Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
@balbakó

a fenti megállapodás lényegében azt mondja ki, hogy a kormány elnapolta az akadémia szétverését: lényegében nem változik semmi.
ami alapvetően jó hír, de azért elég aggasztó az egész:
- ha nem változik semmi, minek kell leválasztani az intézeteket?
- egyáltalán mi szükség van az akadémia megreformálására?
- miért nem várják meg vele az akadémia átvilágítását?

ezek mind olyan kérdések, amikre nincs válasz (az egész hasonlít a ceu-t ellehetítetlenítő törvényhez, amit szintén nem indokolt meg senki)

tartok tőle, hogy azért csinálják ezt, hogy a későbbiekben kicsit egyszerűbb legyen orbánnak tönkerenni a magyar tudomány egyes területeit, ha épp ehhez szottyan kedve.

Rendben, ez egy szép kompromisszumos megállapodás.

Az élethez, a versenyszférához igazodik az egész, persze van akinek a politikai ízlése gátolja a valóság felismerését......A karaván halad......de végre itt is a reálgazdaság írja a szabályokat.

@Öreg

A kitűnő kutatók egy része alkalmatlan az oktatásra. Gyakran csak saját (kutatási) rész területükre koncentrálnak az előadások során is, ami egy átfogóbb ismereteket nyújtó tárgy anyagának csak kis szelete, a hallgatónak meg az egészre van szüksége. ( Egyéb dolgokról, pl. előadói készség nem is beszélve.) Régen egy, beugró tehetséges elméleti matematikus volt pl. a gyakvezetőm pár hónapig, aki csak olyan példákat oldott meg, amin ő is tudott gondolkodni.....Mi guvadt szemmel próbáltuk követni, sikertelenül.

@kozepesblog

Igaz, az anonym hallgatói értékelést talán nálunk csinálták először a BME-n, tényleg segített. Különben a velünk dolgozó akadémiai csoport emberei általában nem vállaltak féléves tárgyat, inkább csak téma és gyakorlatvezetést.

@nagyi57

Jogilag igazuk lehet. Magánemberek, magánadománya egy nem állami tulajdonban levő tudományos intézménynek. Más lenne a helyzet, ha Császári Dekrétummal hozták volna létre a Habsburgok adományából.

@Esvány

a jelenlegi mta nem csak akadémikusokból, hanem intézetekből is áll. megjegyzem az akadémikusok jelentős része ezekben az intézetekben dolgozik.
te sem mondasz semmi indokot arra, hogy miért kéne leválasztani, vagy szétverni ezt az intézményhálózatot.
olyat meg nem látott a világ, hogy l'art pour l'art átszervezésnek pozitív hatása lenne.

ami meg a tudósok szétveréséről szól: az intézményhálózat szétverése a magyar tudomány elitjének a szétverését is jelenti.
ma nem nagyon találsz olyan 45 év alatti kutatót ezekben az intézetekben, aki nem nézelődne külföldi álláslehetőségek után.