Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így van, amíg nem fogadja el a valóságot, addig semmire sem megy az ellenzék.
Márpedig nem hajlandók.

Válaszok:
pollip | 2018. január 15. 16:21

Amikor Medgyessyék megnyerték a választásokat, akkor a stratégiájuk éppen arra épült, hogy elismerték az első Orbán-kormány egyes eredményeit, de el tudták hitetni, hogy ők még jobban tudják csinálni.

Furcsa, hogy ezt elfelejtik az ellenzéki spin doctorok, vagy ők is a "rezsim szekerét tolják". Pedig olyan örökifjú friss arcok emlékezhetnének rá, mint Lendvai, Kovács vagy Szekeres.

Pedig mar Megyo is azzal tudott gyozni, hogy azt mondta hogy jo jo, de lehetne jobb is.

Emlékszünk még az MSZP-SZDSZ 2002 évi kampány ígéretére? Emlékszünk a 100 napos programra, melyet így-úgy végrehajtatottak? Emlékszünk, hogy 2006 után mivel indokolták a csődhelyzetbe kerülést?
Igen. A 100 napos programmal.

Most az ellenzéki pártok kivétel nélkül a korábbi 100 napos programnak a háromszorosát ígérik, ha megnyerik a választást.
Kérdezem; Miből, ha 4 millió gyerek éhezik 4 millió család nyomorog? Vagy mégsem igaz, hogy az elmúlt 8 év kormányzása rosszabb, mint az azt megelőző 8 év?
A háromszor nagyobb ígéret teljesítése most nem vinné csődbe az országot?

Gyurcsány Ferencnek igaza volt öszödön, amikor azt mondta; "úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este."

Most is ezt teszik/tenné a teljes ellenzék, ha kormányra kerülne.

@Tidal_wave

"Valami hasonlót játszik ma az ellenzék, mint a Fidesz 2006-ban, amikor az volt az üzenet, hogy "rosszabbul élünk mint négy éve".

Az akkor pont nem volt igaz..."

Igaz volt, mert csak látszatra éltünk jobban. Ezt a jobb létet a hitelek biztosították. A háztartásoknak nem volt megtakarítása csak hitele. Mégpedig deviza hitel. A növekedés mögött is deviza hitel volt. Most pedig ennek az ellenkezője van.
Ezért nem igaz az állításod, hogy "Akkor pont nem volt igaz".

@yanoo

Sőt, minden választás után elmondják, hogy valójában ők nyertek.

@

Azt is meg kellene nézni, hogy 2010-ben Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia milyen alapokról indult és akkor rögtön más lenne a kép.

Bizony ám. 2004-2008 között ezek az országok rohamléptekkel haladtak el mellettünk amikor mi döcögtünk és a GDP százalékában harmada volt az államadósságuknak 2010-ben a miénknél. Arról nem is beszélve, hogy a deviza hitel elhanyagolható volt. Szlovákia pedig bevezette az eurót, melyhdez a dicső Gyurcsány kormány még az első lépcsőhöz sem tudott eljutni.

"Éppen ezért soha nem értettem, miért az az egyetlen, releváns megoldás a baloldal szerint, hogy azoknak a társadalmi rétegeknek szükséges csak mankót adni, akik jelentős része azt a mankót rögtön eldobja, de legalábbis eltüzeli és nem járni próbál vele? Ha elvonatkoztatunk a marxista dogmákon felnőtt aktivisták indokaitól, mi marad? Azért kell csak és kizárólag a nincsteleneket támogatni, mert úgy illik?"

Végre ki mernek lépni jobboldalon a baloldalon elvárt keretekből.
Mert a baloldal mindig nyomorkultuszt folytat, aminek a végeredménye mindig az, hogy még többen élnek nyomorban, mint korábban valaha, mégis politikai hullát csináltak abból, aki megpróbálta kifejteni ezt a témát.

Kezdettől fogva ezt írom , itt a Mandin , hogy az ellenzék fikciója lepereg a valóságról , a nagy többség által érzékelt javulásról . Más szóval : nem lehet büntetlenül lehülyézni a választópolgárokat . Viszont , az ellenzék soha nem fogja beismerni , hogy tehetségtelenül politizál , elfogult ,s önmaga gyatrasága a hibása vereségben .

