Wall Street Journal: „Ha Ukrajna csak Európától várta volna a segítséget, akkor Harkiv, Kijev és Odessza romjai felett már az orosz zászló lobogna”

2023-01-24 15:52:00
A portál szerzője szerint amerikai pénz, felszerelés és lőszer nélkül Ukrajna nem folytathatja a végtelenségig az egyenlőtlen küzdelmet.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos összehangolt globális fellépésre vonatkozó európai remények nem lehetnek sikeresek az amerikai republikánusok támogatása nélkül. Európa Ukrajnával kapcsolatos reményei hasonlóképpen a Kongresszusban a Republikánus Párt szavazataitól függenek – számolt be erről hétfőn Walter Russel Mead véleménycikkében a Wall Street Journal hasábjain.

A szerző nem örül annak, hogy Németország hezitál a tankok küldése kapcsán. Németország még mindig nem hajlandó Leopard harckocsikat küldeni Ukrajnába.

„Ha Ukrajna csak Európától várta volna a segítséget, akkor Harkiv, Kijev és Odessza romjai felett már az orosz zászló lobogna”

– summázta gondolatait.

30 évvel a hidegháború vége után Európa még mindig szorosan függ az Egyesült Államoktól, de Amerikát jobban foglalkoztatja a csendes-óceáni térség. Amennyiben Németország mégis enged, és tankokat küld Ukrajnába, akkor

minden esély megvan rá, hogy a tavasszal esedékes orosz offenzíva sikertelenül záródik.

Viszont amerikai pénz, felszerelés és lőszer nélkül Ukrajna még akkor sem folytathatja a végtelenségig az egyenlőtlen küzdelmet.

***

Nógrádi György: Ezt a háborút az ukránok kiprovokálták

***

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP