Az elsimicskult Matolcsy

2022-12-10 07:25:00

Lendvai Ildikó
Népszava
Ez a botrány is a szankcióktól lehet. Minden rossz attól van.

„Mintha nem volna elég bajunk, még ég és föld is összeszakadt. És ki az, aki odaszorult a szakadó ég és föld közé? Naná, hogy mi. 

Orbán pár éve azt mondta, »égnek és földnek kell összeszakadnia«, hogy meginogjon bizalma Matolcsyban.

Erre tessék. Mégis inog. Ld. erről: Eppur si muove. Nem tudni, az (árstoppolt) tojás volt-e előbb, vagy az (árstoppolt farú és hátú) tyúk illetve csirke. Mármint Orbán bizalma ingott meg előbb Matolcsyban, vagy Matolcsyé Orbánban? Mindkettőre vannak jelek, de földi halandó nem igazodhat el az istenek világában. Én már a Walkürbe is bele szoktam zavarodni Wagnernél. Ezek ketten legalább nem énekelnek olyan hangosan. Egyelőre.

Kiderült, hogy a miniszterelnök jobbkeze (Matolcsy) mégiscsak nagyon jól tudja, mit csinált a bal, vagyis Orbán kormánya. És nem tetszik neki, ezt kifejtette a parlament gazdasági bizottságában. Szegény fideszes bátrak legszívesebben ellenőrizték volna, Matolcsy még az ő kutyájuk kölyke-e, vagy kiiratkozott a szellemi- és vérközösségből. Sajnos mégsem lehet azt mondani egy bizottsági ülésen, hogy a bankelnök lesz szíves letolni a gatyáját, pedig így meg lehetne bizonyosodni arról, eltűnt-e a szittya keleti eredetet bizonyító piros pötty a fenekéről. Gatyaletolási opció híján a kormánypárti képviselők nem tudhatták, mindez Orbán valamilyen titkos terve alapján történik, vagy a felségsértés kritériumait meríti ki.

Ez a botrány is a szankcióktól lehet. Minden rossz attól van. Itt van például a benzinhiány. Hétfőtől életbe lépett a nyersolajra kivetett szankció, kedden mindjárt be kellett jelenteni, hogy a hiány miatt le kell venni az ársapkát a benzinről. Ez olyan trükkös szankció, hogy ránk nem is vonatkozik, mégis egyedül nálunk van az Unióban hiány. Hogy miért hiánycikk a cukor is, azt már nem tudom követni. Egy biztos: nem az árstoptól. Szerintem a sorosista baloldal megpróbált cukorral tankolni. Guruló cukorral. Benzin talán újra lesz majd, azt viszont nem ajánlom a diósbejglibe. Esetleg a mákosba, azt úgysem szeretem.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.