Levelet írt az EU cseh elnöksége a tagállamoknak, melyben a magyar kormány „transzfóbiájára” figyelmeztetnek

2022-12-08 12:10:00
A csehek szerint Európának nem szabad „szótlannak” maradnia gender-ügyben.

Levelet írt az Európai Unió 27 tagállamának az Európai Tanács cseh soros elnöksége, amelyben arról írnak, hogy a gender-ügyet „egyetlen delegáció transzfóbiája” fenyegeti, a Politico pedig arról ír két uniós diplomatára hivatkozva, hogy a levélben Magyarországra gondoltak a csehek.

A brüsszeli lap szerint a cseh elnökség az EU-s nagykövetek szerdai találkozóján arra tett javaslatot, hogy genderszempontból elfogadóbb nyelvezetet használjon az EU-delegáció az ENSZ montreali biodiverzitás-csúcstalálkozóján, és megemlítse „az összes gendert”. A magyar nagykövet azonban kritizálta, és elfogadhatatlannak nevezte ezt a javaslatot, emiatt pedig még az is elképzelhető, hogy az EU nem tud majd egységesen fellépni a találkozón.

Hitelességünk megőrzése érdekében az EU-nak, mint a nemek közötti egyenlőség egyik legerősebb szószólójának nem szabad hallgatnia erről a kérdésről Montrealban”

– áll a levélben.

Mint a lap írja: a magyar álláspont az, hogy férfiak és nők között elismeri az egyenjogúságot a magyar kormány, effektíve pedig a gender definíciója megegyezik a biológiai nemekével. 

Nyitóképen: Vonuló a 2022-es Budapest Pride-on. Fotó: Mandiner / Ficsor Márton