Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi lenne, ha a Mandiner is meginterjúvolná Orbán Krisztiánt?

Orbán Krisztián két fontos dolgot emel ki: reprivatizáció és lusztráció.

A tényszerűség kedvéért néhány dolgot meg kell említeni ezekkel kapcsolatban:

1. A reprivatizáció helyett alkalmazott kárpótlási jegy és az ennek keretében megvalósított részleges föld visszaadás a jobboldalhoz köthető, nevezetesen az Antall-Boross kormányhoz. Meg Torgyánhoz. Nem a baloldalhoz. (Mi volt az akkor Fidesznek, ma Fidesznek hívott párt álláspontja a reprivatizációval kapcsolatban?)

2. A lusztráció megakadályozása szintén a jobboldal lelkén szárad, megéltem, emlékszem Antall úr borítékos sorsjegy akcióira, amikor a renitensen viselkedő Csurkát és Torgyánt próbálta sakkban tartani titkosszolgálati anyagokkal.

Ehhez a témához adalék, hogy a Fidesz, amely az elmúlt 30 évből a legtöbbet, 13-at kormányzással töltött, vajon mit tett a lusztráció érdekében? (Semmit, ami persze érthető is a Martonyitól, Matolcsyn át Pintérig és Tasóig húzódó "jobboldali" személyek előző rendszerbeli működését ismerve)

@gangsztatúrórudi

Aztán csinált magából 2010-re Horn Gyulát. Azaz még rosszabbat.

„Küldött volna egy nagyon erős üzenetet a társadalomnak: hogy a tulajdon előbb van, mint a magyar állam. Hogyha valami a tiéd volt, akkor jöhet itt valami rablóbanda, háború meg kommunizmus, de majd egyszer visszakaphatod."

Lásd: trafikmutyi, Simicska kiforgatása a cégeiből, állami gazdaságok privatizációja, földárverések, Mészáros és a bélmegyeri vadászok, és még hosszan lehetne folytatni.

ERGÉ! Ez nem a baloldal, ezek Ti vagytok!

@gangsztatúrórudi

Ja. És pofátlan módon még a költségvetést is rendbe tette, méghozzá úgy, hogy a legtöbb ember sokkal jobban él, mint korábban, pusztán azért, hogy hatalomban maradhasson. Abcug!

@

nagyon igaz!

@gangsztatúrórudi

Ne beszélj mellé. Az egyszerű emberek is sokkal többet kapnak. Az ebben a pláne, hogy nem hitelből vagy a közös vagyon feléléséből történik.

@popzene

Nyilván soha nem olvasnál Csurkát, pláne hitelt nem adnál a szavainak, de ha képes lennél egy kicsit félretenni a szemellenződet, meglepődnél, hogy milyen pontosan látta Csurka már 1992-ben a rendszerváltást.
Röviden összefoglalva: Antallék kényszerpályán mozogtak, és ezt a kényszerpályát a volt MSZMP és a cikkben is említett budapesti értelmiség hozta össze a számára.
Na ez az, ami nem volt meg Csehországban (akkor még Csehszlovákiában) és Lengyelországban, az elődpárt embereit kizártak mindennemű hatalomból, az értelmiség nem az elődpárt által direkt erre a célra kinevelt értelmiség volt, így a vagyonátmentés sem olyan mértékű volt, mint nálunk.

@popzene

Tudod, ez meg olyan dolog, hogy ugyanakkora költségoldalnál nem a jobb terméket veszik, hanem a jobban marketingeltet, és még csak azt sem lehet mondani, hogy az emberek hülyék, hanem iszonyat pénzeket költenek annak a kutatására, hogy az embereket hogy lehet manipulálni, ezért ezek a dolgok működnek, és ha a jobboldal meg akar maradni, akkor neki is tudnia kell népszerű médiát működtetni.
Ezt már 2002-ben látták, amikor kimondottan sikeres négy év kormányzás után az ellenzéki média nyerte meg a választást - hogy utána jöjjön egy elveszett évtized.
Nem akarnak még egyszer ebbe a hibába esni, és mit mondjak, meg is értem őket. Sőt, én se szeretném, ha megint jönnének a fakezű barmok, és csődbevinnék az országot.

@gangsztatúrórudi

Kik tüntetnek?

Tudod, hogy mennyi volt az átlagbér 2010 elején, hányan voltak akkor munkanélküliek, és hogy mennyivel ér többet most a minimálbér, az átlagbér az inflációt is beleszámítva? Itt most milliókról van szó, nem kell az ilyen "ötezren tüntettek, akkor az egész ország így gondolja" demagógia.

