Épp csak átvette megbízólevelét az új amerikai nagykövet, máris figyelmeztették az oroszok

2023-01-30 20:41:58
Washington „konfrontatív irányvonala kontraproduktív, és súlyos negatív következményekkel” jár az oroszok szerint.

Washington konfrontatív irányvonala kontraproduktív, és súlyos negatív következményekkel jár – figyelmeztette Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn Lynne Tracy-t, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövetét, amikor a diplomata átadta neki megbízólevelének másolatát.

Az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztatás szerint a két fél megvitatta az orosz-amerikai viszony néhány aktuális kérdését. A közlemény szerint ez a viszony az utóbbi időben Washington hibájából erősen megromlott. A nagykövetnek elmondták, hogy elvárják tőle az orosz törvények és szokások, valamint a fogadóország belügyeibe való be nem avatkozás elvének szigorú betartását. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Zvezda katonai tévécsatornának kijelentette: Tracy „nagyon fontos feladata, hogy ne rontsa tovább a kétoldalú kapcsolatokat”, ahogy azt minden hivatali elődje tette. Emlékeztetett rá, hogy minden Michael McFaul nagykövettel kezdődött, aki

olyan emberként vonult be a történelembe, mint akit szó szerint szégyenszemre kirúgtak innen”.   

 „Aztán valahogy a továbbiakban sem ment ez jobban” – folytatta Zaharova.  A külügyi szóvivő szerint az orosz fél mindent megtett Tracy biztonságos Moszkvába érkezése érdekében, miközben az orosz közvélemény elégedetlen és dühös a Washington által követett irány miatt. A TASZSZ szerint a külügyminisztérium épülete előtt mintegy félszázan tiltakoztak az amerikai politika ellen a nagykövet bemutatkozó látogatása idején. Plakátjaik az Egyesült Államoknak az ukrajnai konfliktusban játszott szerepét, a NATO Kijevbe irányított harckocsiszállításait, és az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantását kifogásolták.    

(MTI)

 

***

Nyitókép:  SAUL LOEB / AFP