Kiderült milyen szerepe lesz Magyarországnak Ukrajna újjáépítésében

2022-12-05 17:40:00
Magyar Levente, a külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a munkát meg is kezdték.

A Mi Hazánk hétfőn azzal a kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy eljut-e a rászorulókhoz az Ukrajnának szánt támogatás.  Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője arról is beszélt, hogy egy ilyen helyzetben az EU kitalálta, hogy támogatni kell Ukrajnát, amihez a forrásokat hitelből teremti meg. 

A kormány pedig bejelentette, hogy önként támogatja Ukrajnát a magyar adófizetők pénzéből ebben a katasztrofális helyzetben – jelentette ki Toroczkai. Hozzátette: kérdéses, hogy egy elhúzódó háborúban meddig tervezi ezt a támogatást a kormány.
A képviselő elmondta: kétséges, hogy a valódi rászorulóknak jut-e majd a támogatás.

Magyarország komoly összegeket fordított a menekültek megsegítésére

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy reagált, hogy

Magyarország nem akarta ezt a háborút,

és miután közvetlen szomszédja Ukrajnának, különösen érdekelt a béke mielőbbi megteremtésében. Magyarország konzekvensen kiáll a béke és a párbeszéd mellett – emelte ki.

Úgy vélte, amellett, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának, az első naptól kezdve minden segítséget megadott az onnan menekülőknek. Elmondta: komoly összegeket fordított Magyarország a menekültek megsegítésére. Felszólalásában elhangzott, hogy Kijev környékén iskolákat, óvodákat és közintézményeket épít újjá Magyarország.

Elkészült az első magyar pénzből felújított óvoda

„Az első óvoda el is készült, hamarosan megkezdheti a működését”

 – jelentette be. Mint mondta, reméli, már az idén megnyithatja kapuit az intézmény, és hatvan olyan ukrán gyerek járhat majd oda – idézte az államtitkárt az Infostart.

A Nyugat elkötelezett, hogy fenntartsa az ukrán állam működését, ami egyre nehezebb - magyarázta. Hozzátette: Magyarország ebből az elhatározásból nem tud kimaradni, de nem egy kollektív hitel formájában, hanem bilaterális alapon szeretné rendezni ezt a kérdést.