fialás...
...A Rothschild-hatalom elfedése.