Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok érdekes ember jön manapság hozzánk.

Az a durva, hogy Peterson sokkal inkább liberális, mint konzervatív (bár a progresszív liberalizmus (liberálfasizmus) is már több mint száz éves, most már akár konzervatívnak is lehet nevezeni a pragmatizmus okán klasszikus liberálist)

Egyik ismerősöm követi a munkásságát, támogatja Patreonon - ahogy elmondta, sokkal értékesebb az a munkássága, amit elhomályosít a PC hitvallókkal szembeni vitái.

Remek. A "Maps of meaning" remek könyv. Nagyon tömény, de kiváló. Állítása szerint 15 éven keresztül írta, szerkesztette.

Az online előadásai is nagyon-nagyon jók. Persze angol tudás nem árt hozzá.

"Peterson tavaly nyomott le egy óriási könyvturnét az angolszász világban, viszont a régiónk közelében sem járt: ..."

Járt Szlovéniában tavaly novemberben. A videofelvétel is elérhető.

@kunfia

Sneider Tamás kivel találkozik, neo-jobbikos?

:)

@recipeferum

Meghallgattam jó pár előadását, meg elolvastam a 12 szabályos könyvét.
Azt hiszem, mi s3m mutatja jobban a Nyugat válságát, hogy ez az ember ideológiai viták középpontjába kerülhetett, és hogy dühödten szélsőjobboldalizzák...

Valójában csupa NORMÁLIS, elvileg magától értetődő dolgot mond... egy kifejezetten szelíd centrista alak, mondhatnám liberális - a szó eredeti, klasszikus értelmében. Egészen megdöbbentő, hogy az ideológiai baloldal mumust gyártott le belőle...

Válaszok:
Karvaly | 2019. április 10. 12:06
@gabor7th

Micsoda egy szemét ez a videó. Maga egy idióta, magát letiltom.

Válaszok:
ÁrPi | 2019. április 10. 16:00
@ThunderDan

Innen látszik, hogy a baloldal milyen gyökeres változásokon ment át az elmúlt éveken.
(itt elég sokat lehetne azon is lamentálni, hogy tényleg most változott-e meg, vagy már évtizedek óta ilyen volt-e, és most csak a kommunikáció változott meg (szerintem az utóbbi))

Válaszok:
Megtalálta | 2019. április 10. 12:40
@Karvaly

Abból, ahogyan a baloldal hozzááll az ilyesfajta figurákhoz, és a véleményükhöz, jól látszik, hogy mennyire beteg az egész ballib. Rohadt az egész. Csak a headline-okat megnézve -

Portfolio: "Budapestre jön a sztárprofesszor, aki megmentené gyerekeinket az egyetemektől"
Index: "Magyarországra jön Charlie Hunnam kedvenc férfijogi aktivistája"

- látszik, mennyire szánalmasak.

Mondjuk a 24.hu és a kreativ.hu korrekt módon adott hírt az esemény bejelenéséről, szóval talán nem teljesen reménytelen még a magyar baloldal sem. De még sok munka vár rájuk, hogy a választók többsége ne undorodva fordulna el ettől a társaságtól.

@röviden

"...semmi reveletívat nem mond..."

A "maps of meaning" vagy a "personality and its transformation" előadásait egyáltalán nem nevezném "semmi revelatívnak". Én például sok új infót tanulnam Piagetről, Jungról, Nietzscheről, vagy pl. akár az agy neurológiájáról.