@Antigoné

Szerencsére:-)))))

"ezért soha nem értettem, miért az az egyetlen, releváns megoldás a baloldal szerint, hogy azoknak a társadalmi rétegeknek szükséges csak mankót adni, akik jelentős része azt a mankót rögtön eldobja, de legalábbis eltüzeli és nem járni próbál vele?"
Kurva nehéz ezekkel mit kezdeni: Mostanában például rákaptak arra, hogy elég beülni valamilyen tanfolyamra, mert már azért is lehet kapni havi 92 ezer forintot ettől a kurva elnyomó rezsimtől. Van, aki 36 évesen már az ötödik tanfolyamot üli végig, de még egy évet nem dolgozott életében. A tanulni vágyásukra jellemző, hogy amikor a tanár egy ilyen tanfolyamon (amelyen elvileg már érettségizettek vehetnek rést) azt mondta:
- Kérem, nyissák ki a könyvüket az n. oldalon! - akkor jött a kérdés.
- Milyen könyvet?
- Úgy tudom, ebből a tárgyból mindenki ingyen kapott tankönyvet.
- Ja, azt a gyerek már rég leadta papírgyűjtésbe.
Itt konkrétan egy 3600 forintos könyvről volt szó.

@Winnie deTooth

"2006-ban a Fidesz kampányolt azzal, hogy "rosszabbul élünk mint 4 éve", ami nem volt igaz"

Igaz volt, mert a jobban élés fedezete deviza hitel volt.

@

2004 után csökkent a növekedés üteme, miközben az adósság folyamatosan nőtt és meghaladta a GDP, a jövedelem növekedését. Ez igaz az államháztartásra, az állami cégekre és a háztartásokra egyaránt.
Mese, hogy konjunktúra van. Akkor beszélhetnénk konjunktúráról, hogy a kereslet meghaladná uniós szinten a 2008 előttit.
Az elmúlt évek GDP növekedése.
2000 4,2
2001 3,8
2002 4,5
2003 3,8
2004 5
2006 3,9
2007 0,4
2008 0,9
2009 -6,6

Írjad mellé azokat az országokét akik szerinted előttünk járnak és látni fogod a különbséget és azt is, hogy miért vagy tévedésben.
2013 3,1
2014 4,2
2015 3,4
2016 2,2
2017 várhatóan 4 % közelébe lesz.
Mindez úgy értük el, hogy az államadósság 80 % körüli volt, míg az említett országoké minimális, vagy ennek valamivel több, mint a harmada. Erre írtam, hogy 2010-ben a többi ország kedvezőbb alapokról indult. Ha megnézed az adósságállományuk alakulását a GDP %-ban azt látod, hogy növekedett, miközben a miénk, ha szerény mértékben, de csökkent.
Az sem igaz, hogy az uniós támogatások növelik csak, mert a támogatások fele import beszerzés, és ezt az összeget nem tartalmazza a GDP. Így az ezzel kapcsolatban megjelentetett elemzés is hibás, mert ezt nem vette figyelembe.

Kompletten és reálisan értékelem a jelenlegi helyzetet. A körülményeket figyelembe véve eddig egyik kormány sem tudott olyan pozitív mértékben teljesíteni, mint az Orbán kormány az elmúlt 8 évben. Természetesen lehetett volna ennél még jobban is, de nem úgy ahogy ezt a mostani ellenzék tálalja.

"Az ellenzék egy igen lényeges részének muszáj lenne elismernie, sőt, az alapján politizálnia, hogy léteznek olyan folyamatok, amiket a kormánypártok jól láttak meg és főleg jól reagáltak rá. "

D-209 elismerte az első Fidesz-kormány eredményeit - a gazdaság rendben van - , de ő még jobb lenne. Nyert is, igaz Ron féle buszoztatással, szavazócédula ki-be vitellel.

@Winnie deTooth

Neked otthon az ebédet is megrágják?
Gondolkodó személynek nem kell elmagyarázni, hogyha hitelből él jól, mivel ezt vissza kell fizetni, így ténylegesen nem jelent jobb létet. Amikor törleszteni kell akkor kevesebb jut másra. Arról már nem is beszélve, ha közben az árfolyam romlik, vagy munkanélkülivé válik.

@

Hadházy az LMP-ből is tiplizett??

Az ellenzéki pártok el sem tudják hitetni magukról, hogy eredményesen tudnának kormányozni. A választók hajlamosak a viszonylagos jólét némi javulásában bízni és arra szavazni.

@

Mauri, ti ballibantak, akkor, amikor a többi országban expanzió volt 2004-2006 között, sem voltatok képes együtt haladni a környező országokkal.

Oltárira bírom, amikor gépészkedtek a statisztikákkal

@

Csukd hát be a szemed, nézegesd a statisztikáidat és óbégass!

Mi is jól járunk és te is megnyugszol.

Pontosan.

Ezt ugatom évek óta.
Ilyen gazdasági mutatók mellett elég fura lenne a váltás.

Válaszok:
ThunderDan | 2018. január 15. 22:28
@ThunderDan

Pláne nem fog összejönni ilyen bornírt "4 millió ember nyomorog" jellegű narratívákkal.