Pnxntdd

2010. január 29. 9:02

Írta: Zulik Ákos
A mai playlist a klasszikus punk zenékből nyújt ízelítőt.
Az irányzat a hetvenes évek közepére nőtte ki magát önállóan értelmezhető stílussá, amit olyan zenekaroknak köszönhetünk, mint a Ramones, vagy a Sex Pistols.  A naiv - vagy éppen zsigeri - rendszerellenesség, a féktelen lázadás primitív himnuszai zeneileg nem nyújtanak sokat. Mégis, az őszinte punk átütő erejénél, robbanékonyságánál nem sok ütősebb zenét tudott felmutatni a XXI. század sem.

Ramones – I Wanna Be Sedated.
Kezdjük nemzeti büszkeségünkkel, a Ramones-szal! A világ legjobb punk zenekarának dobosa természetesen magyar. A 78'-as opusz  az egyik legsikeresebb szerzeményük, amelyet Joey Ramone saját bevallása szerint a semmittevés inspirált egy londoni hotelszobában.

Sex Pistols – God save the queen
Ha előbb a világ legjobb punk zenekara címet a Ramones-nak osztottuk ki, akkor az elsőre hároméves karriert befutó formációt nem tudjuk jelzőkkel ellátni, hiszen ők indították el az Egyesült Királyság punkmozgalmát, létrehozva az első generációs szakadékot a rockzenében.
Ez a szám az egyik legkarakteresebb alapművük, mely igen nagy port kavart a korabeli médiában.

Cpg – Áll egy ifjú
A szegedi Cpg zenekar valóban  nem csupán zeneileg lázadó: egy olyan korban éltek, ahol muszáj volt lázadni. Vagy ahogy az illusztris Matula Magazin fogalmaz: „visszaadja egy olyan kor hangulatát, ahol nem volt mit csinálni, csak botrányt.”  Ők voltak az egyetlen zenekar, akik igazán szembe mertek fordulni a hatalommal, és ezzel párhuzamosan még remek punkzenét is tudtak csinálni.

Black Flag - My War
The Dead Kennedys - Holiday in Cambodia
Wire - Reuters
The Exploited - Punks not dead
Metal Urbain - Hysterie Connective
Misfits - TV Casualty
Johnny Thunders & The Heartbreakers - Chinese Rocks

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés