Előre hozott csalás

2021-12-09 07:57:00

Bodnár Lajos
Népszava
Nyilvánvalóan sérti a jogegyenlőséget a „határon túliak” könnyített levélszavazása.

„Ne szépítsük: a kormány gyakorlatilag már megkezdte a 2022. évi választási csalás előkészítését. Mert mi egyébnek tekinthetők az utóbbi idők önkényes törvényhozási lépései, mint a »választás rendje elleni bűncselekmények«, amelyekért történetesen 3 évi szabadságvesztéssel fenyeget a Btk? Erőszak, fenyegetés, megtévesztés, anyagi juttatás – sorolhatjuk az idevágó tipikus elkövetési magatartásokat. Kétségkívül, ezek közt nem szerepel az önkényes jogalkotás. Habár a rendszerszintű megtévesztés azért ehhez áll közel.

Nyilvánvalóan sérti a jogegyenlőséget a magyar igazolvánnyal rendelkező »határon túliak« könnyített levél-szavazása, amennyiben magyarok egy másik népes csoportját, az ideiglenesen külföldön tartózkodó munkavállalókat ugyanettől a jogtól megfosztják. Sőt szavazatuk leadását ma tudatosan nehezíti a kormány. Az utóbbiak kizárólag személyesen és csak a kijelölt távoli külképviseleteken voksolhatnak – miközben azt gyakorlatilag senki sem ellenőrzi, hogy valójában ki tölti ki a levélben szavazó határon túli állampolgárok szavazólapját.

Szakértői becslések szerint manapság sajnos tízezres nagyságrendben szerepelnek elhunytak a választási névjegyzékben. Első hallásra is megdöbbenő ez a magas szám, amit sajnálatos módon csak növel a népmozgalmi statisztikából ismert »természetes fogyás.« Még aggasztóbb tény a magyar államigazgatás hallgatása: semmiféle erőfeszítést nem látunk az illetékes szervezetek részéről, amellyel megnyugtatóan tisztáznák, majd – például ismétlődő regisztráció előírásával – rendeznék ezt a kérdést.”

Fotó: MTI/Komka Péter

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.