Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
@42310943

Azon el lehet gondolkozni, mit hozhatna egy váltott szisztéma?!
Mondjuk 15 éves ciklusonként változtatni a kettőt.
Hogy ez nem megoldható?
Dehogynem!
És mi lenne a közös osztó a kettő, - magántulajdon, állami/közös tulajdon - teljesen ellentétes ideológia kompatibilissá tételéhez?
...
Ami jó a magyarnak, az jó a magyarnak! Ennyi.
Ja, és eladósodni: CSAK HAZAI PÉNZBŐL, KIZÁRÓLAG!
Ez a legfontosabb, a full kommunizmust ennek kell alárendelni, a full kapitalizmust pedig az adófizető emberi méltóságának elsődlegességéhez.

@bunko_jobbos

3. A magyar fejlettség az osztrák szintnek a 95%-a(!) volt 1936-ban, 1990-ben meg a 25%-a!!!! Ennyit arról, hogy milyen jó volt a "szocializmus".


Nem lehet összehasonlítani a két rendszert, mert mindegyik rendszer más és más gazdasági, tudományos, technológiai alapokból indult ki.

1. Ausztria pld. egy fejlett nyugati világgal üzletelt, azzal a nyugati világgal mely sok forrást tudott merített a gyarmataiból is, azaz, a külpiacok, melyek Ausztria rendelkezésére álltak sokkal nagyobb fizetőképességgel rendelkeztek.

2. Németország pedig, aki ugyan eppúgy mint Magyarország fizette a hadisarcot, azonban kapott egy Marshall segélyt és hiteleinek nagy részét ellengedték, miközben MO-nak egy fillérig minden hitelét, a háború előttről származóakat és a háború alatt létrejötteket is vissza kellett fizetnie.

2. A második világháború Európa keleti részén sokkal nagyobb pusztítást okozot mint Európa nyugati felében.

3. Magyarország legfőbb üzleti partnere pedig Oroszország lett, egy olyan ország, melynek egyik legfejletteb része a háború során szinte porig lett rombolva és lakosságának tíz százaléke odaveszett.

4. A nyugati blokk államainak az USA lett legfőbb üzleti partnere, mely a háború alatt meggazdagodott és melynek ipara a háborúnak köszönhetően csúcsra lett járatva. Úgyhogy a nyugat európai országoknak volt hova jó pénzért eladni, és volt honnan technológiákat beszerezni a háború utáni újrainduláshoz.

Csak annyit akartam ezzel mondani, hogy ugyan a rajt a kapitalista és a szocialista országok közt szinte egy iőben volt, azonban a rajtvonalak nagyon máshol voltak.

„A legrosszabb kommunizmus is jobb a kapitalizmusnál”

Egyik sem tökéletes, de a kommunizmus annyival bűnösebb, hogy az embereket úgy nyomorította meg, hogy közben azt deklarálta, hogy minden hatalom a népé. Ez pedig távolról sem volt igaz. Ráadásul minden más ideológiára kegyetlenül lecsapott, nem visszariadva az emberek elpusztításától sem.
Közben ugyanúgy kizsákmányolták a dolgozókat, (ha nem jobban) mint a vadkapitalizmusban.
A kapitalizmusban legalább nem akarják veled elhitetni, hogy minden hatalom a tiéd, és minden a te érdekedben történik.
A kommunizmus az egyik legelvetemültebb "találmány" a világban, mert egyetlen diktatúra sem akarta megetetni az emberekkel, (rajtuk kívül) hogy az emberek elpusztítása, az emberek érdekében történik.

56-os vicc: "Megvalósulóban a kommunizmus. Mindenkinek elege van mindenből és a párt meg az állam is feloszlóban van."