A német-francia együttműködés lankadását Magyarországon is pontosan érzékelik

2022-12-09 19:53:00

Bauer Bence
Magyar-Német Intézet
Magyarország és a térség más országai felismerték, hogy össze kell fogniuk.

„A német-francia együttműködés lankadását Magyarországon is pontosan érzékelik. A német-francia konfliktusok gócpontjai mellett Budapesten felismerik egyes területeken való az átfedést a francia stratégiával, amit a saját politika alakításához lehet felhasználni.

Ezzel kapcsolatban mindenek előtt az atomenergia kérdését és Európa stratégiai szuverenitását kell megemlíteni. Az együttműködést ezen a téren az európai kapcsolatrendszer objektív és érdekektől vezérelt kiegészítéseként értékelhetjük. A magyarok egyúttal felismerték, hogy józan és pragmatikus szakmai együttműködést kell elérniük a német féllel. Erről tanúskodik a tolerancia több ízben megismételt felkínálása.

Elmúlt már az a korszak, amikor Közép- és Kelet-Európa elvárta a vezetői felelősség felvállalását Németországtól és fenntartások nélkül követte volna Németországot. Németországot már nem motorként és ötletgazdaként, hanem egy önmagával foglalkozó országként látják, ahol a kormány túlnyomórészt belpolitikai konfliktusokban őrlődik.

Magyarország és a térség más országai felismerték, hogy össze kell fogniuk és hogy elsősorban saját magukra kell hagyatkozniuk. Egyúttal megalapozott mandátummal és egyértelmű felelősséggel jelennek meg az európai színtéren, hogy előmozdítsák a saját elképzeléseiknek megfelelő politika megvalósítását. Ez különbözteti meg őket azok sokaságától, akik csupán követik a feltételezett fősodrot ahelyett, hogy tevékenyen alakítanák a politikát.”

A nyitóképen Bauer Bence. Fotó: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.