Igen, a középosztályra, nagyon helyesen egyébként, mert az értékteremtés onnan indul ki. Tudod, a középosztály nem zárt, mint a felső tízezer, pont az lenne a cél, hogy minél több embernek legyen vonzó, és kövessen el mindent, hogy önerejéből bekerülhessen.
Szemben a baloldal nyomorkultuszával, ahol mindent a szegényekkel indokoltak meg, ezért adóztatták agyon a középosztályt (ha emlékszel még: ők voltak az akkori szóbeszédben a "gazdagok", miközben már az átlagbér is a legfelső adókulccsal adózott). Az igazi gazdagokat pedig nem tudták, vagy nem is akarták elérni, simán ment a nullára számlázás, a minimálbérezés, az offshore-ozás és társai. Az volt a balek, aki rendesen adózott, és az ez alól kibújás volt a menő, ezt még Puzsér is az Index szemére hányta.
Na, és az volt az érdekes, hogy a "gazdagoktól" beszedett pénznek csak egy töredéke ért el a szegényekhez, akik mindig csak egyre többen lettek.

a rencerváltásról, hivatalosan és nyilvánosan, ma is csak nagy áhítattal illik beszélni
holott az egészhez szinte semmi közünk nem volt
mint ahogy korábban a szovjet blokkban találtuk magunkat, úgy kerültünk át a rencerváltott a nyugati blokkba
a ká európai rencerváltásnak nyilván csak egyféle forgatókönyve volt
készítőinek fogalmuk sem lehetett, hogy mekkora különbségek voltak a szovjet blokkon belül - és éppen a mi javunkra
de a mi rencerváltó "elitünk" simán (és gyorsan) lenyomta a nép torkán, hogy a kádár rendszer nem is volt különb még csau romániájánál sem
aztán jött, ugye, a korábbi közös vagyon elprivatizálása (egyeseknek!) meg a munkanélküliság (másfél millió embernek)
és aki próbált nem amnéziásan emlékezni az előző rendszerre, az rögtön megkapta a bélyeget: komcsi

@Pedró_27

Ez fontos és a kép lényeges része.

...és, ha gyakorlatilag harminc éve evidencia
akkor tetszettek volna hangosabbnak lenni ebben a 30 évben!
mert a jó magyar nép azt hitte, hogy eddig is nálunk volt a legjobb, de most aztán tényleg...minimum az osztrák szint jön

@Pedró_27

a jó magyar nép meg csak ámult- bámult, és bevett minden dumát
szokás szerint
ááá, olyan csönd kísérte a rendszerváltók brutális hazudozásait (a szebb jövőről és a csúnya múltról) - hogy az szinte hihetetlen

@gangsztatúrórudi

A politikában soha nem érte meg a csőlátás. A devizahiteleknél is mindenki csak magával törődött, de a sár tízszeresen csapódott vissza. Szerintem sokan megtanulták a saját kárukon keresztül, hogy mit nem szabad megengedni az államnak.

Ami a cikket illeti, sok benne a teátrális kijelentés. Szinte minden társadalmat az elit vezet, az fekteti le a szabályokat. Mondjál már egy példát, ahol az utcáról behívott közemberek írták az alkotmányt. Ez önmagában nem baj. Hogy a rencerváltáskor vagyont kellett volna osztani? Ez jól hangzik, de pontosan milyen vagyont? Messze nem volt elég szétosztanivaló.

@gangsztatúrórudi

Azért 5% gazdasági növekedés eladósodás nélkül, azt én hajlamos lennék eredménynek nevezni. 1970-ben születtem, tudsz azóta olyan évet mondani, amikor ilyet produkált a gazdaság?

@gangsztatúrórudi

A középosztály nincs segélyezve, eddig volt túladóztatva. Százalékosan soha nem adózik kevesebbet, mint egy ugyanolyan családi helyzetben lévő, kevesebbet kereső ember, azaz mindig arányosan többet adózik.
A tapasztalat azt mutatta (Egyesült Államokban és Nyugat-Európában), hogy a középosztály megtakarít, és ezt a pénzt vagy vállalkozásokba fekteti (vagy saját maga kezd vállalkozásba, vagy ismerős vállalkozásába segít be, vagy bankba illetve részvényekbe teszi a pénzét, amik szintén vállalkozásokba folynak be). Vagy többet fogyaszt, és ezzel az új vállalkozások vevőjeként lép fel (erős középosztály nélkül nem tudnának az új szolgáltatások sem megszületni)
A nyugati válság egyik oka, hogy a tőke koncentrálódik, csökken a középosztály, a pénz nagy része a felső ezrelékhez megy, akik viszont jóval kisebb fogyasztói bázis (nem mindegy, hogy tízmilliós vagy tízezres rétegnek csinálsz pl. egy házhozszállítói szolgáltatást)

Mi gátolja most a tehetségeseket a feljebb jutásban?

@popzene

Ja, hogy te bele vagy szűkülve a saját kis véleménybuborékodba, és még mindig ott tartasz, mint a Demokratikus Charta '91-ben, hogy aki nem velük van, az antiszemita.
Hát, így kár bármivel is érvelni, mert csak lepereg rólad, mint kutyáról a víz.
Annak meg eleve kár bármit is mondani, aki már élt a kilencvenes években, és nem látta, hogy lopják el az állami cégeket.