Nem lehet elmenni szó nélkül a napokban kirobbant ukrán korrupciós botrány mellett

2023-01-25 12:53:00

Bendarzsevszkij Anton
Facebook
Zelenszkij 24 óra leforgása alatt már 11 magasrangú tisztviselőt menesztett.

„Nyilván nem lehet elmenni szó nélkül a napokban kirobbant ukrán korrupciós botrány mellett. Zelenszkij 24 óra leforgása alatt már 11 magasrangú tisztviselőt menesztett. Egy ilyen helyzetben jó megoldás nincs: ha homokba dugod a fejed, letagadod a vádakat, akkor azt lehet mondani, hogy lám-lám, mi megmondtuk, ez egy korrupt ország, még csak nem is foglalkoznak a vádakkal. Ha pedig az történik, mint most, hogy azonnal reagálnak, és mindenkit leváltanak, akire bármilyen gyanú vetül, akkor pedig ez a vád: lám-lám, akkora a korrupció, hogy tucatjával távoznak a politikusok.

Zelenszkij az utóbbi stratégiát választotta, hiszen ezzel egy jól felépített kommunikációval azt is üzenheti a Nyugat felé, hogy Ukrajna jogállam, és minden gyanús ügyet kivizsgál, és következménye is lesz annak, ha valaki visszaél. Kérdés még persze, hogy a központi hatalom hosszú távon hogyan tud kijönni majd ebből a botrányból.

Másrészt pedig ez az ügy egy lehetőség is egyben Zelenszkijnek: a háború alatt nem szerencsés embereket leváltani, mert rossz üzenete van: belső feszültségekről árulkodik, a motivációt csökkenti, politikai ellentéteket szül. Most viszont korrupcióra, vagy annak a gyanújára hivatkozva minden olyan kádert le lehet cserélni, akikben esetleg merendült Zelenszkij bizalma, vagy nem vált be a munkájuk az elmúlt egy év során.

Kb. ezeket mondtam el hosszabban az Inforádiónak is az alábbi interjúban.”

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.