Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Tea Mussolinivel az egyik kedvenc filmem, nagyszerű angol színészekkel.

Nagyon örülök, h. megérte az emberi kor nagyjából végső határát.

Nyugodjon békében.

Nagyon, de nagyon szeretem a filmjeit. Sokat láttam, sokról nem is tudtam.
De megnéztem volna a Makrancos hölgyet Sophia Lorennel És Marcello Mastroiannival is.

Szép és gazdag kort élt meg. Nyugodjék békében.

Franco Zeffirelli. Egy igazi Géniusz távozott az örökkévalóságba Megszámlálhatatlan csodát hozott létre, engem különösen az operarendezéseivel kápráztatott el.
Hihetetlen művész alázattal nyúlt a művekhez, tisztelve a szerzők elképzeléseit.
Talán azért adatott számára ilyen hosszú élet, hogy minél több csodával tudjon megajándékozni minket.
Ízlése , tudása felbecsülhetetlen érték. Isten áldja!
Örök boldogság adassék neki a mennyországban!

Nekem meg a lányomnak a "Napfivér, Holdnővér" volt a kedvence, ott a DVD a szekrényben, Donovan ( emlékszik még rá valaki?) dalaival, de a Makrancos Hölgy is jó volt.

@Ülő Bika

A rendező a tömegekre akart hatni, ezért sok részletet elhagyott. Kicsit hasonló a helyzet Eco: A Rózsa Neve c. művéhez. A dolciniánusok, akik a korai ferencesekhez hasonló eszméket hirdettek (szegénység, igaz, hogy radikálisabban), bár feltünnek a könyvben illetve a filmben is, de csak mellékszálként. A Pápa és a Császár (és a városok) küzdelme annyira bonyolulttá tette az akkori helyzetet, hogy el lehetne veszni a részletekben.

@Senki Alfonz

Pasolini...Azóta is keresem azt a filmjét, ahol egy szardiniai(?) népi énekes, minden kiséret nélkül énekelte fel a stáblistát. Hátborzongató volt.

@Senki Alfonz

Z. tömegfilmeket készített, amelyekhez elég egyetlen megnézés. Fellini és Pasolini is viszont un. művészfilmeket, ahol a nézőtől bizonyos szellemi energia is kellett ahhoz, hogy követni tudja az alkotó elképzeléseit. ( Más szavakkal, volt amit kétszer kellett megnézni...)

@jött a csősz és mindenkit hazazavart

Tévedés, egy komoly művészfilmben sok olyan apró utalás, finom szál van, ami elsőre elkerülheti az ember figyelmét. Gondoljon pl. a Satyriconra....

@jött a csősz és mindenkit hazazavart

A megértés számomra, olyan mint egy puzzle, összerakom egy egésszé az összeillő kisebb nagyobb darabokat. Van olyan hogy egy darab több helyre is illik, ami eltérő értelmezéshez vezet, de ilyenre gyakran a rendező is gondolt. Ez utóbbira példaként érdemes megnézni Kurosawa. A vihar kapujában című filmjét

@jött a csősz és mindenkit hazazavart

Azért mégis nézze meg a Vihar Kapujábant....Ugyanaz a történet
( puzzle ) de négy szereplő által elmesélve, különböző képek....

@Senki Alfonz

Őrült vallási fanatikusok mindig voltak és vannak. A Kalifa felégette az Alexandriai Könyvtárat, Savonarola a kor Firenzéjének ragyogó műtárgyait dobta máglyára. Diego De Landa elpusztította a maya kódexeket ( halála előtt kettőt talán megmentett.) De nem ennyire egysikú a kép. Az arab aranykorban ( VIII-X.század) Granadában és Toledoban valóságos, nemzetközi , tudós fordítóirodák működtek, amelyek a görög műveket arabra és latinra fordították. A könnyebben használható indiai/arab számrendszert ( nullástól) Fibonacci terjesztette el Itáliában etc. A nagy művészek Leonardo és Michelangelo bizonyítottan boncoltak, és az egyház szemet hunyt etc. Galileit tényleg lapátra tették, de a pápa tisztelte és csak háziőrizetet kapott. Aki nagyon ugrált azt persze betüzelték ( Savonarola, Giordano Bruno etc.)

@István53

Korábbi hozzászólást kellett volna nézni, amiből látszik, hogy Z-t, különösen a Napfivért, Holdnővért kedvelem. Utána viszont kialakult egy vita SF-fel a művészfilmekről etc, azt nézhette.

Válaszok:
Gregorius | 2019. június 17. 20:22
@Gregorius

Sorry, SA-val...