@recipeferum

Milyen ez a Peterson?
"A csirkék a külvárosiakhoz hasonlóan közösségben élnek. Az énekesmadarak, például az ökörszemek viszont nem, mégis egy dominanciahierarchiában élnek. Csak ők nagyobb területet foglalnak el. A legagyafúrtabb, legerősebb, legegészségesebb és legszerencsésebb madarak foglalják el a legjobb életteret, amit aztán megvédenek. Ennek köszönhetően sokkal valószínűbb, hogy nekik jut a legjobb pár, és a fiókáik életben maradnak, megerősödnek.
A szél, eső és ragadozók elleni védelem, valamint a jobb minőségű élelemhez való hozzáférés kevésbé stresszes életet eredményez. Az élettér számít, és nincs sok különbség a territoriális jogok meg a társadalmi státusz között.
Gyakran élet-halál múlik rajta."
"Mivel az élettér számít, és a legjobb helyekből igen kevés van, az állatok között konfliktushoz vezet az élettérkeresés. Ez pedig felvet egy másik problémát: hogyan nyerjünk vagy veszítsünk anélkül, hogy túl nagy árat fizetnénk. Az utóbbi különösen fontos. Képzeljük el, hogy két madár összekap a vágyott fészekrakó helyen! Az interakció könnyen verekedéssé fajulhat.
Ilyen körülmények közt az egyik madár, többnyire a nagyobbik győz végül – de még a győztes is megsérülhet a verekedésben. Ez azt jelenti, hogy egy harmadik madár, egy sértetlen, ravasz szemlélő az alkalmat kihasználva felülkerekedhet a megbénított győztesen… ami a két első madárnak egyáltalán
nem jó hír."

@kunfia

Miért, mióta szerepel kormányfők munkaköri leírásában, hogy filozófusokkal beszélgessenek?

A te pártod ugat évek óta az értelmiségi holdudvar felépítéséről. :) Tehát esetleg nem Orbán Viktort kellett volna felkérdezned Peterson kapcsán (is).

@marlington

Valójában azt akarta mondani ez az agyhalott bolsevik, hogy ejnye, de náci a brain bar. Ebből is látszik, hogy mennyire nem ment el a maradék eszük is.

@Megtalálta

Pl. idézet 2005-ből:
" Újhelyi István MSZP-alelnök szerint Orbán antiszemitizmusa abból látszik, hogy amikor Friderikusz megkérdezte tőle műsorában, hogy az-e, öt másodpercet gondolkodott, mielőtt válaszolt volna."
(mancsnarancs2005)

@gabor7th

Hát J.B.P. egyrészt azt mondja előtte hogy nem olvasta azt az ott az előadáson szóbakerült könyvet: Ez önmagában is elegendő hogy Peterson önmagával logikailag konzisztensen kijelenthesse példul a gulágrakerülés zsidó influenciájáról hogy azt nem jelentheti ki - "nem tehetem azt a kijelentést hogy zsidók tették". i cant do it

(Mondd gabor7th mi a témabeli könyv cime?)

Az " I can't do it." előtt kijelenti: " I am trying to just speak the truth". Értsd: Nem lenne az igaz állítás ha saját meggyőződése nélkül ,egy még elolvastlan könyv hallgatóságbéli ajánlására ő a nagy J.Peterson kijelentse :

" a zsidók vezettek halálba sok oroszt,"

A videón az a kérdező előadáshallgató persze ráadásul a zsidók napjainkban élő vérbosszú forralásáról kérdezi Petersont.

@barna.public

Köszönöm a kis ismertetőt, nem is Peterson emberi minőségét kutattam, mert az, az idézetből is világosan látszik, nyilvánvalóan egyetért az állatok törvényeivel, pontosabban akár egyetért, akár nem, ez van.
A természet törvénye.
Ez az, ami mindent felülír, bár napjainkban ezerrel megy a természet deheroizálása, ami mint tudjuk, már Marxékkal elkezdődött és sémi berkekben azóta is gáttalanul hódít.

@barna.public

Az, hogy "Nem ért egyet az állatok törvényeivel.", szerintem tévedés.
Ebben tévedsz, bár nem ismerem közelebbről Petersont.
Azért azt adjuk meg egy jelentős gondolkodónak:
tisztában van vele, az állatok viselkedése nem egyetértés kérdése.
Az állatok viselkedésének ugyanis 0 köze van az önkényuralomhoz, vagy az egyenlősítőkhöz.
Olyasmi, mint: lélegzel, akár egyetértesz vele, akár nem.

"egyik legsokoldalúbb konzervatív gondolkodója"

loooooooooooool

Ezt a mondatot érdemes lenne átszerkeszteni.
Egyrészt nem konzervatív. Ámde anti-jobboldali.
Másrészt a sokoldalúsága is erősen megkérdőjelezhető.